Stel, je bent de trotse eigenaar van een horecaonderneming en staat op goede voet met je personeel. Je werkt hard en verwacht hetzelfde arbeidsethos van je werknemers. Extra uitbetalen? Overuren horen er in de horeca toch gewoon bij? Of toch niet? Please expert Rob Kunstt geeft advies

Sterrenrestaurant Merlet moest haar voormalige chef-kok € 55.000,- betalen vanwege niet-betaalde overuren, zo besliste de rechtbank. Horeca-expert Rob Kunstt waarschuwt horecaondernemers voor deze veelgemaakte fout. Zijn ervaring leert dat een goede arbeidsrelatie kan veranderen in een arbeidsconflict en dat de werkgever vaak juridisch gezien aan het kortste eind trekt, zoals de zaak Merlet bewijst. Hoe voorkom je dit als ondernemer in de horeca?

Begin met goed werkgeverschap

“Ik denk dat je goed opgeleid en gemotiveerd personeel moet binden en boeien. Zeker wanneer je een zaak van de grond af aan wilt opbouwen en je wilt zorgen voor continuïteit in je personeelsbestand. Ik zeg altijd: ‘If you pay peanuts, you get monkeys’. En dat blijkt in de praktijk ook. Dat wil niet zeggen dat je topsalarissen moet bieden. Secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen er ook aan bijdragen om iemand langer in huis te houden.”

Beloon medewerkers voor de gemaakte uren

“Dat begint bij het uitbetalen van sowieso het aantal gewerkte uren. Dat betekent dus dat een medewerker overuren maakt, als hij of zij meer dan 38 of 40 uur per week werkzaam is. Op het moment dat een medewerker zich op deze manier extra inzet, betekent dat eigenlijk ook dat je hem daarvoor moet belonen. Je zou ervoor kunnen kiezen om tijd voor tijd te bieden. Of dat je bij overuren een extra opslagpercentage hanteert van 25% of 10%, als je te maken hebt met een student of iemand die helemaal niet geïnteresseerd is in tijd voor tijd.”

“Natuurlijk brengt dat extra kosten met zich mee. Maar wat denk je dat er gebeurt als een werknemer uiteindelijk ontevreden is over zijn of haar beloningsregeling? Die gaat weg, je moet opnieuw iemand aannemen, opnieuw iemand inwerken. Onderaan de streep zal dat uiteindelijk meer kosten.”

Zorg voor een goede arbeidsovereenkomst

“In principe zegt de horeca-cao dat je bij overwerk tijd voor tijd moet bieden. Lukt het de werknemer niet binnen 13 weken na het eind van het kalenderjaar de gemaakte uren met vrije tijd te compenseren, dan heeft de werkgever vier weken de tijd om de overuren 100% uit te betalen. Lukt ook dat niet? Dan moeten de resterende overuren tegen 150% van het uurloon worden uitbetaald. Maar feit is dat de horeca-cao niet algemeen verbindend verklaard is. Ook de cao voor uitzendkrachten zegt niets over een toeslag voor overuren. Je kunt als horecaondernemer dus zelf een beloningsregeling opnemen in de arbeidsovereenkomst. Ben jij aangesloten bij een branchevereniging, bijvoorbeeld bij Koninklijke Horeca Nederland? Dan dien jij wel de beloningsregeling van de branchevereniging te volgen. Maar feit blijft, de medewerker heeft recht op tenminste 100% uitbetaling van elk gewerkt uur.”

Schep een helder verwachtingspatroon

“Het aannameproces is daarin heel belangrijk. Als ik werkgever zou zijn, zou ik die verwachting heel duidelijk scheppen. Dit zijn mijn regels en deze beloningsvormen hanteer ik, uiteraard conform de wet. En wat zijn overuren? Overuren zijn de uren die jij maakt bovenop 38 uur op weekbasis, bijvoorbeeld.”

Registreer de daadwerkelijk gewerkte uren

“Daar schort het ook nogal eens aan. Er zijn ondernemers die de medewerkers zelf hun urenbriefjes laten invullen, maar deze nooit controleren. Dan krijg je dus achteraf discussie over zaken als pauzes die er wel of niet zijn afgehaald. Dus ook hier geldt, maak voor jezelf een goed schema en zorg dat je dagelijks na afloop van de werkzaamheden de uren aftekent. Maak gebruik van een inkloksysteem of kies voor een urenregistratiesysteem zoals dat van Please, UurOnline. De medewerker kan dan de uren inboeken per week, waarna de ondernemer akkoord geeft of niet. Daarmee kun je de verantwoordelijkheid bij de medewerker neerleggen.”

Vond je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van nieuws en tips over ondernemen en werkgeven.

Inschrijven

Anne Berkers Manager marketing en communicatie
Anne Berkers

Meer gerelateerde artikelen

Dit is er veranderd voor werkgevers per 1 januari 2021

12 januari 2021

Per 1 januari 2021 is er weer van alles veranderd op het gebied van wet- en regelgeving voor ondernemers met ...

Lees verder

Nieuw jaar, nieuwe visie, nieuwe directie

08 januari 2021

Samen met Hans van de Ven vormen Jad Berad en Mark Mollen de nieuwe driekoppige Please directie. Wij spraken ...

Lees verder

Kerstspeech voor je medewerkers? Dit zijn de Do’s & Don’ts

15 december 2020

Kerstspeech voor je medewerkers in Corona tijd? HR expert Malaika vertelt jou de do's en don'ts voor een goede...

Lees verder

Het ondernemersverhaal van Celil Bedrijfsdiensten

15 december 2020

Het ondernemersverhaal van Celil Bedrijfsdiensten. Een bijzonder familiebedrijf in de schoonmaak dat zich ...

Lees verder

Please maakt werven en selecteren voor het MKB gemakkelijk

11 december 2020

Gemakkelijk en snel nieuw personeel aannemen? Dankzij een unieke samenwerking met softwarebedrijf Harver, ...

Lees verder

Het ondernemersverhaal van John Vermeulen Fietsplezier

16 november 2020

In dit ondernemersverhaal spreken we met John Vermeulen, eigenaar van John Vermeulen Fietsplezier, een ...

Lees verder