Werken met ZZP'ers

Werk jij met ZZP’ers? Dan is het belangrijk dat jij je zaakjes goed hebt geregeld. Aan het werken met ZZP’ers hangen namelijk best wat risico’s die door veel ondernemers worden onderschat óf te laat worden ontdekt. Met alle gevolgen van dien.

De Please ZZP dienstverlening geeft jou als ondernemer zekerheid en neemt risico’s weg. Met uitleg, advies, juridisch advies, administratie en facturatie. Gemakkelijk en zonder gedoe. Ontdek of deze service iets voor jou is.

Ja, ik wil Please ZZP

Werken met ZZP’ers

Een ZZP’er (zelfstandige zonder personeel) voert zelfstandig werk uit in opdracht van een bedrijf of particulier. Dat kan vanuit een eenmanszaak, BV of als privépersoon. Wanneer je gaat werken met een ZZP’er is het verstandig een ZZP contract of overeenkomst van opdracht te sluiten. Je legt hierin namelijk vast dat er geen sprake is van werkgeversgezag of loondienst.

Meer over de ZZP dienstverlening van Please

Hoe maak je een ZZP contract of ZZP overeenkomst?

De Belastingdienst heeft algemene zzp modelovereenkomsten opgesteld en een aantal voor specifieke branches en beroepsgroepen, zoals een modelovereenkomst zzp bouw of modelovereenkomst zzp zorg. Liever een overeenkomst op maat? Zorg dan dat onderstaande punten worden benoemd.

 • De gegevens van de ZZP’er
 • De gegevens van de opdrachtgever/klant
 • Een omschrijving van de (inhoud van de) opdracht
 • Startdatum en verwachte einddatum
 • Afspraken over nakoming en vervanging van de werkzaamheden
 • De vergoeding, betaaltermijn en opzegtermijn
 • Informatie over de aansprakelijkheid
 • Het auteursrecht en eventuele licenties
 • Afspraken over eventuele wijzigingen van de overeenkomst

ZZP overeenkomst door Please laten opmaken? Dat kan!

Plan een vrijblijvend adviesgesprek
dienst salarisadministratie

Dit zijn de voordelen van het werken met ZZP’ers

Het werken met ZZP’ers – ook wel freelancers genoemd – kent veel voordelen. Allereerst haal je kennis en kunde of juist extra slagkracht in huis als aanvulling op je eigen team. Ten tweede is de samenwerking met ZZP’ers projectmatig, dus erg flexibel. En derde voordeel van het werken met ZZP’ers is dat je als ondernemer geen premies afdraagt over het ZZP-tarief. De ZZP’er is namelijk zelf verantwoordelijk voor verzekeringen, pensioen en afdracht zvw.

Lees ook de voordelen van Please ZZP

Maar ken je ook de risico's van het werken met ZZP'ers?

Waarom niet iedereen – gezien de voordelen – werkt met ZZP’ers? Er zitten ook risico’s aan deze constructie, maar deze zijn niet altijd bekend bij de ondernemer. Met alle gevolgen van dien. Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van schijnzelfstandigheid? Hierbij is er sprake van een verkapte arbeidsrelatie en moet de ZZP’er eigenlijk aangemerkt worden als werknemer.

Oordeelt de rechter dat er sprake is van schijnzelfstandigheid? Dan moet jij als ondernemer, met terugwerkende kracht, belastingen en premies afdragen, krijg je mogelijk een boete én kan de ZZP’er een arbeidsovereenkomst claimen. Dat is iets wat je wilt voorkomen toch?

Laat je adviseren

ZZP of loondienst

Nu horen we je denken: “Waar moet ik dan rekening mee houden?” Deze 3 factoren bepalen of een ZZP’er ook echt als ZZP’er aan de slag mag:

 1. Gezagsverhouding, de ZZP’er mag zelf bepalen hoe hij/zij de opdracht uitvoert.
 2. Persoonlijke arbeid, de ZZP’er mag het werk ook door iemand anders laten doen zonder controle van de opdrachtgever.
 3. Beloning, de ZZP’er krijgt alleen een vergoeding voor de gemaakte kosten, niets meer.

Tip: Om te beoordelen of jouw (tijdelijke) kracht ook écht een ZZP’er is, heeft de overheid een speciale webmodule ontwikkeld. Deze online vragenlijst helpt jou beslissen of je iemand mag inhuren als ZZP’er of moet aannemen als werknemer.

Deze tool is heel handig, maar erg uitgebreid. Het document telt namelijk 56 pagina’s inclusief uitleg en voorbeelden. Onze adviseurs kunnen het document inmiddels dromen, dus bespaar je tijd en energie en neem even contact op, zodat wij de arbeidsverhouding volgens de wet DBA voor je kunnen controleren.

Ontvang een vrijblijvend advies

100% voldoen aan wet- en regelgeving?

Je leest het al, er komt nog heel wat bij kijken en voldoen aan wet- en regelgeving is erg lastig. Veel bedrijven hebben vaak niet eens in de gaten dat ze niet compliant zijn. En dat snappen we!

Daarom zijn wij er voor je, met onze ZZP-dienstverlening. Zo kun jij snel met een ZZP’er starten, zonder dat je zelf in alle wet- en regelgeving hoeft te duiken. Wil jij ook zorgeloos samenwerken met een ZZP’er én zeker weten dat je 100% voldoet aan alle regels, wetten en plichten?

Plan een adviesgesprek
Jaap Wijnings new business developer | Please

Deze ondernemers kozen al voor Please

Wil jij ook zorgeloos werken met ZZP'ers?

Arno van Helvoirt

Arno ziet elke dag ondernemers uit alle branches en windrichtingen. Hij stelt graag met jou het werkgeversplan op om zo jouw doelen in kaart te brengen én te adviseren wat bij jou past.

Arno van Helvoirt adviseur | Please

Mail ons. Wij reageren binnen één werkdag.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.