Het vertrek van een werknemer wil je te allen tijde goed laten verlopen. Wat doe je bijvoorbeeld als een medewerker (vervroegd) met pensioen gaat of ontslag neemt? En wat als jij zelf het dienstverband voortijdig wilt beëindigen? Een vervelend vertrek kan invloed hebben op het imago van je bedrijf en hoge kosten met zich meebrengen. Zorg dus altijd voor een goed exitgesprek en trek hier lering uit. Maar hoe doorloop je het proces van een exitgesprek eigenlijk? Please legt uit…

Stap 1: Plan een moment in voor het exitgesprek

Als je weet dat je afscheid gaat nemen van een van je medewerkers is het belangrijk om diegene uit te nodigen voor een exitgesprek. Zorg er wel voor dat jullie beide de tijd hebben om het gesprek voor te bereiden.

Stap 2: De voorbereiding

Ga het gesprek goed voorbereid in! Maar wat komt er bij deze voorbereiding kijken?

  • Zet de stappen die de medewerker heeft gemaakt in zijn of haar loopbaan bij jou op een rij zodat je dit kunt evalueren.
  • Ga na wat je verwacht te horen van de uitdienstgaande medewerker.
  • Maak keuzes in de informatie die jij wilt krijgen van de medewerker. Wil je bijvoorbeeld meer weten over zijn werkplezier of over hoe de functie is bevallen? Het is hierbij belangrijk dat je, alle vragen die je stelt, neutraal houdt. Op deze manier zorg je ervoor dat het gesprek neutraal en positief blijft in plaats van een negatieve ervaring met discussies.

Stap 3: De dag van het exitgesprek

En dan is het zover… het eindgesprek! Het is mogelijk dat jouw medewerker opziet tegen dit gesprek, dus

  • Zorg voor een luchtige opening.
  • Heeft je medewerker een nieuwe baan gevonden? Feliciteer de medewerker dan met de nieuwe functie en toon interesse.
  • Vertel in het kort wat jij van het gesprek verwacht. Vraag de medewerker om meer te vertellen over zijn loopbaan en ervaringen binnen jouw bedrijf. Dit biedt jou de mogelijkheid om verbeterpunten te achterhalen voor jou en je onderneming.
  • Luister actief naar de medeweker en ga vooral niet in discussie of in de verdedigingsstand. Je wilt immers iets leren van dit gesprek.
  • Bewaak een neutrale sfeer en stimuleer een positief gevoel. Dit is heel belangrijk voor een prettig afscheid.

Stap 4: Evaluatie van het gesprek

  • Deel de kennis die je tijdens het exitgesprek hebt opgedaan met bijvoorbeeld de manager van de uitdienstgaande medewerker of andere betrokkenen.

Scherp eventueel het personeelsbeleid aan, aan de hand van inzichten van exitgesprekken.Maar zorg wel vppr voldoende draagvlak binnen je organisatie. Dus evalueer en spar ook met medewerkers die nog in dienst zijn.

Tip!

Op deze manier zorg je ervoor dat jouw uitdienstgaande medewerker met een goed gevoel vertrekt én heb jij de mogelijkheid om jezelf en je organisatie te verbeteren! Meer weten over een goede uitdiensttreding? Lees dan het artikel ‘Goede uitdiensttreding van je medewerker? Zo doe je dat!’.

Heb je vragen over een goede uitdiensttreding van je medewerker? Ook dan helpt Please je graag. Onze juriste en HR specialisten staan klaar voor aanvullend advies en ondersteuning met betrekking tot dit onderwerp. Neem gerust contact met ons op via 0492 – 388 888 of info@please.nl.

 

Tags ,
Marloes Goossens Marketing en communicatie
Marloes Goossens

Meer gerelateerde artikelen

Succesvol personeel werven in 4 stappen

Personeel werven, hoe doe je dat? In dit kennisbankartikel doorlopen wij graag met jou de 4 essentiële stappen voor het...

Verder lezen

HR cyclus

Kortgezegd bevat een HR cyclus alle fases die een werknemer binnen een bedrijf doorloopt, van instroom naar doorstroom ...

Verder lezen

HR cyclus – Uitstroom

Uitstroom heeft alles te maken met het vertrek van een medewerker. Dit vertrek, om welke reden dan ook, wil je als ...

Verder lezen

HR cyclus – Doorstroom

Doorstroom staat in het teken van het behouden en ontwikkelen van medewerkers binnen je organisatie om de kennis en ...

Verder lezen

HR cyclus – Instroom

Instroom heeft alles te maken met het aannemen van de juiste medewerker. In dit artikel zoomen we in op een goede ...

Verder lezen

Employer branding

Letterlijk vertaald is employer branding je ‘werkgeversmerk’. Hoe sta jij als werkgever bekend? Waarom zouden ...

Verder lezen