Terug naar overzicht
Kennisbank

Strategische personeelsplanning

Wat is een strategische personeelsplanning (SPP)?

Kort samengevat is een strategische personeelsplanning (SPP) een document dat jou als werkgever helpt doelgericht de juiste medewerkers op de juiste posities te plaatsen, nu in de toekomst.

Hoe maak je een strategische personeelsplanning?

Bij het opstellen van een strategische personeelsplanning kijk je onder andere naar:

  • jouw doelstellingen voor de toekomst;
  • de gewenste situatie versus de huidige situatie;
  • de overbrugging tussen de huidige en gewenste situatie.

Door jezelf kritische vragen te stellen en te kijken naar bijvoorbeeld je (verwachte) omzet, je personeelskosten, verwachte uitstroom van medewerkers, et cetera, kun je een goede inschatting maken van de functies, met bijbehorend aantal fte, die je nodig hebt. Wellicht kom je op basis van de strategische personeelsplanning tot de conclusie dat je functies moet aanpassen, creëren of schrappen. Natuurlijk weet je dit nooit zeker, maar op deze manier maak je een inschatting van een eventueel personeelstekort of -overschot in de toekomst en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wat bereik je met een strategische personeelsplanning?

Dankzij een strategische personeelsplanning houd je je beoogde doelstellingen en strategie op je netvlies én zorg je voor een juiste mix van in-, door-, en uitstroom van personeel. Het resultaat? Een gezonde, wendbare organisatie. Zo zijn jij en je bedrijf klaar voor de toekomst!

Maar wist je dat een strategische personeelsplanning ook kan leiden tot kostenvermindering? Een strategische personeelsplanning, die aansluit bij jouw doelen voor de toekomst, zorgt er namelijk ook voor dat jouw medewerkers werken in een functie die past bij hun competenties. Bij het maken van een strategische personeelsplanning neem je namelijk je huidige medewerkers eens goed onder de loep.

  • Waar zitten de (nog verborgen) talenten binnen je bedrijf?
  • Wie zijn de harde werkers?
  • Wie past bij jouw bedrijf en helpt jouw bedrijf naar ‘the next level’?
  • En van wie kun je misschien beter afscheid nemen?

Als je dit in kaart hebt gebracht en je medewerkers hierop gaat coachen worden zij (nóg) werkgelukkiger. En dat resulteert weer in meer productiviteit, minder ziekteverzuim en minder ongewenst verloop.

Is een strategische personeelsplanning ook geschikt voor kleine bedrijven?

Heb je maar één medewerker in dienst, of ben je van plan je eerste medewerker aan te nemen? Ook dan is het verstandig om een SPP op te stellen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Met een SPP kun je gerichter werven en schep je duidelijke verwachtingen richting je (toekomstige) medewerker.