Tips: zonder zorgen de eerste drukke lentedagen door

Deze week is de lente officieel van start gegaan. Voor horecaondernemers betekent dit de opening van het terrasseizoen én dus vaak ook een periode van plotselinge drukte. Menig ondernemer kan in deze periode wel wat extra handjes gebruiken. Hoe kom je deze drukke lentedagen zonder zorgen door? 

Tip 1: Bepaal de openingstijden

Extra vroeg opengegaan zodat je klanten kunnen genieten van een kopje koffie op het terras? Controleer of deze tijden wettelijk zijn toegestaan en of het vaste personeel op deze dagen en tijden mag werken. Als je de openingstijden wilt verruimen moet je bovendien goed opletten of je medewerkers genoeg pauze krijgen: de Arbeidstijdenwet bepaalt dat medewerkers minimaal een pauze van 15 minuten moeten krijgen. Pauzes korter dan 15 minuten gelden als arbeidstijd en moeten gewoon uitbetaald worden.

Tip 2: Inventariseer het personeel

Begin op tijd met het maken van een inventarisatie wie van de personeelsleden extra kan werken op drukke terrasdagen. Denk daarbij vooral aan de weekenden. Bepaal of het tijdelijk inhuren van extra personeel nodig is.

Tip 3: Bereid het personeel goed voor

Bepaal op tijd of er extra voorbereiding nodig is zodat het personeel goed beslagen ten ijs komt in de topdrukte van een mooie terrasdag.

Tip 4: Check de cao

Kijk goed wat de regels zijn voor het inzetten van (extra) personeel op drukke dagen. De Arbeidstijdenwet regelt naast de minimale pauzetijden ook de maximale werktijden van medewerkers. Een medewerker mag bijvoorbeeld maar 40 zondagen per jaar werken, tenzij meer zondagen zijn vastgelegd in de cao en bij volledige instemming van de medewerker. Bepaal dus of je extra personeel nodig hebt of dat je de drukte kunt opvangen met je vaste personeel.

Tip 5: Regel back-up

Zorg dat het (tijdelijke) personeelsbestand opgewassen is tegen plotselinge uitval door bijvoorbeeld ziekte van één van de werknemers tijdens een mooie en drukke lentedag. Heb je back-up nodig in de vorm van extra oproepkrachten? Let dan wel goed op de rechten van oproepmedewerkers: zij hebben per ongeplande oproep recht op minimaal drie uur uitbetaling, zelfs wanneer er minder gewerkt is. Ook moet een oproepkracht die ziek wordt gewoon uitbetaald worden, deze heeft recht op uitbetaling van het gemiddeld aantal gewerkte uren van de laatste 13 weken.

Slimme oplossingen

Please ondersteunt je tijdens drukke perioden waar nodig. Zo kun je via payroll drukte flexibel opvangen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om tijdens een onverwacht mooie lentedag snel extra personeel in te zetten zonder dat je hen direct een contract hoeft aan te bieden. Het inzetten van extra personeel via payrolling zorgt er bovendien voor dat de risico’s die bijvoorbeeld het werken met oproepkrachten met zich meebrengen wegvallen. Please neemt als payroll organisatie deze risico’s volledig op zich én informeert en adviseert je hierin.

Geniet van de lente!

Horecaondernemer Luc Blok weet als eigenaar van een ijssalon als geen ander om te gaan met onverwachte topdrukte tijdens mooie (lente)dagen. Lees hier hoe hij met payroll extra drukte flexibel opvangt.

21 maart 2017 Door Anne Berkers
Anne Berkers

Meer gerelateerde artikelen

Oud is goud (en jong ook)

03 januari 2018

Over oudere werknemers doen veel vooroordelen de ronde. Ze zouden moeilijk te motiveren en vaker ziek zijn, en...

Lees verder

Een passend salaris

27 december 2017

Elke medewerker verdient een passend salaris. Maar hoe weet je als ondernemer welke beloning marktconform is? ...

Lees verder

Wereldprimeur: Kaan’s kaashandel livestream store

02 november 2017

Jan Kaan, ondernemer en eigenaar van Kaan’s Kaashandel in Hoorn en Alkmaar, werd in één klap ...

Lees verder

Voorkom psychisch verzuim met hersentraining

01 november 2017

Psychisch verzuim komt steeds vaker voor. Vorig jaar was 1 op de 3 verzuimgevallen van psychische aard, zo ...

Lees verder

De nieuwste editie van Please Magazine

30 oktober 2017

Deze week valt hij bij al onze ondernemers en abonnees in de brievenbus: de herfsteditie van Please Magazine. ...

Lees verder

Beperk zittend werk met deze tips

19 oktober 2017

Hoeveel uur per dag zit jij? En je werknemers? Veel werkgevers zijn op de hoogte van de arbonormen voor een ...

Lees verder
Delen