Vlees met een verhaal

vlees met een verhaal

Jan Franken - directeur Please Payroll

Wat is de overeenkomst tussen Apple, Google, Disney, Amazon en Please Payroll? Precies: ze zijn allemaal in een garage begonnen. Dat heeft in al deze gevallen overigens niet heel lang geduurd. Ook Please groeide al snel uit zijn jasje en bij toeval hoorde Jan Franken dat er een bedrijfsruimte te huur was in Kasteel Croy, gelegen op het gelijknamige landgoed tussen Aarle-Rixtel en Stiphout in Noord-Brabant.
Franken was direct gecharmeerd van het middeleeuwse gebouw, maar vooral van de prachtig groene omgeving. Hoewel het landgoed al decennia niet publiekelijk toegankelijk was, wist hij de stichting die het landgoed in eigendom heeft te overtuigen: waarom geen ‘open dag’? Franken: Daar kwam zo ontzettend veel volk op af dat ik direct de potentie zag van dit gebied. Het was een ruwe diamant waar niemand iets mee deed.” Samen met anderen richtte Franken vervolgens de stichting Streekontwikkeling Croy op, met als doel het landgoed en de daarop gevestigde agrarische ondernemingen te promoten. Franken: “Ik ben van oorsprong een Gooise jongen van de stad, maar langzaam begon bij mij het Croy-gevoel te groeien en ben ik een echte ‘Croyaan’ geworden.” Hij twijfelde dan ook niet lang toen een van de boerderijen op het landgoed ter overname werd aangeboden. Er was alleen één maar: Franken was verplicht er een agrarische bestemming aan te geven. Na enig wikken en wegen besloot hij in De Croy Hoeve vleeskoeien te gaan houden.

5-sterrenhotel
“Dat was het enige waar ik enige ervaring mee had, omdat ik in de wei naast mijn vorige woning als hobby wat Blonde d’Aquitaine-runderen had laten grazen”, zegt Franken. “Ik wist daarom echter óók dat vleesproductie nauwelijks rendabel is te krijgen. Ik moest dus eerst een gezond businessmodel ontwikkelen, met mijn eigen dieren als basis.” Aangezien Franken tevens eigenaar is van een aantal restaurants onder het label De Smaak van Croy, besloot hij zijn vlees exclusief aan deze restaurants te verkopen. Maar om een hogere verkoopprijs te rechtvaardigen moest hij dan wél bijzonder vlees leveren – vlees met een verhaal, zoals Franken het zelf noemt. “Dat verhaal bestaat uit een aantal hoofdstukken”, vertelt Franken. “Het begint met het ras. We houden hier Marchigiana-koeien, een Italiaans ras uit de Marken met vlees met een buitengewoon fijne smaak, goede marmering en mooie structuur. Daarnaast hebben we samen met de universiteit van Wageningen een speciaal kruidengras laten ontwikkelen dat we hier ingezaaid hebben. Dat smaakrijke gras draagt bij aan de smaak van het vlees. De koeien leven bovendien in soort 5-sterrenhotel met heel veel licht, lucht en ruimte. We hebben een zogeheten hellingstal laten bouwen met een automatische mestafvoer, zodat ze altijd in droog stro kunnen liggen. Naast kruidengras krijgen ze ook speciale voeding, waaronder bierborstel, bietenpulp, maïs en hooi. Het allerbelangrijkste is echter dat we ze kleinschalig en stressvrij laten slachten. Als dieren gestresst zijn voor het slachten zit er te veel adrenaline in het vlees, en dat is slecht voor de kwaliteit.”

Vierkantsverwaarding
De productie van De Croy Hoeve wordt volledig verwerkt in de Croy-restaurants, waar jaarlijks zo’n 300.000 mensen komen eten. Franken: “We doen aan vierkantsverwaarding, dus we gebruiken alles van het dier. We maken onze eigen hamburgers, onze eigen boeuf bourguignon, onze eigen stooflappen. Goed vlees van dieren die een goed leven gehad hebben.”

Please is inmiddels opnieuw uit zijn jasje gegroeid en verhuisd naar een groter pand in Helmond. Jan Franken is het Croy-virus echter niet meer kwijtgeraakt. “Niets mooier dan na een lange werkdag op het terras zitten en luisteren naar het grazen van die schitterende witte beesten.”

Meer weten over landgoed Croy en de Croy Hoeve? Kijk op www.landgoedcroy.nl

Bekijk hier het artikel in het Please Magazine