Rudolph van Veen (51) is topkok, bekend van Life & Cooking en 24Kitchen én een van de oprichters van FoodFirst Network. Speciaal voor Please Magazine schreef hij een column over hoe hij als kok ontzorgt en hoe zijn focus is verschoven van ‘verwen-zorg’ naar gezondheidszorg.

Als mensen die mij niet kennen mij vragen wat ik doe, dan antwoord ik al jaren: “Ik werk in de zorg. De verwen-zorg.” Sinds ik op mijn twaalfde naar de culinaire school in Breda ging, was ik mij hiervan al bewust. Als kok werd het mijn ultieme doel mijn gasten volledig te ontzorgen, in de watten te leggen of zoals ik het zelf vaak noemde ‘driedubbel in de roomboter bakken’.

Doordat ik vanaf 2000 regelmatig op televisie kook, heeft mijn doel een iets andere wending gekregen. Mijn focus heeft zich verschoven van het leveren van een fysieke maaltijd naar het inspireren van mensen om het vooral zélf te gaan maken. In de kern betekent dit voor mij dat mijn einddoel is: anderen meer zelfvertrouwen geven. Dat probeer ik te bereiken door koken en bakken toegankelijker te maken voor iedereen. Makkelijk, begrijpelijk en zonder ‘keukengeheimen’!

Maar hoewel ik de smaak goed te pakken had, bespeurde ik op de achtergrond toch steeds een onaangenaam bittertje. Als ik kijk naar onze samenleving kun je er gewoon niet omheen, hoe positief ik ook in het leven wil staan. Bijna de helft van alle Nederlanders heeft overgewicht en ruim 1 miljoen landgenoten hebben diabetes. Door onder andere te veel zout in ons eten hebben 1,7 miljoen Nederlanders chronische nierschade. En dan is er nog een zeer grote groep mensen die lijdt aan een vorm van voedselovergevoeligheid. Slik…en zo kan ik nog wel even doorgaan met voeding- en leefstijlgerelateerde aandoeningen.

Ik wil Nederland gezonder maken

Als je bent wat je eet, dan betekent dat dus dat het roer om moet! Hippocrates zei het al ruim 2000 jaar geleden: “Laat voedsel je medicijn zijn en medicijn je voedsel”. Ik besloot mijn verantwoordelijkheid te nemen op de plek waar voor onze toekomst de grootste uitdaging ligt: Nederland gezonder maken! Niet door meer medicijnen, maar door een aanpassing van voedsel in combinatie met leefstijl.

Samen met een gerespecteerde groep collega-koks, artsen, voedingswetenschappers en deskundigen op het gebied van ontspanning, slaap en mind ben ik sinds kort betrokken bij een nieuw onafhankelijk en reclamevrij online videoplatform (FoodFirst Network) dat bovendien ook nog eens leuk is om te kijken. Op die manier hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een gezondere toekomst.

Gezonde groet,
Rudolph van Veen 

Anne Berkers Manager marketing en communicatie
Anne Berkers

Meer gerelateerde artikelen

Het ondernemersverhaal van… Dutch Expat Shop

30 juni 2020

Dutch Expat Shop in Aarle-Rixtel is een goed voorbeeld van bedrijven die hun omzet enorm zien stijgen als ...

Lees verder

Het effect van corona op ondernemers

30 juni 2020

Het effect van corona op ondernemers begint langzaam maar zeker zichtbaar te worden. Onze algemeen directeur, ...

Lees verder

4 essentiële vragen voordat je (weer) personeel aanneemt

18 juni 2020

Sta je op het punt om nieuw personeel aan de nemen? Lees dan deze blog van Please HR expert Malaika. Na het ...

Lees verder

Even Skypen? Adviesgesprekken op afstand

16 juni 2020

Normaal gesproken zitten onze adviseurs dagelijks op de weg, bezoeken zij diverse bedrijven en zitten ze aan ...

Lees verder

Functioneringsgesprekken voeren tijdens corona

09 juni 2020

Het is alweer juni: dé tijd voor de functioneringsgesprekken. Maar wat nu als je bedrijfsvoering er door ...

Lees verder

All aboard! Alles over succesvol onboarden

19 mei 2020

In deze blog van HR expert Malaika vertelt zij alles over een succesvol onboarding programma. Het is als een ...

Lees verder