Valkuilen voor retailers

Je eigen kledingzaak, kapsalon of wijnhandel kan veel bevrediging schenken en je met trots vervullen. Maar er zijn ook valkuilen waar je als succesvolle retailondernemer voor moet oppassen. Please noemt er vijf. 

Valkuil 1: Teveel hooi op je vork nemen

De eigen zaak is voor veel ondernemers prioriteit nummer één. Dat betekent soms lange dagen maken, beurzen bezoeken en niet te vergeten: de administratie op orde houden. Dat kan een tijd goed gaan, maar op een zeker moment loop je het risico dat je lichamelijk of geestelijk de rekening krijgt gepresenteerd. Passie en enthousiasme zijn onontbeerlijk voor het ondernemerschap, maar op geregelde tijden ontspannen is minstens zo belangrijk. Denk dus goed na of je alles zelf wilt blijven doen, en dan vooral de dingen waar je niet goed in bent. En of je niet alleen maar bezig bent met de waan van de dag, in plaats van met de toekomst van je zaak.

Valkuil 2: Te veel personeel aannemen

Elke retailer weet dat er drukke en minder drukke perioden zijn. En dat zo’n periode kort of lang kan duren. Zeker als het langere tijd druk is, is de verleiding groot om extra medewerkers aan te nemen. Bedenk echter wel dat het risico groot is dat je na verloop van tijd weer te ruim in je personeelsjasje komt te zitten, met alle gevolgen van dien. Zorg daarom dat je flexibel blijft en dat je kunt inspelen op de conjunctuur. Werk liever een tijd met een aantal freelancers, of kies voor een payrollconstructie die wel de nodige flexibiliteit biedt.

Valkuil 3: Besparen op je verzuimverzekering

Er zijn tal van plekken waar je een verzuimverzekering voor je medewerkers kunt afsluiten, en er zijn behoorlijke prijsverschillen in de markt. Kijk echter bij het vergelijken goed of je wel appels met appels aan het vergelijken bent. Er zitten soms behoorlijke verschillen in wat pakketten wel of niet verzekeren. En dat kan voor vervelende verrassingen zorgen als er inderdaad een medewerker langdurig ziek of arbeidsongeschikt wordt.

Valkuil 4: Zelf de pensioenadministratie willen doen

In de ogen van veel ondernemers zijn pensioenen een ‘dure’ post. Shoppen naar de goedkoopste pensioenverzekeraar is dan ook aantrekkelijk. Bedenk echter wel dat het zelf doen van de pensioenadministratie veel kennis van zaken vraagt en behoorlijk tijdrovend is. En dat de kans op fouten behoorlijk groot is – wat tot vervelende boetes kan leiden.

Valkuil 5: Onvoldoende aandacht voor ontwikkelgesprekken

Als je zaak groeit, groeit meestal ook het aantal medewerkers. Dat gebeurt vaak op een organische manier, zonder al te veel regie. Maar een groeiend bedrijf heeft die regie wel nodig! Investeer daarom voldoende tijd in het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken, zodat je er ook zeker van bent dat de beste man/vrouw op de beste plek zit. Of laat je daarin extern bijstaan als je er geen tijd voor hebt.

Als ondernemer wil je niet tegen onverwachte en zeker niet tegen onaangename verrassingen aanlopen. Om dit risico zo laag mogelijk te houden, kun je je door de experts van Please te allen tijde laten informeren. Neem gerust vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

02 juni 2017 Door Charlotte Hendriks
Charlotte Hendriks

Meer gerelateerde artikelen

Oud is goud (en jong ook)

03 januari 2018

Over oudere werknemers doen veel vooroordelen de ronde. Ze zouden moeilijk te motiveren en vaker ziek zijn, en...

Lees verder

Een passend salaris

27 december 2017

Elke medewerker verdient een passend salaris. Maar hoe weet je als ondernemer welke beloning marktconform is? ...

Lees verder

Wereldprimeur: Kaan’s kaashandel livestream store

02 november 2017

Jan Kaan, ondernemer en eigenaar van Kaan’s Kaashandel in Hoorn en Alkmaar, werd in één klap ...

Lees verder

Voorkom psychisch verzuim met hersentraining

01 november 2017

Psychisch verzuim komt steeds vaker voor. Vorig jaar was 1 op de 3 verzuimgevallen van psychische aard, zo ...

Lees verder

De nieuwste editie van Please Magazine

30 oktober 2017

Deze week valt hij bij al onze ondernemers en abonnees in de brievenbus: de herfsteditie van Please Magazine. ...

Lees verder

Beperk zittend werk met deze tips

19 oktober 2017

Hoeveel uur per dag zit jij? En je werknemers? Veel werkgevers zijn op de hoogte van de arbonormen voor een ...

Lees verder
Delen