Veel startende horecabedrijven groeien pijlsnel

Horeca nieuws Van de 161 duizend in 2010 opgerichte bedrijven hebben 410 bedrijven vóór 2016 een snelle groei doorgemaakt en zich daarmee gekroond tot ‘gazelle’. Dat is ongeveer een kwart procent van de starters oftewel één op vierhonderd. Vooral horecabedrijven groeien erg snel, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
“Vooral startende horecabedrijven groeien pijlsnel volgens het CBS. Met name restaurants, cafetaria’s en cafés groeien snel.” De eisen om tot gazelle gerekend te worden zijn streng. Zo moet een opgericht bedrijf binnen vijf jaar na het jaar van oprichting een snelle groei doorgemaakt hebben. Officieel is sprake van snelle groei als een bedrijf aan het begin van de groeiperiode minimaal tien werknemers telt en in drie opeenvolgende jaren een gemiddelde werknemersgroei noteert van minimaal 10 procent per jaar.

Horecabedrijf maakt grootste kans om gazelle te worden In de horeca werden startende bedrijven relatief het vaakst gazelle. Hier gaat het met name om restaurants, cafetaria’s en cafés. Van de bijna 4,5 duizend in 2010 opgerichte bedrijven in deze branche hebben er zestig in korte tijd een snelle groei doorgemaakt. Dat is 1 op 73 of 1,4 procent. Op grote afstand volgen bedrijven in vervoer en opslag (1 op 189), in de gezondheids- en welzijnszorg (1 op 310) en in de zakelijke dienstverlening (1 op 321). Starters in cultuur, recreatie en overige diensten groeien relatief het minst vaak uit tot gazelle (1 op 1700).

Opgerichte bedrijven in 2010 die zijn uitgegroeid tot gazelle in 2014 of 2015

Lees verder op de website van het CBS