Veel startende horecabedrijven groeien pijlsnel

Van de 161 duizend in 2010 opgerichte bedrijven hebben 410 bedrijven vóór 2016 een snelle groei doorgemaakt en zich daarmee gekroond tot ‘gazelle’. Dat is ongeveer een kwart procent van de starters oftewel 1 op 400. Vooral horecabedrijven groeien erg snel, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Vooral startende horecabedrijven groeien pijlsnel volgens het CBS. Met name restaurants, cafetaria’s en cafés groeien snel.”De eisen om tot gazelle gerekend te worden zijn streng. Zo moet een opgericht bedrijf binnen 5 jaar na het jaar van oprichting een snelle groei doorgemaakt hebben.

Officieel is sprake van snelle groei als een bedrijf aan het begin van de groeiperiode minimaal 10 werknemers telt en in 3 opeenvolgende jaren een gemiddelde werknemersgroei noteert van minimaal 10 procent per jaar.

Horecabedrijf maakt grootste kans om gazelle te worden

In de horeca werden startende bedrijven relatief het vaakst gazelle. Hier gaat het met name om restaurants, cafetaria’s en cafés. Van de bijna 4,5 duizend in 2010 opgerichte bedrijven in deze branche hebben er zestig in korte tijd een snelle groei doorgemaakt.

Dat is 1 op 73 of 1,4 procent. Op grote afstand volgen bedrijven in vervoer en opslag (1 op 189), in de gezondheids- en welzijnszorg (1 op 310) en in de zakelijke dienstverlening (1 op 321). Starters in cultuur, recreatie en overige diensten groeien relatief het minst vaak uit tot gazelle (1 op 1700).

Lees verder op de website van het CBS

04 oktober 2016 Door Anne Berkers
Anne Berkers

Meer gerelateerde artikelen

Marnix Geus: eerst de mensen, dan de handel

08 november 2017

Serie-ondernemer Marnix Geus verkocht afgelopen jaar zijn aandelen in zijn goedlopende PR-bureau en schreef ...

Lees verder

Wereldprimeur: Kaan’s kaashandel livestream store

02 november 2017

Jan Kaan, ondernemer en eigenaar van Kaan’s Kaashandel in Hoorn en Alkmaar, werd in één klap ...

Lees verder

Voorkom psychisch verzuim met hersentraining

01 november 2017

Psychisch verzuim komt steeds vaker voor. Vorig jaar was 1 op de 3 verzuimgevallen van psychische aard, zo ...

Lees verder

Trend duurzaam eten biedt kansen voor jou als ondernemer

13 oktober 2017

De Nederlandse consument wordt meer en meer kritisch. Ook als het gaat om duurzaam eten. We worden steeds ...

Lees verder

7 preventietips voor criminaliteit en agressie

10 oktober 2017

40% van de winkeliers ervaart agressie en geweld in hun zaak. Daarnaast voelt 12,5% van het winkelpersoneel ...

Lees verder

5 tips om je horecapersoneel tevreden te houden

21 september 2017

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: je medewerkers zijn je belangrijkste kapitaal. Óók in de horeca. Of ...

Lees verder
Delen