Terug naar overzicht
Kennisbank

Reiskostenvergoeding

Reiskostenvergoeding verplicht?

Hoewel het gebruikelijk is om een reiskostenvergoeding te bieden voor je werknemers, is het niet verplicht. Let wel! Het kan zijn dat de cao die van toepassing is op jouw bedrijf andere regels omtrent reiskostenvergoeding hanteert. Sla er dus altijd de geldende cao op na. Ook kun je natuurlijk zelf regels omtrent reiskostenvergoeding opnemen in de arbeidsovereenkomst van je werknemers.

Reiskostenvergoeding belastingvrij

Werkgevers kunnen belastingvrij een reiskostenvergoeding bieden tot €0,19 per kilometer voor woon-werkverkeer. Of de werkgever ook daadwerkelijk een reiskostenvergoeding biedt en wat de hoogte is, wordt bepaald door de werkgever.

Soorten reiskostenvergoeding

Om een eventuele naheffingsaanslag van de Belastingdienst te voorkomen en ervoor te zorgen dat de medewerker krijgt waar hij recht op heeft, is een goede naleving van de regels omtrent reiskostenvergoeding erg belangrijk. De meest voorkomende varianten van reiskostenvergoeding zijn:

  1. variabele reiskostenvergoeding
    Veelal gekozen wanneer de medewerker van en naar verschillende locaties en/of op verschillende dagen reist. De werkgever kan een variabele vergoeding bieden voor reizen met het openbaar vervoer of eigen vervoer. Hiervoor dient de medewerker een volledig declaratieoverzicht in te dienen.
  2. reiskostenvergoeding woon-werk
    Een standaard reiskostenvergoeding per gewerkte dag. Deze optie wordt veelal gekozen wanneer de medewerker alleen van en naar het werk reist en geen vast aantal dagen per week werkt.
  3. forfaitaire reiskostenvergoeding
    Dit betekent dat de werkgever per loonperiode een vaste vergoeding voor de reiskosten biedt. Deze optie wordt veelal gekozen wanneer de medewerker een vast aantal dagen per week werkt. Voor deze variant hoeft de medewerker niet steeds een reiskostendeclaratie in te dienen. Dit scheelt veel werk voor beide partijen. Let wel, het is niet mogelijk om een forfaitaire reiskostenvergoeding te combineren met een variabele reiskostenvergoeding.

Wil je meer weten over reiskosten, reiskostenvergoedingen en het berekenen hiervan?

Lees dan ook eens de blog over reiskosten van onze Backoffice-expert Mark van Kuijen.