Jaaaaaa, ik mag weer! Ruim 4 maanden geleden ging ik met zwangerschapsverlof en ik heb genoten van de quality time met mijn lieve, vrolijke dochter Mijs. Maar, ik sta ook weer te trappelen om, naast mama, HR specialiste te mogen zijn. Gelukkig is meteen ons huidige HR team compleet want mijn directe HR-collega Anke is terug van haar vakantie. Tijdens ons eerste overleg hebben we het over onze vakanties, nieuwe opdrachten én dat we allebei weer zo’n zin hebben om de mouwen op te stropen en te beginnen. Vakantie is fijn, zorgen voor mijn dochtertje Mijs is heerlijk, maar het is ook weer lekker om wat anders te doen. Toch merken Anke en ik allebei dat niet iedereen in onze omgeving daar hetzelfde over denkt, hoe komt dat?

Dag vakantie…

Tja, waar zou het aan liggen dat je na een heerlijke vakantie geen zin hebt om weer te gaan werken? Begrijp me niet verkeerd, het is heel gezond dat je het enigszins jammer vindt dat de vakantie voorbij is. Relaxen, de zon opzoeken, wijntjes drinken, weg met de vouwwagen, ik vind het heerlijk. Maar het is ook goed om weer terug te gaan naar je werkritme, je collega’s en je verantwoordelijkheden.

Ik moet weer

Toch zijn er werknemers die er alles voor over hebben om thuis te blijven na hun vakantie. Zij gaan met een knoop in hun maag aan de slag. Merk je dat één van jouw werknemers ongelukkig wordt van het idee om weer te gaan werken? Stel jezelf dan de volgende vraag: zit diegene (nog) wel op zijn plek? En als deze werknemer niet op zijn plek zit, hoe komt dat? En kun je er als werkgever (nog) iets aan doen?

Verlaag de drempel

Ik denk dat een werknemer niet van de een op de andere dag het plezier in zijn werk verliest, daar gaat vaak een langere periode aan vooraf. Als werkgever is het moeilijk om dit tijdig, maar eigenlijk om dit überhaupt te signaleren. Het enige wat je in mijn optiek kunt doen om erachter te komen of iemand nog op zijn of haar plek zit, is het verlagen van de drempel om dit soort zaken met jou te bespreken.

Toe aan verdieping

Het kan altijd gebeuren dat een werknemer, ook al werkt hij al jaren met veel plezier bij jouw bedrijf, op een gegeven moment toe is aan meer verdieping. Als je dat bespreekbaar maakt, komt het voor jou als werkgever niet als een verrassing wanneer je werknemer een nieuwe baan vindt. En misschien kun je het vertrek van diezelfde werknemer zelfs wel voorkomen door de gewenste verdieping binnen jouw bedrijf te bieden? Hoe fijn is dat? Is dat niet mogelijk, dan kun je nog steeds op een goede manier uit elkaar gaan en wel kiezen voor een vaststellingsovereenkomst. Want wie weet kom je elkaar in de toekomst, in welke (zakelijke) rol dan ook, nog wel eens tegen.

Écht werkgeluk

Trust me, het is zo belangrijk om werk te doen waar je gelukkig van wordt én dat je werknemers om je heen verzamelt die écht gelukkig worden van hun werk. Daar plukken zowel je werknemers, als jijzelf, de vruchten van. ‘Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life’. Deze quote van Confucius kom ik tegen in het introductieboekje voor nieuwe werknemers van een van mijn opdrachtgevers terwijl ik deze blog schrijf, en daar sluit ik me helemaal bij aan!

Malaika van den Eijnde
Please HR specialiste

Anke en ik zijn overigens al weer volop bezig met nieuwe HR opdrachten bij tal van leuke opdrachtgevers. Kun jij na de vakantie ook wel een steuntje in de rug gebruiken? Neem dan gerust contact op met een van ons via hr@please.nl of bel o492 – 388 888.

Ja, ik kan ondersteuning gebruiken op HR gebied!

Lees ook de andere blogs van Malaika

Malaika van den Eijnde HR expert
Malaika van den Eijnde

Meer gerelateerde artikelen

Het ondernemersverhaal van… Wesa Tuinhout

09 juli 2020

Wij belden met Willie en Mark het familiebedrijf Wesa Tuinhout om te vragen hoe zij het ondernemen tijdens de ...

Lees verder

Het ondernemersverhaal van… Dutch Expat Shop

30 juni 2020

Dutch Expat Shop in Aarle-Rixtel is een goed voorbeeld van bedrijven die hun omzet enorm zien stijgen als ...

Lees verder

Het effect van corona op ondernemers

30 juni 2020

Het effect van corona op ondernemers begint langzaam maar zeker zichtbaar te worden. Onze algemeen directeur, ...

Lees verder

4 essentiële vragen voordat je (weer) personeel aanneemt

18 juni 2020

Sta je op het punt om nieuw personeel aan de nemen? Lees dan deze blog van Please HR expert Malaika. Na het ...

Lees verder

Even Skypen? Adviesgesprekken op afstand

16 juni 2020

Normaal gesproken zitten onze adviseurs dagelijks op de weg, bezoeken zij diverse bedrijven en zitten ze aan ...

Lees verder

Functioneringsgesprekken voeren tijdens corona

09 juni 2020

Het is alweer juni: dé tijd voor de functioneringsgesprekken. Maar wat nu als je bedrijfsvoering er door ...

Lees verder