Vloggen als marketinginstrument

Video vloggen tips ondernemers

Vloggen wordt steeds populairder. 7 videotips voor ondernemers

Vlogs (video-blogs) zijn erg populair onder jongeren, maar langzaamaan wint het dagelijkse videodagboek ook onder andere doelgroepen aan populariteit. Het lijkt er steeds meer op dat de vlog hét nieuwste marketinginstrument is waar je als ondernemer ook aan moet gaan geloven. Niet gek, want het is een ideale manier om jezelf, je bedrijf of je product een gezicht te geven en jezelf te profileren als een expert in jouw vakgebied. Hoe behaal je de beste resultaten met video? Sprout geeft zeven vlogtips voor ondernemers:
1. Inhoud staat voorop!
Met name in het begin zullen je video’s visueel misschien nog niet helemaal aan je eisen voldoen. Geen zorgen, gaandeweg zul je steeds beter worden in het maken van video’s. Maar zorg er in ieder geval altijd voor dat de boodschap die je wilt vertellen vanaf het begin klopt, interessant is, bij je doelgroep aansluit en spontaan overkomt.

2. Neem de tijd!
Met één video publiceren kom je er niet. Het is belangrijk een relatie op te bouwen en het aantal volgers uit te breiden. En dat gaat niet over één nacht ijs, dus heb geduld, deel waardevolle informatie, dan gaan mensen je vanzelf als expert beschouwen.

3. Denk vooruit!
Denk na over je strategie en de onderwerpen die je wilt vertellen. Hoe maak je mensen nieuwsgierig zodat ze je video gaan bekijken? Dit kan door een trailer op een van je social media kanalen te plaatsen. Of door in je vlog alvast wat informatie weg te geven over het onderwerp van je volgende video.

4. Zorg voor conversie!
Doe dit niet direct in je vlog, maar daar waar je je video plaatst moet ruimte zijn voor bezoekers om hun gegevens achter te laten. Denk bijvoorbeeld aan een inschrijfformulier om je aan te melden voor een nieuwsbrief, het aanvragen van informatie of om direct met je in contact te komen.

5. Niet te lang!
Het is beter om je vlog nooit langer dan 5 minuten te laten duren. De voorkeur gaat zelfs uit naar maar 1 of 2 minuten omdat je bezoekers snel afgeleid zijn. Om te zorgen dat ze niet halverwege je boodschap alweer wegklikken kun je het beste je verhaal kort en bondig vertellen.

6. Mobiel vriendelijk!
Kijk goed of je video op mobiel ook goed te bekijken is. Ook belangrijk: ondertitel je video. Veel mensen kijken onderweg vlogs via de mobiele telefoon en hebben niet altijd geluid beschikbaar of dit niet aan staan en dan is ondertiteling heel handig.

7. Investeer in apparatuur!
Vloggen hoeft niet duur te zijn. Je kunt natuurlijk een bureau inschakelen die je hierbij helpt, maar dat is niet per se nodig. Je zult vanzelf steeds beter worden in het opnemen en monteren van video’s. Ook door veel te kijken naar andere vloggers doe je vaak ideeën op. Wel is het verstandig om eenmalig in een goed statief en een goede microfoon te investeren. Een goed begin is het halve werk!

Het is in het begin misschien een beetje spannend om voor de camera je verhaal te vertellen, maar probeer over die drempel heen te stappen. Vlogs kunnen echt lonen, het is een hele snelle en effectieve manier om contact te leggen met (potentiële) klanten. Succes!