Wat is de inlenersbeloning?

Een inlenersbeloning is een regeling die geldt voor uitzendkrachten op grond van de Wet Allocatie Arbeidskrachten door intermediairs (waadi). Veel werkgevers zijn niet op de hoogte hiervan en lopen dus onbewust tegen flinke loonclaims aan. In dit artikel vertellen we je graag meer hierover.

Wat is de inlenersbeloning?

De inlenersbeloning komt voort uit het loonverhoudingsvoorschrift uit de Waadi (Wet allocatie arbeid door intermediairs). Hierin staan regels om de rechten en belangen van uitzendkrachten te waarborgen. Het doel van dit loonverhoudingsvoorschrift? Gelijk loon voor hetzelfde werk.

De regeling, die onderdeel is van de cao voor uitzendkrachten (ABU), zorgt ervoor dat uitzendkrachten recht hebben op dezelfde arbeidsvoorwaarden als de vaste medewerkers van de inlener, mits zij vergelijkbare werkzaamheden uitvoeren. Bedrijven zijn gebonden aan deze regeling en daardoor verplicht om onderstaande punten over te nemen uit de cao en/ of arbeidsvoorwaarderegeling die op het bedrijf van de inlener van toepassing is. Deze regeling is bedoeld om uitzendkrachten en vaste medewerkers op een gelijke manier te belonen.

Voor wie is de inlenersbeloning en waarom?

Deze regeling geldt voor alle uitzendkrachten met uitzondering van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en schoolverlaters zonder startkwalificatie. Het is in de wet vastgelegd om het verschil in beloning tussen vaste medewerkers en uitzendkrachten tegen te gaan.

Aspecten van de inlenersbeloning

De regeling is van toepassing op de volgende punten:

  • salarisschalen;
  • arbeidsduurverkorting (adv);
  • alle toeslagen;
  • alle kosten en vergoedingen
  • netto vergoedingen (zoals voor reiskosten, werkkleding, laptop, et cetera);
  • initiële loonsverhogingen;
  • periodieke loonsverhogingen.
  • Eenmalige uitkeringen (dit betreft meestal een compensatie voor achterwege gebleven loonsverhogingen. Bijvoorbeeld als een cao met terugwerkende kracht wordt aangegaan.)
  • thuiswerkvergoedingen
  • vaste eindejaarsuitkeringen

Let op! De bedrijfsactiviteiten van de opdrachtgever bepalen welke cao van toepassing is. Hanteert de opdrachtgever daarnaast ook een eigen arbeidsvoorwaardenregeling waarin deze punten zijn opgenomen? Dan is de inlenersbeloning ook hierop van toepassing.

Is de inlenersbeloning verplicht?

Indien je als bedrijf of uitzendbureau de uitzend cao (ABU of NBBU) volgt ben je sinds 30 maart 2015 verplicht de inlenersbeloning toe te passen. Doe je dit niet? Dan zitten hier risico’s aan vast. Er zijn zelfs instanties die controleren of je deze beloning goed toepast. In de praktijk zien we vaak voorbijkomen dat het gaat om een fout uurloon, verkeerde functie(groep) of het niet doorvoeren van loonsverhoging. Een uitzendkracht kan het te weinig ontvangen loon dus achteraf claimen indien er sprake is van onderbetaling. Afhankelijk van het verschil in loon kan zo’n loonclaim oplopen tot duizenden of zelfs tienduizenden euro’s.

Meer weten over de voordelen van uitzenden?

Download ons gratis whitepaper "Wil je uitzenden?" en ontdek meer over de inlenersbeloning, uitzenden en hoe het kan bijdragen aan de groei van jouw bedrijf!

Download het whitepaper

Vraag maar raak!

Heb je een vraag met betrekking tot het toepassen van de inlenersbeloning? Stel ze hier en ik beantwoord ze graag!

Ilse

Gerelateerde artikelen

Piekperiode, ziekte en verlof opvangen met een flexibele schil? Voorkom deze valkuilen