Transport en logistiek

John Vercouteren eigenaar DSA Express & Logistics De cao beroepsgoederenvervoer, daar hoeft ondernemer John Vercouteren de ins en outs niet van te weten. Hij houdt zich liever bezig met het runnen van zijn koeriersbedrijf. Een business waarin elke cent marge telt. Met payrolling houdt hij grip op de personeelskosten én kan hij medewerkers langer aan zich binden.

Tips Superflexibele personeelsinzet, dat heeft Laura van den Hondel nodig als algemeen manager van Horecagroothandel Waddinxveen. Ze werkt veel samen met studenten en andere werknemers die flexibel willen werken. Met payroll-contracten kan ze de planning piekfijn op hun beschikbaarheid aan laten sluiten.

Tips De cao Beroepsgoederenvervoer is een van de meest complexe cao-regelingen. Waar moet je als transportondernemer op letten? En hoe regel je andere zaken zoals het pensioen? Malaika van den Eijnde, transportspecialist bij Please payroll, kent de cao op haar duimpje.

Tips Als gevolg van het opschuiven van de pensioenleeftijd werken Nederlanders tegenwoordig pakweg 50 jaar lang. Vitaal blijven is daarbij een ‘must’, gezien de voortdurende veranderingen in bedrijven en op de arbeidsmarkt. Zeker bij vrachtwagenchauffeurs is leefstijl een onderwerp dat heel belangrijk is, want rijden is toch ‘zittend werk’ en de verleidingen onderweg zijn groot. Dat is deels een verantwoordelijkheid van de werknemers zelf: een gezonde leefstijl is een eerste voorwaarde voor blijvende vitaliteit. Maar als werkgever kun je ook een belangrijke rol spelen bij het productief en veerkrachtig houden van je medewerkers. Tien tips om je medewerkers zo productief en vitaal mogelijk te houden.

Soliciteren De meeste transportondernemers nemen nieuwe medewerkers op goed vertrouwen in dienst. Natuurlijk: je kijkt eerst naar het CV, waarin als het goed is de opleidingen, kwaliteiten en werkervaring van de sollicitant zijn opgenomen. En uiteraard naar de sollicitatiebrief, die vaak nog bepalender is voor het besluit om een chauffeur of magazijnmedewerker wel of niet voor een gesprek uit te nodigen. Maar zit de sollicitant eenmaal aan tafel, dan spelen die brief en dat CV meestal nauwelijks meer een rol en gaat het meer om de persoonlijke presentatie en een eventuele (wederzijdse) ‘klik’. Hoe haal je de juiste werknemer naar binnen?

Payrolling Plus Toen Please Payroll bijna vijftien jaar geleden haar dienstverlening startte, was payrolling nog een volstrekt onbekend fenomeen. Inmiddels is dit totaal veranderd en zijn er tal van dienstverleners op de markt die (een vorm van) payrolling aanbieden. Als opdrachtgever mag je er op vertrouwen dat de basisdienstverlening die deze payrollers bieden, juist en correct is. Denk aan het aanbieden van juiste arbeidsovereenkomsten, het voeren van een juiste en tijdige salarisadministratie, alsmede het verzorgen van alle afdrachten. Maar hoe onderscheid je je als payroller in de huidige markt?

Tips Chauffeurs moeten zich houden aan de regels van rust- en rijtijden. Deze regels gelden voor vervoer in de hele Europese Unie. We zetten nog even de belangrijkste regels voor je op een rij.