3 op de 10 mkb-bedrijven geeft aan dat de uitbetaling van personeelskosten zoals, vakantiegeld, wel eens liquiditeitsproblemen veroorzaken. Bedrijven geven aan in zo’n geval een beroep te hebben gedaan op de bank voor een extra lening of krediet om de personeelskosten te kunnen betalen. 


Ook worden op zijn tijd de facturen van leveranciers of andere vaste lasten niet binnen de betalingstermijn voldaan. Aan de andere kant geeft 68% van het mkb in Nederland aan wel voldoende reserveringen te maken om de personeelskosten te kunnen betalen. Dat blijkt uit de MKB Barometer personeelszaken, uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Please. Mkb-bedrijven die minder dan 10 jaar bestaan geven vaker aan dat personeelskosten liquiditeitsproblemen veroorzaken (40%) dan mkb-bedrijven die 20 jaar of langer bestaan (21%). Mkb bedrijven met maximaal 5 medewerkers hebben minder vaak liquiditeitsproblemen dan bedrijven met 10 tot 50 medewerkers.

Verschillen per branche

68% van de mkb’ers in de bouw geeft aan wel eens een beroep te hebben gedaan op de bank voor een extra lening of krediet om de personeelskosten te kunnen betalen. Bij mkb bedrijven in andere branches is dit aanzienlijk lager: detailhandel (34%), gezondheidszorg (28%), groothandel (35%), horeca (32%) en zakelijke dienstverlening (30%).  Meer mkb bedrijven binnen de bouwnijverheid (55%) geven aan dat door uitbetaling van vakantiegeld de leveranciers of andere vaste lasten weleens niet tijdig konden worden betaald dan mkb-bedrijven binnen de gezondheidszorg (24%) en zakelijke dienstverlening (23%).

Hans van de Ven, directeur van Please: “Bij payrolling zijn de reserveringen voor vakantiedagen en vakantiegeld direct in het tarief opgenomen waardoor onze opdrachtgevers in het mkb niet te maken krijgen met een piek in personeelskosten. Personeelskosten worden alleen gemaakt op het moment dat de medewerker werkzaamheden uitvoert en daarvoor ook inkomsten genereert voor de opdrachtgever.”

Over de MKB Barometer personeelszaken

De MKB Barometer personeelszaken wordt jaarlijks uitgevoerd door Markteffect in opdracht van payroll organisatie Please onder 400 mkb-bedrijven in de branches bouw, detailhandel, zorg, groothandel, horeca, ICT, overige zakelijke dienstverlening en logistiek. De bedrijven worden bevraagd over hun kennis en ervaring met personeelszaken. Het merendeel van de respondenten in het onderzoek heeft tussen de 1 en 10 medewerkers. Bedrijven uit alle provincies zijn vertegenwoordigd.

Wil jij ook meer grip op je personeelskosten? Lees dan meer over payroll als mogelijke oplossing of laat je vrijblijvend adviseren door een van onze adviseurs.

Anne Berkers Manager marketing en communicatie
Anne Berkers

Meer gerelateerde artikelen

Nieuw jaar, nieuwe visie, nieuwe directie

08 januari 2021

Samen met Hans van de Ven vormen Jad Berad en Mark Mollen de nieuwe driekoppige Please directie. Wij spraken ...

Lees verder

Het ondernemersverhaal van John Vermeulen Fietsplezier

16 november 2020

In dit ondernemersverhaal spreken we met John Vermeulen, eigenaar van John Vermeulen Fietsplezier, een ...

Lees verder

Even Skypen? Adviesgesprekken op afstand

16 juni 2020

Normaal gesproken zitten onze adviseurs dagelijks op de weg, bezoeken zij diverse bedrijven en zitten ze aan ...

Lees verder

Please biedt nu ook persoonlijkheids- en capaciteitentesten

12 februari 2020

Vanaf februari 2020 is Please in de gelegenheid om, in opdracht van de klant, persoonlijkheids- en ...

Lees verder

Blog: Nieuwjaarsgroet van Please directeur Nihat Kahveci

07 januari 2020

In de nieuwjaarsgroet blikt Please directeur Nihat Kahveci terug op een bewogen jaar, 2019. En kijkt hij ...

Lees verder

Please breidt uit met recruitmentafdeling

14 oktober 2019

Sinds kort loopt er een aantal extra collega’s rond op het kantoor van Please. Jad Berad, Pieter van Gestel ...

Lees verder