Terug naar overzicht
Kennisbank

Wat is opvolgend werkgeverschap?

Wat is opvolgend werkgeverschap?

Je spreekt van opvolgend werkgeverschap wanneer er in de situatie van een medewerker niets verandert (hij voert dezelfde taken en werkzaamheden uit op dezelfde plek) behalve dat de juridische werkgever wijzigt.

Opvolgend werkgeverschap payroll

Stel, je hebt een medewerker die al een tijdje arbeid verricht bij jou. Als je deze medewerker wilt onderbrengen bij een uitzend-/payrollbedrijf kan het zijn dat het uitzend-/payrollbedrijf rekening moeten houden met dit arbeidsverleden. Hieraan liggen bepaalde regels ten grondslag. Door deze regels kan het zijn dat het opvolgend werkgeverschap gevolgen heeft, bijvoorbeeld voor:

  • het aantal contracten
  • de contractsoort

Opvolgend werkgeverschap ketenbepaling

Wanneer er tussen twee arbeidsovereenkomsten een onderbreking van zes maanden of meer zit, dan is er geen sprake meer van opvolgend werkgeverschap. Dit heeft te maken met de ketenbepaling. Een werknemer heeft recht op een vast dienstverband na 3 opeenvolgende contracten binnen 3 jaar volgens de ketenbepaling, tenzij er een onderbreking is van zes maanden of meer.

(Opvolgend) werkgeverschap AOW’er

Wanneer je een uitzendkracht inleent die de AOW-leeftijd heeft bereikt, geldt:

  • Is er sprake van opvolgend werkgeverschap? Dan start de uitzendkracht aan het begin van fase A.
  • Blijft de werkgever gelijk en is de uitzendkracht werkzaam in fase A. dan blijft de uitzendkracht in fase A.
  • Blijft de werkgever gelijk en is de uitzendkracht werkzaam in fase A of B, dan start de uitzendkracht aan het begin van fase B.