Terug naar overzicht
Kennisbank

Wat zijn de voordelen van flex?

Het flexibel inzetten van personeel is geschikt voor iedere mkb-ondernemer en is al interessant vanaf 1 medewerker. Of je nu een grote zakelijke dienstverlener bent of net de eerste medewerker van je kledingzaak wilt aannemen, het uitbesteden van je personeelszaken heeft voor iedere ondernemer voordelen. De belangrijkste redenen om te kiezen voor flex zijn……

1. Meer flexibiliteit… tot wel 5,5 jaar flexibele contractvormen

Een flexibele personeelsschil om je vaste kern is voor veel ondernemers erg belangrijk. Als ondernemer kun jij een medewerker tot 3 jaar flexibele contracten aanbieden, daarna volgt een vaste aanstelling waardoor jouw werkgeversrisico’s toenemen. Wanneer je personeel inleent kun je tot 5,5 jaar lang flexibele contracten aanbieden dankzij het fasesysteem van de cao voor uitzendkrachten. Zo kun je een medewerker langer flexibel inzetten voordat jij en je medewerker een langdurige arbeidsrelatie aangaan.

2. Minder risico’s… die verleg je naar jouw partner in personeelszaken

Wist je dat een zieke werknemer je al snel €200 tot €400,- per dag kost? En wat als een medewerker langdurig arbeidsongeschikt raakt? Een flink risico voor een ondernemer. Wanneer je kiest voor flex verleg je deze risico’s volledig naar de juridisch werkgever: jouw partner in personeelszaken. En wat dacht je van een arbeidsconflict? Of de kosten die flink kunnen oplopen wanneer je een medewerker niet conform cao hebt verloond? Kies je voor een betrouwbare partner, dan weet je dat alles goed geregeld is en je altijd kunt terugvallen op hun expertise. Dat is een geruststellende gedachte.

3. Zorgeloos werkgeven… geen omkijken meer naar alle rompslomp

Een ondernemer wil doen waar hij goed in is… ……ondernemen! Als je als ondernemer zelf ook nog de personeels-, loon- en arbo-administratie moet bijhouden, blijkt een goede balans tussen het ondernemerschap en het werkgeverschap in de praktijk erg lastig.

Heb je bijvoorbeeld te maken met seizoens- of projectgebonden werkzaamheden? Dan kan het erg lastig zijn het overzicht over het gehele personeelsbestand te houden. Vooral als je veel tijdelijke, parttime en flexibele werknemers hebt. Denk aan bedrijven in de horeca of in de callcenterbranche. Veel werknemers werken maar enkele uren per week, werken volgens wisselende diensten of werken slechts een korte periode voor jouw bedrijf.

Het op orde brengen en houden van de personeels- en salarisadministratie (denk aan het opstellen van contracten, het boeken van de gewerkte uren, het bijhouden van verlof en verzuim, enzovoorts) kan een uitdaging zijn. Je kunt natuurlijk de personeelsadministratie uitbesteden aan een administratief medewerker, de financiële zaken laten verzorgen door een boekhouder en voor juridische vraagstukken een jurist raadplegen. Maar dan ben je veel extra geld kwijt én je verliest het overzicht omdat je met veel verschillende loketten te maken hebt. Het uitbesteden van je personeelszaken bij één loket biedt dan een uitkomst.