Leontien van Moorsel - Balans vinden

Leontien van Moorsel Elke topsporter heeft zo z’n pieken en dalen. En dat is normaal; je kunt natuurlijk niet altijd op het toppen van je kunnen presteren. Het is belangrijk om dat te ontdekken, want juist de manier waarop je uit je sportieve of persoonlijke dalen omhoog klimt, bepaalt voor een groot deel je succes in de toekomst.

In mijn carrière lagen de pieken en de dalen, het vallen en opstaan, erg dicht bij elkaar. Hoewel ik in de periode tussen ’91 en ’98 grootse successen behaalde op de weg, heb ik in die tijd veel meer verloren dan gewonnen. Ik ging nog meer dan met mijn concurrenten op de weg de strijd aan met de weegschaal, omdat ik ervan overtuigd was dat een laag gewicht de sleutel was tot meer succes.

En vaak kwam ik inderdaad als eerste over de streep, maar ik voelde me tegelijkertijd diep ongelukkig. Eigenlijk was ik ten diepste niet bezig met winnen, ik werd alleen maar blij van een nog lager gewicht dan gisteren. Een eetstoornis werkt door in je lijf, maar ook in je hoofd. Je bent echt ziek. Ik werd door mijn eetstoornis emotioneel gevoelloos, kon gewoon niet meer huilen, zelfs niet toen er mensen in mijn nabije omgeving wegvielen.

M’n vriend heeft me op een gegeven moment de waarheid verteld, me geconfronteerd met m’n vertekende zelfbeeld. Da’s niet makkelijk, want wie zegt nu tegen een wereldkampioene dat ze niet goed bezig is? Maar de knop ging toch om. En van m’n ouders heb ik de belangrijke levensles geleerd om nooit bij de pakken neer te zitten. De grote gedrevenheid die ik van mezelf heb, ging ik van toen af aan inzetten om wat moois van mijn leven te maken.

Na ’98 keerde ik terug in de wereldtop, met een gezond lichaam en een gezonde geest – m’n tweede carrière, zeg ik altijd. En die juiste balans bracht me tot mijn mooiste sportieve successen. Ik heb met vallen en opstaan geleerd naar mezelf te luisteren, eerlijk te zijn, en ben ermee gestopt de grenzen op te zoeken. Het is zo belangrijk dat je voldoening haalt uit de dingen die je doet. Dat houd ik ook de meisjes met anorexia voor die ik nu zelf begeleid. Ze kunnen veel meer dan hun eetstoornis in stand houden, als ze maar nieuwe doelen vinden. Als ze maar weer ergens enthousiast voor kunnen worden. Dat is de sleutel tot een nieuw begin.

Leontien van Moorsel (1970) is 4 keer Olympisch kampioen. Zij won 9 keer het WK, 2 keer de Tour de France en 39 keer het NK. Met haar man heeft zij nu haar eigen bedrijf (www.leontien.nl) en heeft zij de Leontien Foundation opgericht voor mensen met een eetstoornis.

Bekijk hier de pdf van het artikel.