Het was even schakelen voor Jan Dirk Zonnenberg en zijn vrouw Lenie, eigenaren van PartyZ, kookworkshops en live catering. Hun jaarlijkse ‘proefverlof’ verliep namelijk anders dan gepland. Tijdens hun reis naar Thailand en Laos kregen zij te horen dat alle reserveringen waren geannuleerd omwille van het coronavirus. Tijdens hun laatste week in Thailand bedacht Jan Dirk aan het zwembad wat hij dan wél kon doen, nu alle geplande evenementen niet doorgingen.

Als je nu niet geniet…

Ontmoet Jan Dirk Zonnenberg: chef, slager, eigenaar van PartyZ, schrijver van het boek Proefverlof, maar bovenal: meestergenieter! Dat genieten zit er bij Jan Dirk nog steeds in, ondanks alle veranderingen sinds het begin van de coronacrisis. ‘Juist in deze tijd is genieten enorm belangrijk. Deze tijden zetten alles in perspectief, want als je nu niet geniet, waar doe je het dan voor? Ik geniet van álle kleine dingen, maar voor veel mensen geldt dat niet’ vertelt Jan Dirk.

Juist in deze tijd is genieten enorm belangrijk

Ontstressen

Voor Jan Dirk is het ervaren en genieten van eten niet meer dan normaal. ‘Veel mensen eten wat ze moeten eten, maar ik eet omdat ik ervan geniet en er inspiratie uit haal. Ik kan me heel goed afzonderen van de problematiek van de dag door even lekker te lunchen en nergens anders aan te denken.’ Die passie voor eten deelt hij met zijn vrouw Lenie. ‘De liefde voor eten en drinken heeft ons bij elkaar gebracht’ vertelt Lenie. ‘Maar ik merk dat ik meer moeite heb om alle stress van de dag achter me te laten dan Jan Dirk. Wij hebben van genieten ons werk gemaakt, maar er moeten ook dingen geregeld worden’ vertelt ze lachend.

Genieter pur sang

Het is Jan Dirk’s missie om mensen te helpen uit de stress en het gejaag van alledag te stappen en zo écht te genieten. Maar hoe doe je dat? ‘Normaal gesproken door mensen bewust te maken, hen te ontvangen in een ruimte die rustgevend en warm is’ begint Jan Dirk. ‘En als we op locatie cateren door ons enthousiasme. We maken er echt een show van. We vertellen met passie over de producten. En als mensen zien hoe mooi dat beest geschapen is, begint het feest ter plekke. ‘Wie vindt Bambi zielig?’ vraag ik dan. Zo maken we contact met de gasten. En omdat ze het beest al gezien hebben, hebben ze er al zin in voordat ze een hapje nemen.’

Smaak zit tussen de oren

‘Consumenten, maar ook veel koks, zien het vlees/vis dat ze eten vaak in een vacuümzakje in de supermarkt’ vervolgt Jan Dirk zijn verhaal. ‘Wij werken soms met een tonijn van 80 kilo of een hele ree. Dat ziet er spectaculair uit.’ Smaak zit namelijk tussen de oren volgens Jan Dirk: ‘Als alles klopt, smaakt het eten beter. Als je smoorverliefd bent en samen wijn drinkt, zal die wijn nooit lekkerder smaken dan op dat moment. Drink je dezelfde wijn op een regenachtige dag, na een nare werkdag en zit je relatie niet goed? Dan zal je de wijn veel minder ervaren.’

Wij werken soms met een tonijn van 80 kilo of een hele ree. Dat ziet er spectaculair uit

Klagen heeft geen zin

Helaas zit het cateren op grootschalige evenementen er nu even niet in voor Jan Dirk en zijn team, maar dat wil niet zeggen dat deze meestergenieter bij de pakken neerzit. Integendeel. ‘Het wordt niet zo’n druk jaar, maar sinds 1 juni mogen we weer kleinschalige dingen doen. We blijven creatief en verzinnen nieuwe concepten. Het heeft geen zin om te klagen, daar wordt niemand blij van. We hebben 5 jaar heel goed mogen draaien, daar ben ik heel dankbaar voor, dus we kunnen wel tegen een klein stootje.’

Het wordt niet zo’n druk jaar, maar we blijven creatief en verzinnen nieuwe concepten

Proefverlof

Net als ieder jaar maakten Jan Dirk en zijn vrouw Lenie ook dit jaar een verre reis. Een zogenaamd ‘proefverlof’. ‘Dat is ook een passie die we delen’ zegt Lenie. ‘Daar maken we echt tijd voor vrij. We houden van mensen en van het ontdekken van andere culturen. Dus als we reizen doen we dat backpackend en niet vanuit een resort. En tijdens die reizen zoekt Jan Dirk altijd naar nieuwe producten en technieken.’

Dit jaar was het proefverlof wederom bijzonder. ‘Tijdens een driedaagse tocht door de jungle in het noorden van Laos hebben we een heel menu gegeten van bamboe. Dat was gruwelijk lekker’ gaat Jan Dirk verder. ‘Het was zwaar, 4 uur lang bergop lopen, maar het was een ervaring an sich. We overnachtten bij de burgemeester van een dorpje met 200-300 mensen. Er was geen telefoonbereik en welgeteld één peertje in het hele dorp. Dat peertje werd voorzien van stroom door een zonnepaneel bij de burgemeester. Zo zaten we daar ’s avonds, onder dat ene peertje, te kletsen met alle mensen zonder afleiding van telefoons, genietend van een lauw biertje.’

En natuurlijk heeft Jan Dirk ook weer inspiratie opgedaan. ‘We hebben twee keer per maand een culinaire groep. Hen gaan we het menu van Laos laten proeven. Ik heb daar zelf zo van genoten en ik weet zeker dat mensen het niet kennen, dat is leuk!’

Met mijn kop in de zon bedacht ik om iedereen waarvan ik ooit het e-mailadres heb gekregen, een mailtje te sturen

Vol gas

Maar Jan Dirk bedacht tijdens de laatste week van zijn proefverlof ook een ander plan. ‘Met mijn kop in de zon bedacht ik om iedereen waarvan ik ooit het e-mailadres heb gekregen, een mailtje te sturen. Dat zijn zo’n 7500 mailtjes waarin ik een groot vleespakket van 10 kilo met allerlei luxe specialiteiten aanbood. Zo konden we de eerste week na thuiskomst direct – vol gas – aan de slag.

Ook verkoopt Jan Dirk nu Big Green Eggs, met alles wat erbij hoort inclusief een dikke t-bone steak cadeau. ‘Wij werken al jaren met deze luxe barbecues. Dankzij onze ervaring kunnen we een eerlijk en goed advies geven. Veel mensen zijn thuis, hebben geen grote vakantie-uitgaven, gaan minder uit eten, maar willen wel lekker eten. Voorheen maakten we daar geen werk van, dus verkochten we er niet zoveel, maar dat gaat nu een stuk harder. En ik heb mijn oude beroep weer opgepakt. Ik heb laatst 2 koeien ‘diepvries-klaar’ gemaakt. Dat is best pittig werk. Zo’n rund weegt 500 kilo, til dat maar eens op en been maar uit. Ook maak ik weer extreem luxe rollades van reerugfilet, net als vroeger in de slagerij. Rollades gevuld met ganzenlever en truffelolie aan de buitenkant. Zo lekker kom je ze zelfs niet tegen in een sterrenrestaurant, dat kan ik je beloven! Normaal gebruiken we dit vlees in kookworkshops. Toch wil ik dat vlees blijven afnemen van de jagers, aangezien zij dat bij veel horecazaken nu niet kwijt kunnen. En op deze manier kan ik de mensen iets leuks blijven verkopen.’

Meer weten over PartyZ en de keuze voor Please? Lees dan ook de klantcase van PartyZ. Daarin vertelt Lenie alles over de samenwerking met Please en de voordelen van het uitbesteden van hun personeelszaken.

Lees hier de klantcase van PartyZ
Marloes Goossens Marketing en communicatie
Marloes Goossens

Meer gerelateerde artikelen

Het ondernemersverhaal van John Vermeulen Fietsplezier

16 november 2020

In dit ondernemersverhaal spreken we met John Vermeulen, eigenaar van John Vermeulen Fietsplezier, een ...

Lees verder

Het ondernemersverhaal van… Ratho

21 oktober 2020

In dit ondernemersverhaal spreken we met Thomas Schepers, oprichter en eigenaar van Ratho, een ICT ...

Lees verder

Werkgeluk, maak er tijd voor

22 september 2020

Wat is werkgeluk en waarom is het zo belangrijk om hier aandacht aan te besteden, ook in de hectische tijden ...

Lees verder

Flex moet verder aan banden volgens commissie Borstlap

08 september 2020

Vanaf 1 september heeft politiek Den Haag haar werkzaamheden weer hervat. Grote kans dat ook de technische ...

Lees verder

Werkgevers, zet de pauzeknop uit en druk op PLAY!

26 augustus 2020

Je hebt een passie en een visie, je bent creatief, je durft risico’s te nemen en je hebt lef: jij bent een ...

Lees verder

Een leven lang leren: DOEN!

15 juli 2020

De noodzaak van een leven lang leren begint steeds meer door te dringen tot onze samenleving. Onze HR expert ...

Lees verder