5 tips om uw horecapersoneel tevreden te houden

Twee manen bereiden eten in keuken We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: uw medewerkers zijn uw belangrijkste kapitaal. Óók in de horeca. Of misschien wel juíst in de horeca. Het is dan ook belangrijk dat u tevreden medewerkers heeft en behoudt. Daarom geven we 5 tips die u als horecaondernemer helpen om uw personeel tevreden te houden.

1. Bied uw medewerkers voldoende uitdaging
Verdiept u zich wel eens in de achtergrond van uw medewerkers? Denk dan niet alleen aan hun eerdere werkervaring, maar ook: waar komen ze vandaan, wat zijn hun hobby’s, wat ondernemen ze in hun vrije tijd? Of: welke opleiding volgen ze momenteel? Misschien is één van uw medewerkers op dit moment bezig met een studie eventmanagement. In plaats van bedienen kan hij/zij u waarschijnlijk perfect ondersteunen bij het organiseren van een evenement binnen uw onderneming. Een andere medewerker verzorgt misschien al jaren de voorraad van de lokale sportkantine. Waarom maakt u deze medewerker dan niet verantwoordelijk voor de inkoop van uw eigen horecaonderneming? Op deze manier plaatst u vertrouwen in uw medewerkers. Door hen meer verantwoordelijkheden te geven raken ze ook meer betrokken bij het succes van uw bedrijf en hun rol daarin.

2. Betrek uw medewerkers in belangrijke beslissingen en ontwikkelingen
Gaat het goed met uw bedrijf? Of heeft u een minder succesvolle periode achter de rug? Bespreek dit met uw medewerkers. Vraag om input voor een leuke actie of activiteit. Zoveel hoofden, zoveel zinnen, dat klopt. De eindbeslissing kunt u dan ook zelf nemen, maar door uw medewerkers te betrekken bij de bedrijfsvoering laat u hen merken dat hun meningen en ideeën ertoe doen.

3. Zorg voor een duidelijk en overzichtelijk rooster
U herkent het vast. U maakt een rooster voor de komende periode en communiceert dit met uw medewerkers. Voor u het weet belt, mailt of appt de eerste medewerker dat in verband met studie, het gezin of een tandartsafspraak de dienst niet gewerkt kan worden. Ook tijdens het werk worden diensten natuurlijk wel eens gewijzigd. Weet u aan het einde van de week nog precies het aantal gewerkte uren per medewerker? Een urenregistratiesysteem kan hier uitkomst bieden. Vraag medewerkers in- en uit te klokken of maak gebruik van een online systeem of app waar uw medewerkers hun beschikbaarheid, verlofaanvragen en daadwerkelijk gewerkte uren aangeven. Uiteraard controleert u dit alles, maar zo heeft u één overzichtelijke plek waar alle uren geregistreerd worden.

4. Zorg ervoor dat uw medewerkers hun contracturen kunnen werken
Veel van uw medewerkers werken wellicht op oproepbasis en het rooster kan per week sterk verschillen. Toch is het belangrijk dat u uw medewerkers ‘vaste’ uren biedt. Geef iedereen bijvoorbeeld iedere week één of twee vaste diensten en maak de rest flexibel. Zo kunnen uw medewerkers hier rekening mee houden wanneer ze privéafspraken plannen. U zult merken dat dit positief bijdraagt aan de consistentie in het rooster. Anderzijds is het ook belangrijk dat uw medewerkers niet teveel overuren werken. Houd sowieso altijd het wettelijk maximum van 60 uur per week in de gaten.

5. Betaal de gewerkte uren goed en op tijd uit
Beloon uw medewerkers altijd daar waar ze recht op hebben. Betaal dus ieder gewerkt uur uit. In het artikel “Overuren uitbetalen of niet” vertelt onze horecaexpert Rob Kunstt hier meer over. Een urenregistratiesysteem helpt u bij het goed en gemakkelijk bijhouden van alle gewerkte uren. Als u dit koppelt met verloningssysteem zorgt u ervoor dat uw medewerkers ook tijdig uitbetaald krijgen.

Blijkt dat het goed en tijdig uitbetalen van alle gewerkte uren toch iedere keer een lastige en met name tijdrovende klus is voor u? Dan kan payrolling een uitkomst bieden. Wij nemen alle administratieve en juridische taken die bij het werkgeverschap komen kijken van u over. En dankzij UurOnline, ons unieke urenregistratiesysteem, wordt uren boeken en accorderen stukken eenvoudiger! Neem voor meer informatie gerust contact met ons op via 0492 388 888.

Wilt u nog meer tips om uw personeel tevreden te houden? Bekijk dan eens onze HR dienstverlening. Onze HR specialiste helpt u graag!


bron: Misset Horeca