Therese Boer - Het verschil maken, kwestie van gastvrijheid

Therese Boer In de wereld van De Librije draait eigenlijk alles om ‘het verschil maken’. Wij streven niet naar ‘goed’, maar naar ‘perfect’. Wij leggen onze gasten dagelijks uitgebreid in de watten, uiteraard op culinair gebied in restaurant De Librije en restaurant Librije’s Zusje, maar ook in Librije’s Hotel waar wij deze persoonlijke aandacht voor de gast als topprioriteit zien. Voor ons zit het verschil maken in gastvrijheid, in elke zin van het woord. Het mensen zo prettig mogelijk maken en oog hebben voor persoonlijke details.

Het verschil maak je vooral door mensen te blijven verrassen, door dingen te doen die ze nét even niet verwacht hadden. Bijvoorbeeld door bij aankomst direct de bagage over te nemen en met een feestelijk glas bubbels klaar te staan tijdens het inchecken. Of door een persoonlijke chauffeur te regelen, zodat mensen volledig ontspannen en zonder parkeerstress in het restaurant aankomen. Door aan tafel kleine extra gerechtjes te presenteren buiten het menu om. Of door bij het vertrek een fles mineraalwater, huisgemaakte pepermunt en een magazine voor de bijrijder mee te geven. Allemaal kleine dingen die buiten het verwachtingspatroon van de klant vallen en daardoor een gevoel van ‘verwend worden’ oproepen. Waarbij het natuurlijk de kunst is jezelf daarin steeds weer te vernieuwen. Immers, wat gisteren bijzonder was is vandaag alweer gewoon.

Gastvrijheid zit in je hart en is een passie. Het moet in je zitten, maar is ook aan te leren. Het is een visie, die niet alleen in de horeca, maar ook in andere bedrijfstakken kan worden doorgevoerd. De dienstverlening zou er heel anders uit kunnen zien als er meer werd gekeken naar persoonlijke wensen. Ik denk niet alleen aan ziekenhuizen of verpleeghuizen, maar eigenlijk aan alle bedrijven die contact hebben met klanten of relaties. Nederland snakt naar meer gastvrijheid! Iedereen waardeert het toch als er oog is voor zijn of haar wensen en behoeften?

Zelf stel ik als gastvrouw van De Librije en als werkgever van een team van bijna negentig mensen hoge eisen. Ik geef graag het goede voorbeeld aan onze medewerkers en blijf alert op elk aspect van gastvrijheid. Ik ben dan ook blij dat Please ook het verschil maakt voor haar klanten door hen te ontzorgen en werk uit handen te nemen in de breedste zin van het woord. Resteert er nog één vraag voor de lezer: waarmee maakt ú als ondernemer het verschil – vandaag en morgen?

Thérèse Boer (1971) is samen met haar man Jonnie Boer eigenaar van het restaurant De Librije in Zwolle, een van de drie Nederlandse restaurants met drie sterren in de Michelingids. Zij treedt op als gastvrouw en sommelier. Het echtpaar bezit eveneens het tweesterrenrestaurant Librije’s Zusje in Zwolle en Librije’s Hotel.

Bekijk hier de pdf van het artikel.