Falko Zandstra - Ik wil nog steeds winnen

Falko Zandstra Als ondernemer leert Falko Zandstra nog bijna elke dag. Zo heeft hij veel stappen gezet op het vlak van ICT om zaken steeds slimmer en efficiënter te doen. De vaardigheden als topsporter kan hij daarbij nu op een andere manier gebruiken. Zo is de prestatiedrang er nog steeds en wil hij nog steeds winnen.

Toen ik in 1999 m’n schaatsen aan de wilgen hing, stond ik voor een simpele maar tegelijkertijd lastige vraag: wat nu? Jarenlang telde alleen het schaatsen en de sport was destijds nog niet zo lucratief dat ik kon gaan rentenieren, al had ik daar ook echt geen zin in gehad. Ik begon aan een tweede, totaal nieuwe loopbaan.

In een ver verleden heb ik een LTS-diploma behaald. Hoewel ik best verder wilde studeren, heb ik het daar toen bij gelaten. Schaatsen en leren ging niet samen. Wel jammer achteraf en gelukkig is er vandaag veel meer aandacht voor de combinatie van studie en sport. Heel belangrijk, want iedereen moet vroeg of laat afscheid nemen van de top. En dan ligt er ineens nóg een heel leven voor je.

Mijn vader vond dat ik een sportzaak moest beginnen; ik had mijn naam en bekendheid mee, dus dat moest wel goed komen. Maar het goede gevoel ontbrak. Ik koos uiteindelijk voor het vak van mijn vader, die jarenlang een zaak heeft gehad in dak- en wandbeplating. Ik had er totaal geen ervaring mee, maar het zat m’n vader in het bloed, dus waarom ook niet bij mij? Falko Dak & Wand is het resultaat. Met behulp van m’n vader – de perfecte leermeester – heb ik in korte tijd ontzettend veel geleerd. En nog steeds geeft hij tips en adviezen.

De eerste opdrachtgever was Viking Schaatsfabriek. Niet helemaal toevallig natuurlijk, maar dit vakgebied is uiteindelijk spijkerhard. Of er nu een bekende oud-schaatser aan het roer staat of niet, aan het eind van de streep tellen de centen. En in onze sector geldt dat zeker. Je moet een bodemprijs bieden en een superstrak eindresultaat opleveren.

Door die prijsdruk ben ik gedwongen dingen steeds slimmer en efficiënter te doen. Met name op het vlak van ICT hebben we veel stappen gezet. Vrijwel alles gaat vandaag digitaal en daarin leer ik elke dag. Van m’n werknemers, maar ook van mijn eigen kinderen. Gisteren nog legde m’n zoon van 18 uit hoe ik mijn iPhone sneller en effectiever kan gebruiken.

Leren doe je samen en van elkaar. Bijna elke dag. Dat probeer ik ook mijn eigen mensen voor te houden. Ik heb bijvoorbeeld een tekenaar in dienst. Als hij iets niet voor de volle honderd procent begrijpt, neem ik ’m mee naar de bouwplaats. Vanachter de tekentafel kun je het proces technisch misschien wel doorzien, maar in de praktijk is het toch altijd anders.

Mijn tijd op de schaatsbaan was geweldig en ik zou het zo over willen doen. De vaardigheden van toen kan ik nu bovendien op een andere manier gebruiken. De prestatiedrang is er nog steeds. Ik wil resultaten halen, ik wil winnen. In die zin blijf je altijd een topsporter.

Falko Zandstra (1971) is voormalig langebaanschaatser. Naast wereld- en Europees kampioen is hij winnaar van twee Olympische medailles. In 1999 beëindigt hij zijn schaatscarrière en begint hij in Heerenveen Falko Dak & Wand, een bedrijf in dak- en wandbeplating.

Bekijk hier de pdf van het artikel.