Soorten oproepcontracten

Indien jouw bedrijfsvoering behoefte heeft aan meer flexibiliteit, bijvoorbeeld omdat je niet altijd kunt garanderen dat er voldoende werk is, dan kunnen oproepkrachten de uitkomst bieden. Er zijn meerdere soorten oproepcontracten die je kunt aanbieden:

  • Nulurencontract (oproepcontract met uitgestelde prestatieplicht)
  • Min-max contract
  • Arbeidsovereenkomst met uitsluiting loondoorbetalingsplicht

Voor- en nadelen van oproepkrachten

Een van de grootste voordelen van werken met oproepkrachten zijn de flexibele personeelskosten. Je betaalt namelijk alleen als er werk is. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten zoals:

  • Je bent verplicht je oproepkrachten in te zetten als er werk is.
  • Als je een oproepkracht hebt ingepland, maar de dienst toch afzegt binnen 4 dagen voor de dienst zou beginnen, ben je verplicht om het loon toch door te betalen.
  • Je dient een oproepkracht minimaal 4 dagen van te voren op te roepen, anders mag hij deze dienst weigeren.
  • Bij een min-max contract heeft de werknemer altijd recht op een vast aantal garantie-uren ook als er geen werk is.
  • Een oproepkracht krijgt altijd minimaal 3 uur uitbetaald per oproep, ook als het werk maar 1 of 2 uur duurt.
  • De werknemer heeft recht op minimaal 70% loondoorbetaling bij ziekte voor de uren die hij al stond ingepland.
  • Indien de arbeidsomvang niet duidelijk is vastgelegd, kan een medewerker arbeidsomvang claimen ter hoogte van het gemiddelde aantal uren gerekend over de afgelopen 3 maanden.

Minimaal 4 dagen van tevoren oproepen

Met intrede van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), per 1 januari 2020, verandert de situatie voor oproepkrachten. Voor deze tijd waren er geen bepalingen over het weigeren van een oproep. Dit betekende dat een oproepkracht verplicht was om te komen werken zodra de werkgever hem oproept. Dit verandert per 1 januari 2020. Vanaf dan dien je de werknemer minimaal 4 dagen van tevoren op te roepen. Doe je dit niet, dan kan de werknemer weigeren om te komen werken.

Loondoorbetaling bij afzeggen oproep

Naast de mogelijkheid om de oproep te weigeren als een oproepkracht niet minimaal 4 dagen van tevoren wordt opgeroepen, heeft de werknemer vanaf 1 januari 2020 ook recht op loondoorbetaling als een ingeplande dienst binnen 4 dagen wordt afgezegd. Hoe werkt dat precies? Wij geven een voorbeeld:

Stel… je hebt een oproepkracht ingepland voor zaterdagavond. Als blijkt dat er bijvoorbeeld toch te weinig werk is voor die zaterdagavond, dien je de oproep uiterlijk de dinsdag daarvoor af te zeggen. Doe je dit later, dan heeft de oproepkracht recht op loondoorbetaling voor de ingeplande uren.

Aanbod arbeidsomvang na 12 maanden

Ook bepaalt de WAB dat een oproepkracht na 12 contractmaanden een aanbod moet ontvangen van de werkgever met een vaste arbeidsomvang. De hoogte van het aantal uren is gebaseerd op het gemiddelde aantal uren van de afgelopen 12 maanden. Het is dan aan de werknemer om de aangeboden arbeidsomvang te accepteren of niet.

Let wel! Als de werknemer de arbeidsomvang accepteert is hij ook verplicht om te komen werken op de vastgestelde uren. Als de werknemer de aangeboden arbeidsomvang en de bijbehorende verplichtingen niet accepteert, kan de werknemer werkzaam blijven zónder vaste arbeidsomvang (nul uren).

Hoge WW-premie voor oproepcontracten

Tenslotte is er vanaf 1 januari 2020 sprake van een hoge en een lage WW-premie. De hoogte van de WW-premie is afhankelijk van de contractsoort. Tot die tijd werd de hoogte van de WW-premie bepaalt door de sector waarin een werknemer werkzaam is. Voor alle soorten oproepcontracten geldt de hoge WW-premie.

Meer weten over de hoge en lage WW-premie? Lees hier verder!

Gerelateerde artikelen

Digitale werving en selectie. Zo werkt het!

Maak het verschil

productiviteit medewerkers

Overbelast als ondernemer? Zo los je dat op

Aantal vacatures detailhandel groeit flink

Gebouw | Please

Please sponsor schaatser Bob de Jong

Zo houd je de after summer dip van je medewerkers kort