25 graden gemiddeld, elke dag wel ergens een barbecue of borrel met vrienden en in het weekend een festivalletje meepikken; heerlijk het is ZOMER! Super leuk al die sociale activiteiten, maar je werk (en huishouden) loopt natuurlijk ook gewoon door. De zomer staat bij mij in het teken van een drukke agenda, zeg maar gerust een hele drukke. En soms… krijg ik het van deze agenda op m’n heupen: stress!

De zomer is echt mijn favoriete seizoen. De zon schijnt, m’n humeur klaart op en alle zomerse outfits kunnen weer uit de kast. De dagen duren langer en de vakanties staan weer voor de deur. Zelf ga ik er elke zomer op uit, samen met mijn vriend en onze vouwwagen. Ja echt, met zo’n “uitklaptent”. Dat ding staat voor mij garant voor rust. En voorgaande jaren kon ik die rust ook goed gebruiken! Ook ik meende namelijk, net als een groot deel van Nederland, dat de wereld zou vergaan tijdens mijn zomervakantie. Alle openstaande acties en lopende werkzaamheden wilde ik nog afgerond hebben voordat ik met een gerust hart naar de camping kon.

Zomervakantiestress beperken

Over twee weken is het voor mij zover, dan begint mijn zomervakantie. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zelf ben ik dus al ruim een week bezig met het stellen van prioriteiten en het effectief vullen van mijn agenda. Hoe zorg ik er nou voor dat mijn “zomervakantiestress” zich tot een minimum beperkt?

Begin ruim op tijd met de voorbereiding

Hoe ik dit doe? In mijn agenda blok ik elke week minimaal één dag. Deze dag gebruik ik om onvoorziene zaken op te pakken (want geloof me, deze zijn er altijd), uitloop van activiteiten bij te werken en opnieuw mijn to do lijst te prioriteren. Op deze manier geef ik mezelf elke week een moment van rust om mijn werk te blijven overzien.

Zorg voor een achterban

Wanneer mogelijk, draag taken over aan een collega en neem ruim de tijd samen voor een briefing. In mijn geval vraag ik een collega om binnenkomende e-mails tijdens mijn vakantie te categoriseren. Het is lastig voor mijn collega’s om taken van mij over te nemen, maar er kan wel bepaald worden wat spoed heeft (rood) en wat even kan wachten (groen). Wanneer ik terug kom van vakantie heeft mijn collega de “spam” in mijn mailbox verwijderd en de overige e-mail gecategoriseerd. Dat begint wel zo overzichtelijk.

Gun jezelf RUST tijdens je vakantie

Negeer je mailbox, laat je “out of office melding” zijn werk doen en vertrouw op je collega’s. Uit onderzoek van de Vlaamse psychologe Fanya Verhenne blijkt dat we gemiddeld acht dagen vakantie nodig hebben om echt los te komen van ons werk en de batterij weer op te kunnen laden. Dat laat ik me geen twee keer zeggen! Dus ik ben ”off the zakelijke radar” 😉

Acclimatiseer rustig op je eerste werkdag na je vakantie

Op de eerste dag na mijn vakantie gun ik mezelf altijd een praatje met mijn collega’s, deel mijn leukste vakantie anekdotes en plan geen belangrijke vergaderingen. Ik neem ook rustig de tijd om mijn mailbox bij te werken en prioriteiten te stellen voor de aankomende periode.

Wat kun je als werkgever doen om zomervakantiestress bij je medewerkers te voorkomen?

Als werkgever wil je natuurlijk ook niets liever dan dat je medewerkers hun rust pakken. Want je weet; de hersenen hebben tijd nodig om na te denken over… helemaal niets. Daarna komen ze weer tot leven met frisse, creatieve ideeën en oplossingen. Merk jij dat jouw medewerkers moeite hebben met loslaten, de touwtjes (tijdelijk) laten vieren en afschakelen? Probeer ze dan, met behulp van de volgende tips, eens een handje te helpen:

  • Help je medewerkers bij het stellen van prioriteiten en bij het creëren van een ‘lege’ dag in hun agenda. Geef hen de ruimte om op deze manier naar hun vakantie toe te werken.
  • Focus op de kwaliteiten van je mensen. Benoem welke taken ze die week goed afgerond hebben. Zodoende wordt de stapel werk gevoelsmatig minder.
  • Vermijd de lunch aan het bureau. Wanneer je medewerkers het overzicht verliezen, zijn ze geneigd om de pauzes maar over te slaan. Verplicht je mensen om een half uur per dag met iets anders bezig te zijn, dit zorgt voor meer productiviteit de rest van de dag!

En tenslotte voor iedereen die zich herkent in de “zomervakantiestress”, bedenk: de wereld draait gewoon door tijdens de zomervakantie. Focus je dus op het zonnetje, werk hard (maar niet té hard) en geniet!

Malaika van den Eijnde
Please HR expert

Malaika van den Eijnde HR expert
Malaika van den Eijnde

Meer gerelateerde artikelen

HR expert: 4 tips om van thuiswerken een feestje te maken

07 april 2020

Thuiswerken... Inmiddels bekend bij bijna iedereen. In deze blog van HR expert Malaika van den Eijnde geeft ...

Lees verder

Please HR expert: goed werkgeverschap tijdens én na corona

07 april 2020

In deze blog bespreekt HR expert Anke van Alst hoe jij als werkgever het goed werkgeverschap behoud in de ...

Lees verder

Juriste Please over de bekendmaking details NOW-regeling

02 april 2020

De details van de NOW-regeling zijn bekend. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in ...

Lees verder

Directeur Please over de complexe uitwerking van de NOW

01 april 2020

Eindelijk hebben we duidelijkheid over (het aanvragen van) de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten ...

Lees verder

Directeur Please over samen ondernemen in crisistijd

27 maart 2020

Directeur Please over de kracht van samen ondernemen in crisistijd. In deze blog kijkt Hans van de Ven als ...

Lees verder

Blog: Zoek de verbinding op

20 maart 2020

Een crisis: vroeg of laat krijgt helaas iedereen er een keer mee te maken, groot of klein. Wat doe je als ...

Lees verder