Wat is ouderschapsverlof?

  Wat is ouderschapsverlof en wanneer heb je er recht op?

  Ouderschapsverlof is een soort verlof dat werknemers wettelijk recht geeft om meer tijd door te brengen met hun kind, zonder de arbeidsomvang te beperken. Je hoeft dus niet terug in contracturen. Dit verlof mag opgenomen worden tot 8 jaar na de geboorte en geldt voor ieder kind waar hij of zij voor zorgt, ook voor stief-, pleeg- en adoptiekinderen.

  Ouderschapsverlof berekenen

  Het ouderschapsverlof berekenen is simpel! Werknemers hebben namelijk wettelijk recht op 26 keer het aantal uren dat de werknemer per week werkt. Bij een contract met flexibele uren ga je uit van het gemiddeld aantal uren van de afgelopen 3 maanden vanaf het moment van aanvragen. Twee rekenvoorbeelden:

  Bij een vaste arbeidsomvang
  Joep werkt 40 uur per week. 40 x 26 = 1040 uur.

  Bij een contract met flexibele uren
  Natalie werkt onregelmatig, maar werkte de afgelopen 3 maanden gemiddeld 12 uur per week. 12 x 26 = 312 uur.

  De werknemer mag zelf bepalen hoe hij/zij deze uren wil opnemen. Bijvoorbeeld 1 dag per week, of het totale aantal uren direct na het bevallingsverlof of pas na een aantal jaar.

  Ouderschapsverlof man/partner

  Het ouderschapsverlof maakt geen onderscheid tussen mannen of vrouwen. Zowel vaders als moeders hebben recht op hetzelfde aantal uren.

  Betaald verlof

  Ouderschapsverlof is vaak onbetaald. Je kunt er als werkgever voor kiezen om het loon (gedeeltelijk) door te betalen. Dit is ook afhankelijk van de cao of de aanvullende arbeidsvoorwaarden die op jouw bedrijf van toepassing zijn. Op 21 april 2021 is een wetsvoorstel aangenomen waar ouderschapsverlof in 2022 (deels) betaald kan worden opgenomen.

  Aanvullend ouderschapsverlof 2022

  Als gevolg van een Europese richtlijn dienen alle Europese lidstaten ouderschapsverlof (deels) betaald mogelijk te maken. Voor Nederlandse werknemers betekent dit dat zij per 2 augustus 2022 recht hebben op een uitkering van het UWV van 50% van het dagloon gedurende 9 weken.  Dit verlof komt bovenop het zwangerschaps- en bevallingsverlof of (aanvullend) geboorteverlof (partnerverlof). Let wel. Werknemers moeten dit verlof opnemen in het eerst levensjaar van hun kind.

  Als werkgever mag je de aanvraag van ouderschapsverlof niet weigeren, maar je mag in overleg met de werknemer wel bepalen het verlof op andere dagen op te nemen bijvoorbeeld.

  Verschillende soorten verlof bij zwangerschap

  Wil je weten hoe het zit met de regels omtrent het zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, (aanvullend) geboorteverlof of verlof bij tweelingen/meerlingen? Lees dan het kennisbankartikel ‘De verschillende soorten verlof bij zwangerschap‘.

  Expert Dienstverlening

  Wil je meer weten? Ontdek hier alles over de experts van Please

  Gerelateerde artikelen