Wat is een HR cyclus?

Kortgezegd bevat een HR cyclus alle fases die een werknemer binnen een bedrijf doorloopt. Vaak doelen we hiermee op de jaarlijkse gespreks- of beoordelingscyclus met medewerkers binnen een bedrijf, bestaande uit:

 1. Het planningsgesprek
  Aan het begin van het jaar spreken de leidinggevende en medewerker af wat er het komende jaar moet gebeuren en wat daarvoor nodig is.
 2. Het functioneringsgesprek
  Halverwege het jaar bespreken de leidinggevende en medewerker hoe alles verloopt, wat beter kan, wat daarvoor nodig is en of er ondersteuning nodig is.
 3. Het beoordelingsgesprek
  Aan het einde van het jaar kijken de leidinggevende en medewerker kijken terug op het afgelopen jaar en beoordeelt de leidinggevende de prestaties van de medewerker.

Deze jaarlijks terugkerende gesprekken dragen bij aan de ontwikkeling van personeel (doorstroom) en groei van de organisatie. Maar een HR cyclus kan ook breder geïnterpreteerd én ingezet worden, namelijk van werving (instroom) tot uitdiensttreding (uitstroom).

Uitgebreide HR cyclus – instroom

De HR cyclus begint namelijk al bij de werving en selectie van een medewerker. Denk bijvoorbeeld aan, het voeren van een sollicitatiegesprek, een arbeidsvoorwaardelijkgesprek en het onboarding proces.

Uitgebreide HR cyclus – doorstroom

Als de medewerker een goed geïntegreerd is en de facetten van het team, de functie en de organisatie eigen heeft gemaakt is de instroomfase van de HR cyclus voorbij en volgt de doorstroomfase. In deze fase staat ontwikkeling van de medewerker centraal zodat hij of zij kan groeien in de eigen functie of andere functies.

Tijdens ontwikkelgesprekken (plannings-/functioneringsgesprekken) geeft de leidinggevende de medewerker continu feedback. Tijdens het jaarlijkse beoordelingsgesprek kun je de medewerker formeel beoordelen hoe hij/zij presteert in de huidige functie en hier wellicht een beloning aan koppelen. Denk aan een salarisverhoging, promotie of budget voor scholingsactiviteiten.

Uitgebreide HR cyclus – uitstroom

Het laatste onderdeel van de uitgebreide HR cyclus is uitstroom, denk hierbij aan het opstellen van een vaststellingsovereenkomst of het voeren van exitgesprekken wanneer een medewerker uit dienst gaat.

Wat is het nut van een HR cyclus?

Voor iedere onderneming is het beheer van personeelszaken erg belangrijk. Je personeel is namelijk je belangrijkste kapitaal. Zij houden je bedrijf draaiende en zijn het visitekaartje. Een goede HR cyclus binnen je bedrijf draagt enorm bij aan het werkgeluk van je medewerkers. En meer werkgeluk resulteert in:

 • Meer winstgevendheid (tot wel 30%)
 • Meer klanttevredenheid
 • Minder fouten
 • Continuïteit op de werkvloer
 • Kostenbesparing van werving, selectie en training van nieuwe werknemers.

Van HR cyclus naar HR beleid

Wellicht heb je een kleine organisatie en lijkt het voeren van een beleid omtrent je personeel een ver-van-je-bed-show. Je spreekt je medewerker(s) immers (bijna) dagelijks. Toch is het slim om de HR cyclus binnen je bedrijf en de bijbehorende, regels, afspraken en verwachting schriftelijk vast te leggen in een HR beleid. Zo kun je bepaalde zaken duidelijk overdragen op je (nieuwe) medewerkers als je bijvoorbeeld gaat groeien. Denk aan zaken als:

 • Hoe ziet de personeelsstructuur eruit binnen de organisatie?
 • Hoe werf je personeel?
 • Hoe zit de beoordelingscyclus eruit?
 • Hoe ga je om met promotie?
 • Hoe ziet het salarishuis eruit?
 • Hoe ga je om met uitdiensttreding?
 • Et cetera.

Op deze manier schep je duidelijkheid voor jou en je personeel en zorg je ervoor dat alle neuzen dezelfde kant opstaan.

Wil jij inzicht in het HR beleid van je bedrijf?

Dat kan! Binnen drie eenvoudige stappen weet je precies hoe je bedrijf scoort op het gebied van instroom, doorstroom en uitstroom. Een van onze HR experts komt graag bij je langs voor een uitgebreid inventarisatiegesprek: de Please HR scan.

Ja, ik wil een HR scan aanvragen
Anne Berkers Manager marketing en communicatie
Anne Berkers

Meer gerelateerde artikelen

Succesvol personeel werven in 4 stappen

Personeel werven, hoe doe je dat? In dit kennisbankartikel doorlopen wij graag met jou de 4 essentiële stappen voor het...

Verder lezen

HR cyclus – Uitstroom

Uitstroom heeft alles te maken met het vertrek van een medewerker. Dit vertrek, om welke reden dan ook, wil je als ...

Verder lezen

HR cyclus – Doorstroom

Doorstroom staat in het teken van het behouden en ontwikkelen van medewerkers binnen je organisatie om de kennis en ...

Verder lezen

HR cyclus – Instroom

Instroom heeft alles te maken met het aannemen van de juiste medewerker. In dit artikel zoomen we in op een goede ...

Verder lezen

Employer branding

Letterlijk vertaald is employer branding je ‘werkgeversmerk’. Hoe sta jij als werkgever bekend? Waarom zouden ...

Verder lezen

Werkgeversrisico

Werkgeversrisico’s zijn risico’s die komen kijken bij het in dienst nemen van personeel. In dit artikel leggen wij ...

Verder lezen