Nog even en de winterperiode staat weer voor de deur. Het wordt sneller donker en het wordt kouder. Dat heeft effect op onze weerstand en onze gemoedstoestand. Voor velen is het dus even omschakelen, zowel fysiek als mentaal. Voor je het weet heb je een griepje te pakken en dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Het CBS meldde dat in het eerste kwartaal van 2018 er een ongekend hoog verzuimpercentage was, namelijk 4,9%. Grote boosdoener: de griepepidemie.

Helemaal voorkomen kan natuurlijk nooit, maar hoe hou je de bacillen zoveel mogelijk buiten de (kantoor)deur? 4 praktische tips, die morgen toepasbaar zijn op kantoor:

Tip 1: Tissueboxen

Voorzie de medewerkers volop in papieren zakdoekjes. Het is namelijk belangrijk dat de bacillen tijdens het niezen, snotteren en snuiten zo min mogelijk verspreid worden. Door overal tissueboxen neer te zetten zullen medewerkers dit zoveel mogelijk in de papieren zakdoekjes doen die daarna meteen in de prullenbak verdwijnen.

Tip 2: Extra aandacht voor veel aangeraakte oppervlakken

Waarschijnlijk heb je weleens vernomen dat er op een toetsenbord meer bacillen zitten dan op een wc-bril. Kijk eens goed om je heen en poets juist die oppervlakken die veel worden aangeraakt. Denk aan toetsenborden, deurklinken, telefoonhoorns en dergelijke. Pompjes met desinfectiemiddel voor je handen hangen niet alleen in ziekenhuizen, maar passen ook prima in kantoorpanden. Sowieso is regelmatig handen wassen aan te bevelen.

Tip 3: Vervang ventilatiefilters

Het was een hete zomer en ventilatiesystemen hebben overuren gedraaid. Al ooit eens goed zo’n ventilatierooster bekeken? Grote kans dat die roosters wel een extra schoonmaakbeurt kunnen gebruiken. Deze maatregel zal dus een positieve bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit van het kantoor.

Tip 4: Frisse lucht

In het verlengde van de vorige tip, ligt tip 4: frisse lucht! Ook al is het koud, een beetje frisse lucht op zijn tijd doet wonderen en stimuleert ook de luchtkwaliteit als je geen ventilatiesysteem hebt. Van kou op zich krijgen we tenslotte geen griep! Met andere woorden, zet af en toe een raampje open, dat zorgt letterlijk voor een frisse blik.

Als je deze eenvoudig toepasbare, praktische tips ter harte hebt genomen, dan ben je al goed op weg. Iedere ziektegeval wat hiermee wordt voorkomen is mooi meegenomen toch? Wil je de grootste risicofactoren uitsluiten, zet dan alle medewerkers met jonge kinderen in een aparte ruimte. Grapje natuurlijk 😉

05 oktober 2018 Door Anne Berkers
Anne Berkers

Meer gerelateerde artikelen

7 tips voor een sterke klantrelatie

21 mei 2019

Een sterke klantrelatie is voor goed werkgeverschap erg belangrijk. Please geeft graag 7 tips voor een sterke ...

Lees verder

Seizoenwerkers en flexibiliteit in de agrarische sector

16 mei 2019

Seizoenswerkers en flexibiliteit, dé sleutelwoorden van deze periode. Asperges, maar ook aardbeien gaan als ...

Lees verder

Blog van onze HR specialiste

14 mei 2019

De term ‘functioneringsgesprek’ is algemeen bekend. Toch ben ik voorstander van de term ontwikkelgesprek. ...

Lees verder

1,2,3… checklist aannemen van vakantiekrachten

10 mei 2019

Ben jij van plan om deze zomer eindexamenkandidaten aan te nemen óf extra in te plannen? Pak dan deze ...

Lees verder

Ramadan op de werkvloer

08 mei 2019

Deze week is de Ramadan begonnen voor een half miljoen Nederlanders. Grote kans dat één of meerdere van jouw...

Lees verder

Het klantverhaal van… Dé Spellenwinkel

03 mei 2019

Please deelt op regelmatige basis ondernemersverhalen van zijn opdrachtgevers. Deze keer in klantverhalen: D...

Lees verder