Over payroll doen nogal wat fabels de ronde: duur, slecht voor de medewerkers en vooral handig om onder allerlei werkgeversverplichtingen uit te komen. We vroegen algemeen directeur van Please, Hans van de Ven, om de payroll feiten nog eens op een rijtje te zetten.

Je hoort vaak – zelfs in de politiek – dat payroll een handige juridische constructie is om onder werkgeversverplichtingen uit te komen. Hoe zie jij dat?

“Dat is echt onzin. Het payroll bedrijf neemt als specialist administratieve taken en het juridisch werkgeverschap uit handen van zijn opdrachtgevers. Payroll krachten hebben gewoon een arbeidscontract waarin hun rechten zijn vastgelegd. Payroll bedrijven zijn reguliere werkgevers: ze dragen de vereiste werkgevers- en werknemersbelastingen af en zelfs aansluiting bij SNA – Stichting Normering Arbeid – is veelal een vereiste. Tot slot voeren ze verzuimtaken uit op grond van goed werkgeverschap en de Wet verbetering poortwachter. Er valt, kortom, echt niets ‘van de tafel’ aan werkgeversverplichtingen.”

Je hoort weleens dat payroll medewerkers niet worden doorbetaald bij ziekte en geen pensioen opbouwen.

“Afdeling ‘fabels’. Een zieke payrollmedewerker krijgt wel degelijk doorbetaald; volgens de cao Uitzendkrachten is dat gedurende het eerste jaar maar liefst 91% van het laatstverdiende loon. Diezelfde cao regelt ook een verplicht minimumpensioen. Ter vergelijking: er zijn werknemers in vaste dienst die bij ziekte slechts 70% van laatstverdiende loon ontvangen en soms moeten werknemers in vaste dienst hun eigen pensioen regelen.”

Kun je een payroll constructie gebruiken om het ontslagrecht te ontduiken, zoals wel wordt beweerd?

“Nee, dat kan echt niet. Een payroll medewerker heeft een wettelijke arbeidsovereenkomst met de payroll onderneming. Daarop zijn dezelfde rechten en plichten van toepassing als op een reguliere arbeidsovereenkomst. Wél heeft een payroll bedrijf naast een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd de optie om gedurende anderhalf jaar een uitzendcontract aan te bieden, dat per direct opzegbaar is. Dat heeft echter niets met het ontduiken van het ontslagrecht te maken, maar wel met het creëren van nieuwe banen. Juist omdat werkgevers daarmee niet direct ‘vastzitten’ aan nieuwe mensen, zullen ze eerder een nieuw project opstarten. Natuurlijk kan dat misgaan, en dan is het einde oefening voor de payroll medewerker. Maar veel vaker wordt het wél wat, en blijkt het uitzendcontract een oprit naar de arbeidsmarkt. Ofwel: volgt er een tijdelijk of zelfs vast contract.”

Medewerkers in vaste dienst kunnen vaak gebruikmaken van een opleidingsaanbod. Hoe zit dat met payroll medewerkers?

“Ook payroll medewerkers kunnen vaak gebruikmaken van opleidingsplannen. In de cao Uitzendkrachten wordt daar gedurende de eerste anderhalf jaar een aparte scholingspot voor opgebouwd. Veel payroll bedrijven, waaronder wijzelf, investeren nog eens extra in scholing. Zo werken we bijvoorbeeld samen met GoodHabitz en NTI. Hiermee proberen we de mogelijkheden voor de inzet van payroll krachten bij opdrachtgevers te vergroten.”

Wat zeg jij als iemand tegen je zegt: payroll is duur?

“Dan zeg ik: dat kun je zo in het algemeen niet stellen. Het klopt dat een inlener een vergoeding betaalt voor de dienstverlening van een payroll bedrijf. Daarin is payroll niet anders dan andere dienstverlening: een accountant kost ook geld. Daar staat een aanzienlijke tijdbesparing, minder risico en minder – vaak dure – foutkosten tegenover. De misvatting dat payroll duur is, ontstaat vooral omdat sommige ondernemers appels met peren vergelijken. Je kunt niet zonder meer de directe loonkosten vergelijken met de payrollkosten, want die laatste dekken een all-in pakket inclusief verzuimverzekering, arbo-contracten, juridische ondersteuning bij arbeidsconflicten enzovoorts. En dat moet je wél allemaal meetellen bovenop de directe loonkosten. En als je dan alles echt meetelt, kan payrolling heel goed juist de goedkopere optie zijn.”

Vond je dit artikel interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf automatisch op de hoogte van nieuws en tips over ondernemen en werkgeven.

Inschrijven

06 februari 2018 Door Charlotte Hendriks
Charlotte Hendriks

Meer gerelateerde artikelen

Een payroll bedrijf selecteren. Waar let je op?

04 december 2018

Stel, je bent eruit en je wilt (een deel) van je (toekomstige) personeel een payroll contract aanbieden. Waar ...

Lees verder

Blog van onze adviseur

20 november 2018

In deze blog vertelt onze adviseur Ivy van Alphen over de worsteling die succesvolle ondernemers, waaronder ...

Lees verder

Het volgen van een cao, hoe werkt dat?

13 november 2018

Een cao volgen, hoe werkt dat? Het roept bij ondernemers vaak een hoop vragen op. Onze juriste, Ilse Vermeulen...

Lees verder

Blog van onze HR specialiste

08 november 2018

Het einde van het jaar dient zich bijna aan en daarmee ook de beoordelingsgesprekken. Onze HR specialiste ...

Lees verder

Wat is payroll en wat is het verschil met uitzenden?

30 oktober 2018

Wat is payroll? Wat betekent payroll voor mijn medewerkers? En wat is het verschil tussen een payroll bedrijf ...

Lees verder

Het klantverhaal van… Fruitcake

23 oktober 2018

Please werkt samen met ruim 1100 ondernemers en is benieuwd naar hún ondernemersverhaal. Dit keer vertelt ...

Lees verder