Een poging van FNV Bondgenoten om de dienstverlening van payroll organisatie Please onderuit te halen is op niets uitgelopen. Gisteren werd bekend dat een door de vakbond aangespannen bezwaarprocedure tegen de eigen Please cao ongegrond is verklaard. Hieruit blijkt dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid payroll nog altijd erkent als een zelfstandige vorm van dienstverlening met toegevoegde waarde voor de samenleving. 


FNV maakte in oktober vorig jaar bezwaar tegen de eerdere beslissing van de Minister om Please dispensatie te verlenen van het besluit tot algemeenverbindendverklaring van de ABU cao. Please verkreeg deze vrijstelling omdat de onderneming een eigen cao had weten af te sluiten met veelal betere condities dan de ABU cao.

Dispensatie

Volgens FNV Bondgenoten ten onrechte, waarbij de vakbond zich primair baseerde op meerdere uitspraken van lagere rechters. Daaruit zou afgeleid kunnen worden dat payroll ondernemingen geen rechtsgeldige arbeidsovereenkomst kunnen afsluiten met payroll medewerkers. Secundair stelde de bond dat dispensatie niet verleend had mogen worden omdat de Please cao niet wezenlijk zou afwijken van de ABU cao. Tot slot zou payrolling in strijd zijn met de geest van de Wet werk en zekerheid, die immers het oneigenlijk gebruik van flexconstructies wil tegengaan, aldus FNV.

Bezwaren ongegrond verklaard

Geen van de door de vakbond naar voren gebrachte argumenten heeft echter stand gehouden: het ministerie heeft inmiddels per brief laten weten de bezwaren van FNV Bondgenoten ongegrond te verklaren. Volgens de Minister zijn de arbeidsovereenkomsten die Please sluit wel degelijk rechtsgeldig, is dispensatie tegen de achtergrond van het huidige wettelijk kader terecht verleend en kan de Wet werk en zekerheid mogelijk toekomstige gevolgen hebben voor de payroll sector, maar geen terugwerkende.

Blij met uitspraak

Please-directeur Hans van de Ven is blij met de uitspraak: “Wij bieden een eerlijke dienstverlening aan die zich op positieve wijze onderscheidt van die van mogelijke ‘malafide’ dienstverleners. We voelen ons door deze uitspraak gesteund door de Minister en blijven onze hoogwaardige dienstverlening dan ook op dezelfde voet voortzetten voor onze opdrachtgevers en medewerkers.”

Anne Berkers Manager marketing en communicatie
Anne Berkers

Meer gerelateerde artikelen

Nieuw jaar, nieuwe visie, nieuwe directie

08 januari 2021

Samen met Hans van de Ven vormen Jad Berad en Mark Mollen de nieuwe driekoppige Please directie. Wij spraken ...

Lees verder

Het ondernemersverhaal van John Vermeulen Fietsplezier

16 november 2020

In dit ondernemersverhaal spreken we met John Vermeulen, eigenaar van John Vermeulen Fietsplezier, een ...

Lees verder

Even Skypen? Adviesgesprekken op afstand

16 juni 2020

Normaal gesproken zitten onze adviseurs dagelijks op de weg, bezoeken zij diverse bedrijven en zitten ze aan ...

Lees verder

Please biedt nu ook persoonlijkheids- en capaciteitentesten

12 februari 2020

Vanaf februari 2020 is Please in de gelegenheid om, in opdracht van de klant, persoonlijkheids- en ...

Lees verder

Blog: Nieuwjaarsgroet van Please directeur Nihat Kahveci

07 januari 2020

In de nieuwjaarsgroet blikt Please directeur Nihat Kahveci terug op een bewogen jaar, 2019. En kijkt hij ...

Lees verder

Please breidt uit met recruitmentafdeling

14 oktober 2019

Sinds kort loopt er een aantal extra collega’s rond op het kantoor van Please. Jad Berad, Pieter van Gestel ...

Lees verder