Je hebt een vacature en staat op het punt deze extern te verspreiden. Maar wacht even, misschien is de ideale kandidaat al gewoon bij jou op de werkvloer te vinden! Heb je wel eens overwogen om je vacature intern te verspreiden? Wij sommen de voor- én nadelen op van intern werven.

Voordeel: Je bespaart wervingskosten

Als ondernemer heb je het waarschijnlijk al druk genoeg. Het vinden van een nieuwe werknemer is belangrijk maar tijdrovend, zeker als je extern op zoek gaat. Je kunt een wervings- en selectiebureau inschakelen. Dit kost je minder tijd, maar de fees voor werving en selectie bedragen al gauw €3.000 tot €5.000 per keer en geven geen garanties. Deze kosten bespaar je als je eerst op zoek gaat naar een geschikte kandidaat binnen je bedrijf.

Voordeel: De medewerker kent het bedrijf

En jij kent de medewerker. Zo weet je precies wat voor vlees je in de kuip hebt en of deze persoon bij de functie past. Daarnaast heeft de medewerker al feeling met het bedrijf, de werkwijze én de collega’s. Maar let op! Het feit dat je elkaar al kent kan ook een valkuil zijn. Zorg ervoor dat het sollicitatiegesprek met de interne kandidaat niet over koetjes en kalfjes gaat. Bespreek de functie, jouw verwachtingen en vraag hoe de medewerker deze nieuwe functie invulling kan geven. En wellicht nog belangrijker: wees kritisch. Dit zou je immers ook doen bij een externe sollicitant.

Voordeel: Je vermindert het verloop binnen je organisatie

Doordat medewerkers intern mogen solliciteren is de kans een stuk kleiner dat hij zijn loopbaan elders voorzet. Medewerkers kunnen hun loopbaanwensen kenbaar maken en ambities komen (eerder) aan het licht. Hier kun je als werkgever op inspelen. Past de medewerker tóch niet in de vacante functie dan kun je wellicht verdieping of verbreding van de huidige functie bieden.

Tip van onze HR specialist:

 Neem een interne sollicitant altijd serieus. Niet in gesprek gaan met een medewerker is een gemiste kans! – Malaika van den Eijnde, HR specialist Please

Nadeel: Een interne sollicitant afwijzen behoeft meer aandacht

Of je de juiste kandidaat nu wel of niet vindt in je huidige personeelsbestand, de kans is groot dat je medewerkers moet afwijzen. Hoe doe je dat? Je wilt natuurlijk ook na de afwijzing nog samen door één deur. Allereerst is het noodzakelijk de interne sollicitatie vertrouwelijk te behandelen. Zo voorkom je een ongemakkelijke situatie tussen collega’s onderling na een afwijzing. Ten tweede is communicatie het sleutelwoord. Voer met alle afgewezen kandidaten een persoonlijk gesprek waarin je duidelijk uitlegt waarom de keuze niet op hen is gevallen. Geef ook aan wie de vacature wel zal vervullen en waarom. Maak na de persoonlijke gesprekken je keuze en onderbouwing kenbaar aan de rest van je organisatie.

Nadeel: Je creëert een nieuwe vacante functie

Als je intern op zoek gaat naar een medewerker voor je openstaande vacature, ontstaat er een gat op een andere afdeling. Je haalt namelijk iemand weg van zijn huidige positie. Ook hiervoor kun je op zoek naar een interne kandidaat, wellicht kun je de uren anders indelen of neem je een externe kandidaat aan.

Hulp nodig bij het organiseren van een goede (interne) sollicitatieprocedure? Neem gerust contact op met onze HR specialist via m.vandeneijnde@please.nl of 0492 388 869.

02 november 2018 Door Anne Berkers
Anne Berkers

Meer gerelateerde artikelen

Het klantverhaal van… WEvents

11 maart 2019

Please werkt samen met ruim 1100 ondernemers en is benieuwd naar hún ondernemersverhaal. Dit keer vertellen ...

Lees verder

Blog van onze HR specialiste

28 februari 2019

Vrijdag 1 maart is het zo ver, nationale complimentendag! Een dag van geven én ontvangen, maar dat vinden de ...

Lees verder

Groot risico van werkgevers: ziekte & arbeidsongeschiktheid

22 februari 2019

Werkgeven brengt veel risico's met zich mee. Een van de grootste risico's is ziekte en arbeidsongeschiktheid ...

Lees verder

Het klantverhaal van… WebNexus

21 februari 2019

Please werkt samen met ruim 1100 ondernemers en is benieuwd naar hún ondernemersverhaal. Dit keer vertelt ...

Lees verder

Een goede inwerkperiode. Wat levert dat op?

15 februari 2019

Een goede inwerkperiode is van groot belang. Het bepaalt voor een groot deel hoe snel je (nieuwe) medewerker ...

Lees verder

Griep op de werkvloer? Wat nu?

06 februari 2019

In Nederland is alweer een aantal weken sprake van een griepepidemie. Iets wat voor jou als werkgever niet ...

Lees verder