Verzamelde columns

Marnix Geus, ondernemer en auteur

“Een ondernemer die investeert in de groei van zijn medewerkers, investeert in de groei van zijn bedrijf”

Serie-ondernemer Marnix Geus verkocht afgelopen jaar zijn aandelen in zijn goedlopende PR-bureau en schreef een boek over de lessen die hij als ondernemer heeft geleerd. De prikkelende titel Mensenhandel verraadt wat het belangrijkste inzicht is dat hij opdeed: de traditionele baas-personeelverhouding belemmert veel bedrijven in hun ontwikkeling en succesvolle bedrijven stellen niet de handel, maar de mensen voorop.

Marjon Bachra streeft met gezondewerkvloer.nl naar een vitale werkomgeving Eén op de twee Nederlanders heeft overgewicht, wat vaak een negatieve impact heeft op zijn of haar vitaliteit. Het platform gezondewerkvloer.nl, een gezamenlijk initiatief van JOGG en Holland Fit, streeft naar een werkomgeving waarin vitaliteit de normaalste zaak van de wereld is. Waar de gezonde keuze de makkelijke keuze is. Van eenmanszaak tot grootbedrijf. Zonder dwang en opgeheven vingertje, maar door gezonde keuzes gemakkelijker, logischer en vooral leuker te maken.

Arko van Brakel, ondernemer en businesscoach Een bedrijf runnen is topsport. Ondernemers zijn vaak aanvoerder, verdediger en vliegende keep in één. Maar wat als je als topatleet opeens een blessure oploopt en tijdelijk niet in staat bent om al die rollen te vervullen? Het overkwam ondernemer en business coach Arko van Brakel.

Helmond Sport Gezonde voeding is essentieel voor het leveren van topprestaties op het voetbalveld volgens Roy Hendriksen (48). Sinds 2016 is hij hoofdtrainer van Helmond Sport, waar Please trotse shirtsponsor van is. Voor Please Magazine schreef Roy een column over het stimuleren van de vitaliteit van zijn team door het aanbrengen van structuur en bewustwording van hun voeding. Misschien ook een idee voor u als ondernemer?

Omgaan met topdrukte Laatst was ik een weekje op vakantie in Bergen aan Zee. Het weer was mooi, de terrassen zaten vol en het bedienend personeel liep zich de benen uit het lijf. Het zal wel beroepsdeformatie zijn, maar als ik zelf op een druk terras zit, vergelijk ik onwillekeurig medewerkers met elkaar.

Stine Jensen Een veelgehoorde klacht over flexibele arbeidscontracten is dat ze te weinig ‘zekerheid’ bieden en mensen niet in staat stellen ‘iets op te bouwen’. Wat is het dat zoveel mensen op zoek zijn naar zekerheid? Wat maakt dat vrijwel iedereen de wens heeft bezit op te bouwen? Zijn wij mensen daartoe soms van nature geprogrammeerd? Please Magazine vroeg het de Deens-Nederlandse filosofe en publiciste Stine Jensen.

Tom Coronel Als je tegelijkertijd actief bent als topsporter en als ondernemer, dan vallen al snel een aantal parallellen op. Veel van wat ik in mijn bedrijf toepas, heb ik geleerd in de autosport. Hieronder drie belangrijke lessen.

Falko Zandstra Als ondernemer leert Falko Zandstra nog bijna elke dag. Zo heeft hij veel stappen gezet op het vlak van ICT om zaken steeds slimmer en efficiënter te doen. De vaardigheden als topsporter kan hij daarbij nu op een andere manier gebruiken. Zo is de prestatiedrang er nog steeds en wil hij nog steeds winnen.

Therese Boer In de wereld van De Librije draait eigenlijk alles om ‘het verschil maken’. Wij streven niet naar ‘goed’, maar naar ‘perfect’. Wij leggen onze gasten dagelijks uitgebreid in de watten, uiteraard op culinair gebied in restaurant De Librije en restaurant Librije’s Zusje, maar ook in Librije’s Hotel waar wij deze persoonlijke aandacht voor de gast als topprioriteit zien. Voor ons zit het verschil maken in gastvrijheid, in elke zin van het woord. Het mensen zo prettig mogelijk maken en oog hebben voor persoonlijke details.