Sinds 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans, ofwel de WAB, van kracht. Eén van de bepalingen in deze wet is een aparte definitie van payroll. Voorheen waren payroll en uitzenden juridisch gezien gelijk aan elkaar. Dat is nu anders. De WAB stelt dat payroll enkel is bedoeld om werkgevers te ontzorgen bij alle complexe zaken van het werkgeverschap. Uitzenden moet werkgevers de flexibiliteit bieden om ‘piek en ziek’ op te vangen.

Belangrijkste maatregelen van de WAB inzake payrolling

Een payrollmedewerker heeft dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden als ware hij in directe dienst van zijn opdrachtgever. Dit betreft zowel de primaire als secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook is de cao voor uitzendkrachten (ABU en NBBU) niet meer van toepassing op payrollkrachten. Indien er een branche cao of arbeidsvoorwaardenregeling van toepassing is waar de payrollkracht te werk is gesteld, is deze ook volledig van toepassing op zijn/haar arbeidscontract.

Belangrijkste gevolgen van de WAB inzake payrolling

Doordat een payrollkracht dezelfde rechtspositie en arbeidsvoorwaarden heeft, is ook de standaard ketenregeling (ketenbepaling) van toepassing. Dit betekent dat een payrollkracht, net als een reguliere werknemer maximaal 3 contracten in 3 jaar tijd mag ontvangen. Daarna volgt een contract voor onbepaalde tijd (vast contract). De uitgebreide ketenregeling die van toepassing was op payrollkrachten vóór invoering van de WAB (tot wel 5,5 jaar flexibele contracten), geld alléén nog voor uitzendkrachten.

Wanneer spreken we van een payrollkracht?

  • Als het payroll-/uitzendbedrijf niet betrokken was bij de werving en selectie van de medewerker, en;
  • Als de medewerker exclusief ter beschikking wordt gesteld aan dezelfde ondernemer (opdrachtgever).

Flexibel personeel inzetten

Flexibel personeel inzetten is dus niet meer mogelijk via payrolling. Wil je als ondernemer toch gebruikmaken van maximale flexibiliteit als het aankomt op contractvormen? Dan kies je voor een uitzenden. De werknemer wordt dan geworven door het uitzendbedrijf en niet exclusief aan je ter beschikking gesteld.

Payroll of uitzenden?

Benieuwd wat het beste bij jou en je bedrijf past?

Doe de test!
Charlotte Hendriks Marketing en communicatie
Charlotte Hendriks

Meer gerelateerde artikelen

Wat doet een partner in personeelszaken?

Niet iedere partner in personeelszaken biedt natuurlijk hetzelfde. Als je je personeelszaken uitbesteedt bij Please ...

Verder lezen

Wat zijn de voordelen van flex?

De belangrijkste redenen om te kiezen voor flex zijn...

Verder lezen

Wat is flex?

Met flex bedoelen we het flexibel inzetten van personeel via een externe partij, een partner in personeelszaken. Deze ...

Verder lezen

Overwerk, wat mag wel en wat niet?

Hoe zit het eigenlijk met overwerk? Wat mag wel en wat niet? Mag je medewerkers verplichten tot overwerk? En hoe betaal ...

Verder lezen

Wat zijn de maatregelen van de Brexit voor ondernemers?

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. De Brexit is daarmee een feit. Heb je ...

Verder lezen

Ketenbepaling

De ketenbepaling, ook wel ketenregeling genoemd, bepaalt dat een werknemer een contract voor onbepaalde tijd (vast ...

Verder lezen