Terug naar overzicht
Kennisbank

Wat zijn de maatregelen van de Brexit voor ondernemers?

Heb jij medewerkers met een Brits paspoort in dienst of zend je medewerkers uit naar het Verenigd Koninkrijk, wat verandert er dan door de Brexit? Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten. De Brexit is daarmee een feit. Heb je medewerkers in dienst met een Brits paspoort? Of zijn er medewerkers van je werkzaam in het Verenigd Koninkrijk? Dan verandert er door de Brexit het een en ander voor jou. Er geldt een overgangsperiode waarin je je als ondernemer kunt voorbereiden op de Brexit. Wat er precies verandert en hoe je je kunt voorbereiden, leggen we hieronder aan je uit.

Wat houdt de overgangsperiode van de Brexit in?

De overgangsperiode is van 1 februari 2020 tot en met 31 december 2020. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen in die periode over de nieuwe relatie en samenwerking. De nieuwe afspraken gaan gelden ná 31 december 2020, na goedkeuring van de EU-landen, het Britse parlement en het Europese parlement. Als het niet lukt om tot een akkoord te komen, is er alsnog sprake van een no deal-Brexit.

In de overgangsperiode verandert er nagenoeg niks voor ondernemers. Benut die tijd dus om je voor te bereiden op de veranderingen.

Wat verandert er voor mijn medewerkers met een Brits paspoort?

Heb jij op dit moment medewerkers uit het Verenigd Koninkrijk in dienst? Zorg er dan voor dat zij zich vóór 31 december 2020 inschrijven bij de Basisregistratie Personen in hun gemeente. Met een geldige, nationale verblijfvergunning heeft de Brexit geen invloed op het verblijfsrecht. Het IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) informeert Britse burgers, die tijdens de overgangsperiode in Nederland wonen en werken, hierover.

Wil je medewerkers uit het Verenigd Koninkrijk aannemen ná 31 december 2020?

Dan is het verstandig om het verblijfsrecht te regelen voor het einde van de overgangsperiode. De huidige regeling is dan nog van toepassing. Neem je toch medewerkers aan ná de overgangsperiode, dan heb je een tewerkstellingsvergunning nodig. Hierbij gelden strengere voorwaarden. Als je medewerkers korter dan 3 maanden in Nederland werken, vraag je de tewerkstellingsvergunning aan bij het UWV. Wanneer ze langer dan 3 maanden in Nederland werken, doe je dit bij het IND.

Kan ik nog medewerkers uitzenden naar het Verenigd Koninkrijk?

Als je medewerkers wilt uitzenden naar het Verenigd Koninkrijk, dan is het raadzaam om dit te doen voor het einde van de overgangsperiode. Dus vóór 31 december 2020. Daarna verandert er mogelijk veel. Wat er precies gaat veranderen, wordt pas duidelijk nadat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hierover hebben onderhandeld.

Werken er medewerkers van jou al (meer dan) 5 jaar aaneengesloten in het Verenigd Koninkrijk? Vraag dan een ‘settled status’ aan. Daarmee kunnen ze zonder tijdslimiet in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken. Wanneer medewerkers minder dan 5 jaar in het Verenigd Koninkrijk werken, kun je ze aanmelden voor een ‘pre-settled status’. De aanvraag doe je in het Verenigd Koninkrijk en moet voor 30 juni 2021. Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van de ‘settled status’ en ‘pre-settled status’.

Waar vind ik meer informatie over de Brexit?

De Rijksoverheid heeft het Brexitloket geïntroduceerd om ondernemers en burgers te informeren over de Brexit. Daar kun je ook de ‘Brexit Impact Scan’ doen om te zien welke effecten de Brexit op jouw organisatie heeft. Klik hier om naar het Brexitloket te gaan.

Bijgewerkt op: 10 februari 2020.