Als medewerker ben je verplicht onder andere loonbelasting en premies volksverzekeringen te betalen. Dit wordt automatisch ingehouden op je salaris, meestal in de vorm van loonheffing. Omdat je werkt, heb je recht op loonheffingskorting. Zo betaal je minder belasting en houd je netto meer salaris over. In dit artikel lees je alles over loonheffingskorting, wanneer je dit moet toepassen en hoe je het aanvraagt.
Ben je als werkgever op zoek naar meer informatie over loonheffingskorting? Klik dan hier.
Wat is loonheffing?
Indien je werkt in Nederland ben je verplicht om een deel van je salaris af te staan aan de overheid. Dit noemen we loonheffing. In het artikel ‘wat is loonheffing’ lees je waarom we deze eigenlijk betalen en hoe dit wordt berekend.
Wat is loonheffingskorting?
De overheid biedt korting op de belasting die je over je loon betaalt: de zogenaamde heffingskorting. Het betekent dus niet dat je gekort wordt op je loon als je de loonheffingskorting laat toepassen.
Loonheffingskorting is misschien wel de bekendste heffingskorting. Deze korting bestaat uit 2 elementen:
- Algemene heffingskorting:
Dit is een korting op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Iedereen vanaf 18 jaar heeft recht op deze korting. - Arbeidskorting (voor alle werkenden):
Deze korting wordt berekend over het arbeidsinkomen en krijg je dus alleen als je werkt.
De hoogte van de korting is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Zo wordt er onder andere gekeken naar inkomen en leeftijd. Voor AOW-gerechtigden en Wajongers gelden andere bedragen. Bekijk het volledige overzicht heffingskortingen.
Toepassen loonheffingskorting: ja of nee?
Als je in loondienst bent, kun je er zelf voor kiezen om deze heffingskorting wel of niet toe te laten passen. Er bestaat vaak onduidelijkheid of het wel of niet toegepast moet worden.
Heffingskorting wel toepassen
Er wordt door de werkgever minder belasting per salarisuitbetaling ingehouden en je houdt als werknemer dus méér nettosalaris over.
Heffingskorting niet toepassen
Er wordt door de werkgever meer belasting per salarisuitbetaling ingehouden dus je ontvangt als werknemer minder nettosalaris. Je ontvangt alle korting dan in één keer met je jaarlijkse belastingaangifte.
Loonheffingskorting bij meerdere werkgevers
Werk je tegelijkertijd bij meer dan 1 werkgever? Of heb je een uitkering en tegelijkertijd een baan? Laat dan bij 1 werkgever de loonheffingskorting toepassen. Doe dit bij de werkgever waar je de meeste inkomsten van hebt. Een uitkeringsinstantie, zoals het UWV, is in dit geval ook een ‘werkgever’.
Als je het bij meerdere partijen gelijktijdig laat toepassen, krijg je te veel korting op je belasting. Dan bestaat de kans dat je aan het einde van het jaar een naheffing krijgt van de Belastingdienst.
Hoe regel ik het?
Wil je deze heffingskorting ook laten toepassen? Meestal krijg je een formulier van je werkgever of uitkeringsinstantie. Heb je deze niet ontvangen? Download dan het loonheffingsformulier van de Belastingdienst en lever het in bij je werkgever.
Werk je via Please? Laat ons dan – voor je aan de slag gaat – weten of wij de loonheffingskorting toe moeten passen. Dit nemen wij vervolgens op in je arbeidsovereenkomst. Mocht je op een later tijdstip willen wijzigen, dan kun je dit later altijd nog aan laten passen.
Wat moet je als werkgever weten over loonheffingskorting?
Wanneer je een medewerker in dienst neemt, moet de medewerker loonheffing betalen. Zie het als een soort belasting. Wat loonheffing precies inhoudt, lees je in het artikel ‘wat is loonheffing’.
De overheid biedt medewerkers korting op deze belasting: de loonheffingskorting. De hoogte van de korting is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Een medewerker mag zelf beslissen of ze dit wil laten toepassen of niet. Laat een medewerker daarom bij indiensttreding een loonbelastingverklaring invullen waarin aangegeven wordt of hij/zij wel of geen loonheffingskorting wil ontvangen. Let wel: indien een medewerker meer dan twee werkgevers werkt, kan hij/zij maar bij één werkgever loonheffingskorting krijgen.
Vraag maar raak
Heb je als werkgever een vraag over loonheffingskorting of het toepassen hiervan? Stel ze gerust!
