Het is veelal in het nieuws: ‘Bedrijf X schaft beoordelingsgesprekken af’. Vaak zijn dit grote organisaties zoals Achmea, Eneco, Deloitte, ING en Microsoft. Ik krijg daardoor vaak de vraag van ondernemers: Wat is het nut van een beoordelingsgesprek? Dat leg ik graag uit!

Afschaffen of aanpassen?

Het eerste wat ik graag wil benoemen is dat grote bedrijven zoals Achmea en Microsoft hun beoordelingscyclus niet zonder meer afschaffen. De koppen van de nieuwsartikelen doen anders vermoeden, maar in werkelijkheid kiezen deze organisaties voor een modern alternatief van het traditionele performance-managementsysteem. Het volledig afschaffen van de beoordelings- en functioneringsgesprekken met je medewerkers is namelijk allesbehalve een goede zet. Het gaat in deze gesprekken juist om het motiveren van je medewerkers zodat ze beter presteren. En jezelf ontwikkelen om beter te presteren, dat is toch leuk voor iedere medewerker?

Spontane en continue feedback

Deze week presenteerde Careerwise het Millennial Onderzoek 2018. Hieruit blijkt dat millennials de meeste energie in hun werk krijgen door: een goede werksfeer (32%), betekenisvol werk (30%) en ontwikkeling (24%). Persoonlijke ontwikkeling is voor 65% van de respondenten de belangrijkste vorm van ontwikkeling. “Millennials willen graag leren. Een eerste kleine stap richting zo’n leercultuur is het geven van spontane en continue feedback”, aldus Careerwise. De behoefte aan continue feedback scoort hoog in het onderzoek, maar gebeurt volgens de respondenten nog te weinig.

En juist daarom kiezen grote organisaties voor een alternatief performance-managementsysteem. Slechts één of twee keer per jaar met je medewerkers om tafel gaan is niet meer van deze tijd. Daarnaast is het steeds belangrijker om te focussen op ontwikkeling in plaats van beoordeling. Daarom spreken we vaker van een ontwikkelingsgesprek dan van een beoordelingsgesprek. Maar hoe voer je nu zo’n ontwikkelingsgesprek? Ik geef je hieronder nog 4 handige tips.

Tip 1: Denk na over het doel van het gesprek

Medewerkers presteren het beste wanneer ze zich gewaardeerd voelen in hun bijdrage aan de organisatie en de kans krijgen zich verder te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat er in het ontwikkelingsgesprek niet veroordeeld wordt, zoals de beoordelingsgesprekken in het verleden wel eens ervaren werden. Het gaat om het motiveren van je medewerkers om beter te presteren, dát is het doel van het ontwikkelingsgesprek.

Tip 2: Stel de juiste vragen!

Laat je medewerker aan het woord door de juiste vragen te stellen. Vraag bijvoorbeeld op welke prestatie van het afgelopen jaar je medewerker het meest trots is, of waar hij het meest van geleerd heeft? Kijk ook samen naar het aankomende jaar. Wat wil je medewerker nog leren? En hoe kun jij als werkgever je medewerker daarbij ondersteunen?

Tip 3: Kort en krachtig

Ga voor korte inhoudelijke gesprekken en zorg voor een doorlopende dialoog over prestaties en ontwikkeling. Probeer niet teveel specifieke voorbeelden aan te halen. En besteed zo min mogelijk tijd aan situaties die al eerder uitgebreid besproken zijn of niet relevant zijn voor het ontwikkelingsgesprek.

Tip 4 Goede voorbereiding is het halve werk

Tenslotte, zorg dat je goed voorbereid het gesprek ingaat. Welk compliment wil je de medewerker meegeven? Welke groei heb je de medewerker zien maken? Welke kansen zie je nog voor hem/haar?

Malaika van den Eijnde
HR specialiste Please

Heb je behoefte aan hulp en ondersteuning bij deze gesprekken? Of wil je langdurige HR ondersteuning? Laat het ons weten, onze HR specialisten staan voor je klaar! Neem gerust contact op via info@please.nl of 0492 388 869.

Meer gerelateerde artikelen

HR expert: 4 tips om van thuiswerken een feestje te maken

07 april 2020

Thuiswerken... Inmiddels bekend bij bijna iedereen. In deze blog van HR expert Malaika van den Eijnde geeft ...

Lees verder

Please HR expert: goed werkgeverschap tijdens én na corona

07 april 2020

In deze blog bespreekt HR expert Anke van Alst hoe jij als werkgever het goed werkgeverschap behoud in de ...

Lees verder

Juriste Please over de bekendmaking details NOW-regeling

02 april 2020

De details van de NOW-regeling zijn bekend. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in ...

Lees verder

Directeur Please over de complexe uitwerking van de NOW

01 april 2020

Eindelijk hebben we duidelijkheid over (het aanvragen van) de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten ...

Lees verder

Directeur Please over samen ondernemen in crisistijd

27 maart 2020

Directeur Please over de kracht van samen ondernemen in crisistijd. In deze blog kijkt Hans van de Ven als ...

Lees verder

Gaan de noodloketten dan bijna open?

27 maart 2020

Het is nu al ruim een week bekend dat de overheid maatregelen treft om ondernemers financieel te ondersteunen ...

Lees verder