Omzet Please Payroll groeit 12,7% in eerste drie kwartalen

Nieuws Please Payroll Payrollbedrijf Please heeft tot nu toe een uitstekend jaar achter de rug. De omzet van het bedrijf  steeg in de eerste drie kwartalen met 12,7% tot € 32 miljoen (tot en met Q3 2011: € 28 miljoen). De groei komt vooral uit het MKB waar payrolling tegen het decor van de economisch onzekere vooruitzichten een aantrekkelijke flexibele oplossing blijkt om nieuwe mensen aan te nemen.
Het aantal medewerkers bij Please kwam per eind september uit op 4512 (+ 14 %; Q3 2011: 3954). De directie verwacht een aanhoudend sterke vraag vanuit het MKB en rekent op een stijging van 12% over heel 2012.

De omzetgroei van Please is opvallend gezien de daling van de omzet in de gehele payrollbranche
(HJ 2012: -6%) die de Vereniging voor Payroll Ondernemingen (VPO) recent bekend maakte. Door de  aanhoudend dalende werkgelegenheid wordt ook de inhuur van personeel via payrollconstructies afgeremd, aldus de branchevereniging in een eerdere verklaring. De VPO verwacht dat het aantal flexwerkers dit jaar rond de 150.000 zal blijven schommelen.

Volgens Please-directeur Hans van de Ven zijn het vooral kleine bedrijven die kiezen voor payrolling: “Zij zijn creatief in de wijze waarop zij omgaan met het huidige economische klimaat. Door de administratieve en juridische zorg voor hun personeel bij ons neer te leggen, kunnen zij zich concentreren op de eigen business. Daarnaast zijn zij door de laagdrempeligheid van een payrollingconstructie eerder bereid nieuwe medewerkers in dienst te nemen waaronder veel jongeren. Om die reden zien wij een aanhoudende groei bij bedrijven tot ongeveer 30 medewerkers.”

Uit onderzoek* blijkt verder dat een meerderheid van de payrollcontracten nieuwe banen betreft. Van deze banen wordt 40% ingevuld door schoolverlaters en zo’n 25% van de payrollers krijgt via payrolling kans opnieuw te beginnen na een periode van werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid.

Succesvolle verkiezingscampagne in Den Haag
Om tegenwicht te bieden aan de negatieve houding ten opzichte van payrolling die vooral bij linkse partijen leeft (de PvdA en de SP), startte Please begin september een eigen lobbybeweging met de “Payroller van de Arbeid” (PayvdA) rondom de verkiezingen. Met een knipoog naar de echte PvdA voerde Please een verkiezingscampagne om ondernemers en politici te informeren over payrolling met als belangrijkste boodschap: Payrolling creëert banen (zie ook de campagnefilm van de Payroller van de Arbeid http://youtu.be/HllrICIQyvU).

Van de Ven: “Wij willen pleiten voor zoveel mogelijk nieuwe werkgelegenheid en het behoud van banen. Daarbij staat niet alleen het belang van ondernemers maar vooral ook dat van  payrollmedewerkers centraal. Onze eigen CAO en zeer gunstige pensioenregeling via Brand New Day onderstrepen dat. We zitten er echt anders in dan sommige politieke partijen doen voorkomen. Dat hebben we met de lobbybeweging PayvdA nogmaals willen onderstrepen.” De PayvdA kreeg veel bijval vanuit het MKB en ook politiek Den Haag kon de lobbycampagne niet negeren. “We hopen  hiermee het belang van payrolling voor het MKB blijvend op de politieke agenda te hebben gezet.”

* Onderzoek Ecorys in opdracht van de VPO: http://www.vpo.nu/vpo/pagina.asp?pagkey=148923