Terug naar overzicht
Kennisbank

Soorten prestatieloon

Wat is prestatieloon?

Prestatieloon, vaak ook prestatiebeloning genoemd betekent, zoals het woord al doet vermoeden, dat je een werknemer extra beloont voor een geleverde prestatie. Er zijn een aantal verschillende vormen.  Hieronder vind je de meest voorkomende vormen van prestatieloon.

Stukloon

Bij stukloon baseer je het volledige loon op de geleverde prestatie. Veel jongeren starten hun eerste baantje in de kassen en krijgen betaald per krat geoogste groenten of fruit. Hoe meer je oogst, hoe meer je verdient.

Let wel: stukloon is alleen mogelijk als de medewerker gemiddeld minstens het minimumloon verdient.

Provisie

Hierbij ontvangt de medewerker, naast een vast basissalaris, een variabele beloning afhankelijk van de verkoopomzet. Je spreekt dan vooraf af welk bedrag of percentage de medewerker ontvangt per verkocht product/dienst.

Bonussen

Een andere vorm van een prestatiebeloning, bovenop een vast basisloon is de bonus. Presteert de medewerker goed of behaalt/overtreft hij een vooraf gesteld doel, dan geef je een eenmalig bedrag.

Winstdeling

Uiteindelijk is de winstgevendheid van je bedrijf een teamprestatie, ook niet-commerciële functies dragen bij aan het succes van je bedrijf, al zie je dat niet in harde cijfers. Een winstdeling kan dan een mooie prestatiebeloning zijn. Je spreekt dan met alle medewerkers een bepaald bedrag of percentage van de winst afhankelijk van de totale behaalde winst.

Periodieke salarisverhoging

Uiteraard is een periodieke salarisverhoging ook een vorm van een prestatiebeloning. Bespreek het presteren van de medewerker tijdens een ontwikkelgesprek aan het eind van het jaar. Doet hij het goed? Dan gaat hij komend jaar meer verdienen.

Cadeau

Een prestatiebeloning hoeft niet altijd een geldbedrag te zijn. Een beloning in de vorm van passend cadeau kan ook. Denk bijvoorbeeld aan een kerstpakket of een sportabonnement.
Tip: een prestatiebeloning in de vorm van een cadeau kun je vaak ook nog onbelast aanbieden binnen de werkkostenregeling.

Voor- en nadelen prestatieloon

  • Door je medewerkers dat extraatje te gunnen in de vorm van een prestatiebeloning, erken je het harde werk en de inzet van je medewerkers. Hierdoor zijn zij eerder bereid wat extra’s voor jou te doen als jij dat ook voor hen doet
  • Middels een prestatiebeloning betrek je medewerker ook meer bij de overkoepelende doelen van het bedrijf.
  • Als je kiest voor een individuele prestatiebeloning kunnen er grote verschillen ontstaan tussen medewerkers onderling. Zo kan medewerker x een stuk meer verdienen dan medewerker y met dezelfde functie en hetzelfde aantal gewerkte uren.
  • Ook kan een medewerker alles op alles zetten om een target te behalen, ook als dit ten koste gaat van de kwaliteit van de dienstverlening. Wees hier dus ook scherp op.
  • Sommige werknemers zullen meer werkdruk ervaren wanneer de hoogte van hun salaris afhankelijk is van hun prestaties. Wat nu als het een maandje wat minder lekker loopt op het werk?

Meer lezen over de voordelen en nadelen van prestatieloon?

Lees dan ook eens de tips van ons HR specialisten Anke van Alst en Malaika van den Eijnde in het artikel: Prestatieloon, wat is het en wat levert het op?

 

Prestatieloon in de WKR

Wist je dat je als klant van Please ook kunt profiteren van de vrije ruimte van Please? Meer weten? Neem gerust contact met ons op over deze en andere voordelen van samenwerken met Please via 0492 – 388 888 of info@please.nl