De examens zitten er voor duizenden middelbare scholieren op. Na twee weken blokken en afzien gaan de meeste eindexamenkandidaten met vrienden op vakantie óf op zoek naar een goede vakantiebaan. Ben jij van plan om deze zomer eindexamenkandidaten aan te nemen óf extra in te plannen? Pak dan deze checklist van Please erbij zodat je weet wat wel of niet mag en kan.

1. Leeftijd vakantiewerkers

Een eindexamenkandidaat van het vmbo is vaak 2 tot 3 jaar jonger dan een vwo’er. Dat leeftijdsverschil kan je zo maar €250,- in de maand schelen. Het minimumloon voor een 18-jarige ligt namelijk bijna anderhalve euro hoger dan dat van een 15-jarige. Daarnaast stijgt het minimumloon voor 18-jarigen steeds verder om de afstand tot het minimumloon voor 21 jarigen te verkleinen. Tot 1 juli 2017 hadden jongeren vanaf 23 jaar recht op het wettelijk minimumloon, dit wordt nu in stappen teruggebracht naar 21 jaar. Dit resulteert dus in een forse stijging van de loonkosten voor bedrijven met (veel/hoofdzakelijk) jongeren in dienst zoals horecagelegenheden en supermarkten. Daarentegen heeft een 18-jarige medewerker vaak al wat meer ervaring opgebouwd én is hij minder beperkt door de arbeidstijdenwet (zie punt 2.) Daarnaast worden werkgevers door de overheid (gedeeltelijk) gecompenseerd voor de stijgende loonkosten voor jongeren middels het .

2. Maximale werkduur jongeren

Tja, daar is hij weer: de arbeidstijdenwet. Erg belangrijk om deze wet goed na te leven, met name als je jongeren in dienst neemt of extra inplant tijdens de zomervakantie. Hoe jonger de werknemer, hoe korter de diensten, langer de rusttijden en kleiner de totale arbeidsomvang mag zijn. Zo mag een werknemer van 18 jaar maximaal 12 uur per dienst werken tot een maximum van 60 uur per week. Terwijl een werknemer van 15 jaar tijdens schoolvakanties maximaal 8 uur per dag tot een maximum van 40 uur per week mag werken. En wist je bijvoorbeeld dat jongeren van 15, 16 en 17 jaar niet ná 21:00 uur mogen werken én niet mogen overwerken? Allemaal zaken die goed zijn om te weten als je jongeren in dienst neemt!

3. Contractsoort scholieren

Wat voor contract bied je een scholier die alleen tijdens de zomer komt werken? Je hebt de keuze uit verschillende soorten contracten. Het meest voor de hand liggend is een tijdelijk contract op oproepbasis, zoals het nulurencontract. Dit contract biedt de mogelijkheid om enkel de uren uit te betalen die de medewerker werkt.

Maar wist je dat je ook kunt kiezen voor een speciaal vakantiewerkerscontract als je je personeel inleent via een intermediaire partij, zoals een uitzend-/payrollbedrijf? Dit contract is speciaal voor scholieren, studenten of bijvoorbeeld uitzendkrachten in een BBL-traject die in aansluiting op hun studie gedurende de zomervakantie aan het werk gaan. Dit contract is alleen geldig van 1 juni tot 1 september en kent andere arbeidsvoorwaarden.

  • Zo heeft een reguliere uitzendkracht recht op minimaal 16 uur vakantie per volledig gewerkte maand. Een vakantiewerker heeft recht op minimaal 13 1/3e uur vakantie per volledig gewerkte maand.
  • Vakantiewerkers bouwen geen reservering op voor kort verzuim (bijvoorbeeld voor een afspraak bij de huis-/tandarts), bijzonder verlof (voor een bruiloft of begrafenis) en feestdagen.

Het vakantiewerkerscontract is echt gericht op jongeren die tijdens de zomervakantie gaan werken en daarna weer gaan studeren. Het voordeel voor werkgevers is de relatief lage kostprijs van het contract. Dit maakt het voor werkgevers aantrekkelijk om meer scholieren aan te nemen tijdens de zomer. En dat is natuurlijk weer positief voor alle scholieren die op zoek zijn naar een leuke vakantiebaan.

Wil je meer weten over het vakantiewerkerscontract bij Please? Of over een van de andere uitzendcontracten? Neem gerust contact met ons op via 0492 – 388 888 of info@please.nl. Onze adviseurs vertellen je graag over de mogelijkheden en welke contracten het beste passen bij jou en je bedrijf.

10 mei 2019 Door Charlotte Hendriks
Charlotte Hendriks

Meer gerelateerde artikelen

Blog: Waarom sollicitatiegesprekken net dates zijn

16 juli 2019

Een date en sollicitatiegesprekken lijken veel op elkaar. Vaak is er sprake van zenuwen voor beide partijen. ...

Lees verder

Het klantverhaal van… Proton

26 juni 2019

Please deelt op regelmatige basis ondernemersverhalen van zijn opdrachtgevers. Deze keer in de schijnwerpers: ...

Lees verder

Het klantverhaal van… La Cubanita

21 juni 2019

Please deelt op regelmatige basis ondernemersverhalen van zijn opdrachtgevers. Dit keer in de schijnwerpers: ...

Lees verder

5 voordelen van het in dienst nemen van een AOW’er

04 juni 2019

Het in dienst nemen van een AOW'er levert voor jou als werkgever buiten een bak kennis en ervaring, ook nog ...

Lees verder

Het klantverhaal van… Helder! Personeelsmanagement

31 mei 2019

In de rubriek klantverhalen deelt Please de ondernemersverhalen van opdrachtgevers. Die 1.100 opdrachtgevers ...

Lees verder

Juriste van Please over het aannemen van de WAB

29 mei 2019

Gisteren is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ...

Lees verder