Alles wat met belastingen te maken heeft, stel je als ondernemer vaak uit. Want er zijn altijd belangrijkere zaken te doen toch? Maar zo tegen het einde van het jaar kan het verstandig zijn om toch een paar zaken na te lopen. Want geef toe, welke ondernemer wil er nou niet voordelig het nieuwe jaar in? Vijf handige fiscale eindejaarstips op een rij. 

Tip 1: Verlaag je banksaldo

De peildatum voor de vermogensrendementsheffing en de zorgtoeslag staat al enige jaren op 1 januari. Zorg er dus voor dat het saldo op je bankrekening op die dag zo laag mogelijk is. Betaal je zorgpremies bijvoorbeeld alvast vooruit of los je hypotheek af.

Tip 2: Doe gek en lease een plug-in hybride

De bijtellingsklassen van 15% en 21% voor zuinige auto’s verdwijnen in 2017. Voor alle auto’s die niet 100% elektrisch rijden geldt dat je vanaf die datum 22% bijtelling betaalt. Staat je plug-in hybride op 1 januari op jouw naam? Dan geldt het lagere bijtellingstarief nog 60 maanden. Dus heb je voldoende spaargeld voor een plug-in hybride, dan zit of liever gezegd rijd je tot 2020 goedkoop.

Tip 3: Investeren is zo gek nog niet

Je kunt soms een deel van je investeringen als investeringsaftrek ten laste van de winst brengen, naast de reguliere afschrijvingen. De KIA, de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van 28% is vooral voor kleine ondernemers interessant. Kijk dus even goed of je misschien wat extra uitgaven kunt opvoeren voor het einde van het jaar. Of dat je juist beter even kunt wachten: overschrijdt je het maximumbedrag van €311.000, dan verlies je alsnog het recht op deze aftrek.

Tip 4: Bouwen aan je oudedag

Bouw je oudedagsreserve verder op. In 2016 mag je namelijk maximaal 9,8% van je winst doteren. Er zit wel een maximum aan, namelijk het bedrag waarmee het vermogen in je onderneming is toegenomen gedurende het jaar. Maar het kan een voordelig appeltje voor de dorst betekenen.

Tip 5: Met voorzieningen de winst drukken

Ben je van plan om grote investeringen te doen in 2017? Leg dan een voorziening aan. Een voorziening helpt je om de winst over 2016 te drukken. Zorg er wel voor dat de uitgaven te maken hebben over iets of een omstandigheid die zich dit jaar heeft voorgedaan.

Meer slimme fiscale eindejaarstips vind je terug op Sprout.nl. Wil je zeker weten of je ook voor je personeel alles goed hebt geregeld voor de jaarwisseling? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers. Bij Please zorgen wij er graag voor dat je onbezorgd de feestdagen doorkomt.

Fijne jaarwisseling!

Anne Berkers Manager marketing en communicatie
Anne Berkers

Meer gerelateerde artikelen

Het effect van corona op ondernemers

30 juni 2020

Het effect van corona op ondernemers begint langzaam maar zeker zichtbaar te worden. Onze algemeen directeur, ...

Lees verder

Functioneringsgesprekken voeren tijdens corona

09 juni 2020

Het is alweer juni: dé tijd voor de functioneringsgesprekken. Maar wat nu als je bedrijfsvoering er door ...

Lees verder

Veilig en verantwoord werken tijdens coronadrukte

06 mei 2020

Door de coronacrisis zijn er ook bedrijven die het nu extra druk hebben, denk hierbij aan de zorghelden, de ...

Lees verder

Strategische personeelsplanning: voorbereid na de crisis

22 april 2020

Er komt, gelukkig, ook weer een periode na deze corona-crisis en dan kun je maar beter goed voorbereid zijn. ...

Lees verder

HR expert: 4 tips om van thuiswerken een feestje te maken

07 april 2020

Thuiswerken... Inmiddels bekend bij bijna iedereen. In deze blog van HR expert Malaika van den Eijnde geeft ...

Lees verder

Please HR expert: goed werkgeverschap tijdens én na corona

07 april 2020

In deze blog bespreekt HR expert Anke van Alst hoe jij als werkgever het goed werkgeverschap behoud in de ...

Lees verder