Nieuwsgierigheid is altijd een onderdeel geweest van mijn leven. Ik was zo’n kleuter waardoor het boodschappen doen voor mijn moeder geen half uur, geen uur maar een volledige ochtend in beslag nam. Ik wilde overal achter de toonbank kijken. Zelf het gehakt afwegen bij de slager, zelf de peren pakken bij de groenteboer en de caissière helpen met afrekenen in de supermarkt. Het winkelpersoneel kon er wel om lachen, maar mijn moeder nam me liever niet meer mee.

Nú werkt deze nieuwsgierigheid in mijn voordeel. Toen ik 3 jaar geleden begon bij Please payroll als relatiebeheerder kreeg ik een kijkje in de keuken van talloze bedrijven (soms letterlijk). Ik mocht overal binnenkijken en overal wat leren. In combinatie met mijn jarenlange HR-kennis kan ik deze praktijkkennis nu goed inzetten om klanten te helpen met HR vraagstukken.

Maar wie is ‘ik’? Ik ben Malaika van den Eijnde. Ik heb een lieve vriend, een leuk huis, een groep gezellige vriendinnen en een master Strategic Human Resource Management op zak. Maar bovenal heb ik de leukste baan van de wereld als HR specialiste bij Please.

Van harte welkom bij mijn allereerste blog! Vanaf nu neem ik je mee in mijn dagelijkse werkzaamheden. Ik vertel je alles over het voeren van een sterk HR beleid en veel voorkomende ondernemersvragen. En natuurlijk geef ik altijd mijn mening, tips en advies.

De uitdaging die HRM heet

Het aansturen en begeleiden van 1 of 2 medewerkers kan al een hele klus zijn, maar is soms nog te overzien. Zij kennen jouw visie en vormen met jou het hart van je bedrijf. Maar wanneer de zaken goed gaan, haal je naast meer werk ook meer personeel binnen. Dan begint de uitdaging. Want, waar vind je de tijd om een groeiend team aan te sturen? Vind je dit wel leuk om te doen? Of ben je liever bezig met het laten groeien van je bedrijf?

Als HR specialiste help ik ondernemers om het hart van alle medewerkers net zo snel te laten kloppen voor de zaak als dat van de ondernemer zelf. Alle neuzen dezelfde kant op en transparantie creëren binnen het bedrijf: heerlijk toch? Ik leer ondernemers communiceren met hun personeel zodat zij échte ambassadeurs worden voor het bedrijf. En dat vind ik nog leuk ook! Ik merk namelijk dat veel ondernemers vaak met dezelfde vragen rondlopen:

  • Hoe voer ik een goed beoordelingsgesprek?
  • Hoe stel ik mijn personeelsbeleid op?
  • Hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers net zo betrokken zijn bij de zaak als ik, ook als het bedrijf groeit?
  • Hoe kan ik mijn medewerkers binden en boeien?

Met eigen ogen zien, ervaren en misschien zelfs voelen

Als ik die ondernemersvragen hoor, denk ik altijd meteen aan een van de vele gevleugelde uitspraken van Loesje: “Waarom moeilijk doen als het samen kan?” Ik help ondernemers hier namelijk héél graag mee en ben daar ook goed in! Ik zet mijn HR-kennis in en laat mijn nieuwsgierigheid de vrije loop. Ik wil een bedrijf echt leren kennen en ontdek zo wat we samen kunnen verbeteren. Een frisse blik, mouwen opstropen en aan de slag! Heerlijk!

Laatst nog. Ik ben functieprofielen aan het uitwerken op kantoor bij een van mijn HR klanten: Maas Transporten. Twee keer per maand werk ik hier intern om het volledige personeelsbeleid op te zetten en te structureren. Terwijl ik de functieprofielen schrijf, merk ik dat ik me geen goede voorstelling kan maken van de verschillende functies. Ik heb natuurlijk al veel input gekregen uit eerdere gesprekken met het personeel, maar om écht inzicht te krijgen in de functies ben ik benieuwd hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Dat soort informatie haal je niet uit een gesprek, dat moet je met je eigen ogen zien, ervaren en misschien zelfs voelen.

Ik loop naar Willy Maas, oprichter van Maas Transporten. Ondanks dat hij een stapje heeft teruggezet is hij nog steeds met hart en ziel betrokken bij de zaak. Op de vraag of hij me verder kan helpen antwoord hij: “Natuurlijk! Kom maar even mee naar de loods, dan laat ik de verschillende vrachtwagens zien!”. Enthousiast vertelt hij alles over wat er komt kijken bij het laden en lossen van de vracht en wat er verwacht wordt van de chauffeurs. Hij laat me alles zien: van het dragen van de juiste werkkleding en het bedienen van de knoppen tot het testen van de vracht op de strenge kwaliteitsstandaarden.

Dit geeft me zoveel inzicht, dat de functieprofielen zich daarna bijna zelf lijken te schrijven. Een mooi voorbeeld waarom die ene Loesje-uitspraak zo doeltreffend is: waarom moeilijk doen als het samen kan!

Malaika van den Eijnde
HR specialiste Please

Vond je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van nieuws en tips over ondernemen en werkgeven.

Inschrijven

Malaika van den Eijnde HR specialiste
Malaika van den Eijnde

Meer gerelateerde artikelen

Blog: Nieuwjaarsgroet van Please directeur Nihat Kahveci

07 januari 2020

In de nieuwjaarsgroet blikt Please directeur Nihat Kahveci terug op een bewogen jaar, 2019. En kijkt hij ...

Lees verder

Blog: juriste over de compensatie voor transitievergoeding

02 januari 2020

In 2020 verandert er voor werkgevers nog meer behalve de WAB: de nieuwe compensatieregeling voor de ...

Lees verder

Blog: zo voer je het ideale beoordelingsgesprek

03 december 2019

Zo voer je het ideale beoordelingsgesprek. Onze HR specialiste Anke heeft een blog geschreven waarin zij het ...

Lees verder

Blog: Do’s and don’ts: extraatjes voor je personeel

08 november 2019

Extraatjes voor je personeel, ook wel secundaire arbeidsvoorwaarden genoemd, zijn er in diverse soorten en ...

Lees verder

Blog: Waarom ondernemers hun personeelszaken uitbesteden

18 oktober 2019

Waarom ondernemers hun personeelszaken uitbesteden... Adviseur Arno legt in deze blog uit waarom ondernemers ...

Lees verder

Please breidt uit met recruitmentafdeling

14 oktober 2019

Sinds kort loopt er een aantal extra collega’s rond op het kantoor van Please. Jad Berad, Pieter van Gestel ...

Lees verder