Zo kom je zonder zorgen de drukke lentedagen door

Horecapersoneel aantrekkelijker werknemers

5 Tips voor horecaondernemers: zo kom je zonder zorgen de eerste drukke lentedagen door

Deze week is de lente officieel van start gegaan. Voor veel mensen een heerlijke periode waarbij zij genieten van de eerste zonnestralen en lekker buiten zijn. Voor horecaondernemers betekent dit de opening van het terrasseizoen én dus vaak ook een periode van plotselinge drukte. Menig ondernemer kan in deze periode wel wat extra handjes gebruiken. Hoe kom je deze drukke periode zonder zorgen door?
1. Bepaal de openingstijden
Extra vroeg opengegaan zodat je klanten kunnen genieten van een kopje koffie op het terras? Controleer of deze tijden wettelijk zijn toegestaan en of het vaste personeel op deze dagen en tijden mag werken. Als je de openingstijden wilt verruimen moet je bovendien goed opletten of je medewerkers genoeg pauze krijgen: de Arbeidstijdenwet bepaalt dat medewerkers minimaal een pauze van 15 minuten moeten krijgen. Pauzes korter dan 15 minuten gelden als arbeidstijd en moeten gewoon uitbetaald worden.

2. Inventariseer het personeel
Begin op tijd met het maken van een inventarisatie wie van de personeelsleden extra kan werken op drukke terrasdagen. Denk daarbij vooral aan de weekenden. Bepaal of het tijdelijk inhuren van extra personeel nodig is.

3. Bereid het personeel goed voor
Bepaal op tijd of er extra voorbereiding nodig is zodat het personeel goed beslagen ten ijs komt in de topdrukte van een mooie terrasdag.

4. Check de CAO
Kijk goed wat de regels zijn voor het inzetten van (extra) personeel op drukke dagen. De Arbeidstijdenwet regelt naast de minimale pauzetijden ook de maximale werktijden van medewerkers. Een medewerker mag bijvoorbeeld maar 40 zondagen per jaar werken, tenzij meer zondagen zijn vastgelegd in de CAO en bij volledige instemming van de medewerker. Bepaal dus of je extra personeel nodig hebt of dat je de drukte kunt opvangen met je vaste personeel.

5. Regel back-up
Zorg dat het (tijdelijke) personeelsbestand opgewassen is tegen plotselinge uitval door bijvoorbeeld ziekte van één van de werknemers tijdens een mooie en drukke lentedag. Heb je back-up nodig in de vorm van extra oproepkrachten? Let dan wel goed op de rechten van oproepmedewerkers: zij hebben per ongeplande oproep recht op minimaal drie uur uitbetaling, zelfs wanneer er minder gewerkt is. Ook moet een oproepkracht die ziek wordt gewoon uitbetaald worden, deze heeft recht op uitbetaling van het gemiddeld aantal gewerkte uren van de laatste 13 weken.

Please ondersteunt je tijdens drukke perioden waar nodig. Zo kun je via payroll drukte flexibel opvangen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om tijdens een onverwacht mooie lentedag snel extra personeel in te zetten zonder dat je hen direct een contract hoeft aan te bieden. Het inzetten van extra personeel via payrolling zorgt er bovendien voor dat de risico’s die bijvoorbeeld het werken met oproepkrachten met zich meebrengen wegvallen. Please neemt als payrollorganisatie deze risico’s volledig op zich én informeert en adviseert je hierin.

Geniet van de lente!

Horecaondernemer Luc Blok weet als eigenaar van een ijssalon als geen ander om te gaan met onverwachte topdrukte tijdens mooie (lente)dagen. Lees hier hoe hij via payroll extra drukte flexibel opvangt.