Eten en kunst. Voor Maarten Lockefeer, eigenaar van het Eindhovense Keukenconfessies, onlosmakelijk aan elkaar verbonden. 16 jaar geleden startte hij zijn bedrijf. Eerst als cateraar voor theatergezelschappen en festivals. Nu ontvangt hij, naast diverse opdrachten op locatie, ook allerlei soorten groepen in zijn eigen keuken. In deze editie van ‘Het klantverhaal van…’ spreken we met Maarten over creativiteit en het ondernemerschap.

De perfecte locatie

Toen Maarten zijn ambitie om acteur/regisseur te worden opzij zette, besloot hij een verkorte opleiding tot restaurant-kok te volgen. Toch heeft hij zijn voorliefde voor kunst en cultuur nooit losgelaten. ‘Samen met een vriendin deed ik diverse cateringopdrachten voor onder andere theaterfestival De Parade en werkte ik mee aan het opzetten van de restaurant bij Lowlands. Eerst deden we dat vanuit huis, maar toen Stichting Theaterplan zich vestigde in het Klokgebouw, na het vertrek van Philips, heb ik in datzelfde Klokgebouw een keuken geïnstalleerd. We organiseerden diners voor bezoekers en backstagemaaltijden voor spelers en medewerkers. En daar zijn we blijven zitten’ aldus Maarten.

 De bijzondere ruimte die we hebben in het Klokgebouw […] is eigenlijk een soort speeltuin van zo’n 800 m2

Eén grote speeltuin

Inmiddels zijn de opdrachten van Keukenconfessies heel divers. ‘We brengen mensen samen door het eten en drinken op een bijzondere manier te presenteren. En de ideeën blijven komen’ vertelt Maarten. ‘De bijzondere ruimte die we hebben in het Klokgebouw leent zich daarnaast ook heel goed voor presentaties, workshops en andere evenementen van onze zakelijke klanten. Het is eigenlijk een soort speeltuin van zo’n 800 m2. We kunnen de ruimte indelen zoals we willen. Zo gaan er met gemak 200 man in, maar we kunnen ook kleine groepen een gezellige plek bieden. Dat ligt aan het concept dat we bedenken per opdracht. Eigenlijk kunnen alle groepen van 25 tot 200 gasten bij ons terecht voor fijne, creatieve lunches, diners en kookworkshops. ’

Conceptueel eten

Maarten en zijn team maken graag een totale beleving van een opdracht, afhankelijk van de wens van de klant natuurlijk. ‘Soms wil de klant alleen een fijne lunch en een goede werkdag’ vervolgt Maarten zijn verhaal. ‘Soms een verrassend diner dat ergens over gaat of een totaalconcept voor een evenement waarbij eten en drinken een centrale rol spelen. Ik merk ook dat klanten ons steeds vaker herkennen om onze eigen identiteit. Die is denk ik heel speels en authentiek. Je kunt wel iets kopiëren, maar als je je laat inspireren en een idee je eigen maakt, kom je veel verder.’

De producten waarmee we werken […] moeten passen in de ruimte en de manier waarop we het presenteren

De Keukenconfessies-keuken

Eten is voor Maarten een onuitputbare inspiratiebron. ‘Eten is net als kunst een materiaal waar je allerlei kanten mee op kunt’ vertelt hij. ‘De producten waarmee we werken stemmen we af op het concept, want het moet passen in de ruimte en de manier waarop we het presenteren. We begonnen met veel lokaal eten en hebben in de loop der tijd allerlei uitstapjes gemaakt. Daarnaast speelt de Franse Keuken bij Keukenconfessies een centrale rol in de manier van koken aangezien ik ben opgeleid in die keuken.’

Ik vind de vrijheid enorm fijn. Vrijheid om zelf iets te bedenken, uit te voeren, te proberen en te stoppen als ik me er niet prettig bij voel

De vrijheid van het ondernemen

Op de vraag waarom Maarten gestart is met het ondernemerschap én het werkgeverschap antwoordt hij lachend: ‘Ja, dat vraag ik mezelf ook wel eens af. Maar hoewel ik de verantwoordelijkheid vaak groot en intens vind, merk ik dat ik steeds meer ervaring heb om mezelf te zijn als ondernemer. Soms is het lastig om de grens te bewaken tussen waar je werk begint en waar het eindigt. Maar ik weet nu dat ik niet áltijd mee hoef te doen. En ik vind de vrijheid enorm fijn. Vrijheid om zelf iets te bedenken, uit te voeren, te proberen en te stoppen als ik me er niet prettig bij voel.’

Werken met oproepkrachten

Die vrijheid ervaart Maarten ook als het aankomt op zijn personeelsinzet. ‘Het aannemen van personeel was in eerste instantie niet zo spannend, omdat het allemaal op oproepbasis is. Dat is fijn omdat we soms maar één iemand nodig hebben en soms tien. Sommigen kwamen maar voor een weekje, anderen gedurende een half jaar. We werkten veel met zelfstandigen en met mensen die via Please kwamen.’

Geen zorgen

En wat levert het samenwerken met Please precies op? ‘Nou’ begint Maarten, ‘ik hoef er zelf gewoon niets aan te doen. Ik ben al veel tijd kwijt met het inwerken van werknemers, het geven van instructies en het regelen van allerlei zaken. Dan is het fijn dat ik me niet ook nog druk hoef te maken over het opstellen van contracten enzovoorts.’

Ik had eigenlijk nog niks van meegekregen van de WAB tot Please me erover informeerde. Ik vertrouw daarin op Please

Zorgen over de WAB?

Ook over de Wet Arbeidsmarkt in Balans maakt Maarten zich eigenlijk weinig zorgen. Maarten: ‘Ik had er eigenlijk nog niks van meegekregen tot Please me erover informeerde. Ik vertrouw daarin op Please. Als er echt iets aan de hand is, krijg ik het wel te horen. Ik heb best wel wat verloop wat betreft het personeel, maar ook mensen die 5-6 jaar werken en dan vanzelf verder gaan. Gelukkig is er voor hen altijd wel werk en werk ik niet met zóveel mensen dat het me zorgen baart. Als je heel veel mensen in dienst hebt en hen ineens, onverwachts, een vaste arbeidsomvang moet bieden, kan ik me voorstellen dat je je zorgen maakt. Maar onze Please relatiebeheerder, Michelle, heeft eventuele zorgen die ik had omtrent de WAB weggenomen.’

Charlotte Hendriks Marketing en communicatie
Charlotte Hendriks

Meer gerelateerde artikelen

HR expert: 4 tips om van thuiswerken een feestje te maken

07 april 2020

Thuiswerken... Inmiddels bekend bij bijna iedereen. In deze blog van HR expert Malaika van den Eijnde geeft ...

Lees verder

Please HR expert: goed werkgeverschap tijdens én na corona

07 april 2020

In deze blog bespreekt HR expert Anke van Alst hoe jij als werkgever het goed werkgeverschap behoud in de ...

Lees verder

Juriste Please over de bekendmaking details NOW-regeling

02 april 2020

De details van de NOW-regeling zijn bekend. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in ...

Lees verder

Directeur Please over de complexe uitwerking van de NOW

01 april 2020

Eindelijk hebben we duidelijkheid over (het aanvragen van) de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten ...

Lees verder

Directeur Please over samen ondernemen in crisistijd

27 maart 2020

Directeur Please over de kracht van samen ondernemen in crisistijd. In deze blog kijkt Hans van de Ven als ...

Lees verder

Gaan de noodloketten dan bijna open?

27 maart 2020

Het is nu al ruim een week bekend dat de overheid maatregelen treft om ondernemers financieel te ondersteunen ...

Lees verder