Onze juriste vertelt

Vrouw overhandigt contract Het opstellen van iedere contractvorm is een belangrijke taak. Zo ook het opstellen van een arbeidsovereenkomst. Wat neemt u wel op en wat niet? Hoe specifiek moet u zijn? En wat mag u absoluut niet vergeten? Onze juriste geeft praktische tips die u helpen bij het opstellen van een goede arbeidsovereenkomst.

Vakantiedagen medewerkers

Hoe zit het ook alweer precies?

Een goede balans tussen werk en privé is erg belangrijk. Als werkgever draagt u hieraan bij door uw medewerkers te stimuleren om voldoende vakantiedagen op te nemen. Zo geeft u hen de gelegenheid om te ontspannen en nieuwe energie op te doen. En dat is voor iedereen een goede zaak! Maar hoe zit het nu eigenlijk met vakantiedagen? En waar moet u als ondernemer op letten? Onze juriste beantwoordt de meest voorkomende vragen.

Een reality call

Het blijft altijd een gok of je de juiste kandidaat hebt aangenomen

Op de keper beschouwd nemen de meeste ondernemers nieuwe medewerkers op goed vertrouwen in dienst. Natuurlijk: ze kijken eerst naar het cv, waarin als het goed is de opleidingen, kwaliteiten en werkervaring van de sollicitant zijn opgenomen.

Waar moet u rekening mee houden bij het afscheid nemen van medewerkers?

Een mix van emotionele belasting en juridische rompslomp

Om gezond te kunnen ondernemen moet je als ondernemer voldoende medewerkers in dienst hebben met de juiste kwalificaties. Het werk moet immers gedaan worden, en wel door mensen die dat vakkundig doen. Eenvoudig toch?

Payrolling plus

Het verschil maken

Toen Please Payroll bijna vijftien jaar geleden haar dienstverlening startte, was payrolling nog een volstrekt onbekend fenomeen. Inmiddels is dit totaal veranderd en zijn er tal van dienstverleners op de markt die (een vorm van) payrolling aanbieden. Als opdrachtgever mag je erop vertrouwen dat de basisdienstverlening die deze payrollers bieden, juist en correct is.

De participatiesamenleving: doen wat je nog kan doen

Wat houdt de Participatiewet in voor werkgevers en kwetsbaren op de arbeidsmarkt?

Stap voor stap is in het naoorlogse Nederland een verzorgingsmaatschappij opgebouwd. Burgers die om een of andere reden (ouderdom, ziekte, tijdelijk gebrek aan passend werk) arbeidsongeschikt werden bevonden, konden gemakkelijk een beroep doen op de overheid. Deze verzorgingsmaatschappij blijkt echter door de vergrijzing en de crisis onbetaalbaar te zijn geworden:

Een contract voor onbepaalde tijd

Een prima optie voor goed functionerende medewerkers

Ondernemers associëren payrolling doorgaans met flexibiliteit. Dat klopt natuurlijk ook wel, maar flexibiliteit is niet het enige dat telt. Soms is een medewerker zo goed of zo waardevol voor de onderneming dat je 'm als werkgever helemaal niet kwijt wilt. Dan is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd een prima optie.

Rekening houden met opgebouwde rechten

Hoe zit het met opvolgend werkgeverschap?

Wie in dienst treedt bij een werkgever zal door de bank genomen te maken krijgen met een proeftijd. Vaak ook is in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat een medewerker gedurende de eerste zes maanden van het dienstverband enkel de uren uitbetaald krijgt die ook daadwerkelijk zijn gewerkt.