Steeds meer retailers werken met bonussen voor personeel

Retailers werken met bonussen Meer verkopen betekent meer verdienen. Steeds meer winkeliers geven hun personeel daarom een extra beloning, bovenop het loon. Deze trend komt overwaaien uit de Verenigde Staten, meldt de NOS. Er zijn nog geen cijfers over het aantal retailers dat met commissies werkt, maar zowel INretail, de vakbonden als hoogleraar Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit bevestigen dit beeld.
Onder meer Kruidvat, Oger, Score, Vodafone, de Bijenkorf en McDonalds geven hun personeel, individueel of per filiaal, een extraatje. Volgens Verbeke zijn deze commissies een goed middel om verkopers te motiveren. Niet alleen in de vorm van geld, maar dit kan bijvoorbeeld ook via promotie, een mooiere kantine of een betere werkplek. Bovendien kunnen slechtere verkopers van de goede leren: de afgunst die beloningssystemen kunnen veroorzaken is volgens de hoogleraar dan ook niet per se negatief.

Kledingwinkel Oger geeft nu nog het hele team een beloning, maar wil op verzoek van het personeel een pilot starten met persoonlijke beloningen. Topman Sander Luskink is wel bang dat medewerkers tegen elkaar gaan werken in plaats van met elkaar. “De teamprestatie blijft voor ons het belangrijkste om onze klanten zo goed mogelijk te helpen” stelt hij.

Bron: NOS, Retailnews