Loondoorbetaling bij feestdagen

In Nederland kennen we officiële feestdagen. Volgens de wet is loondoorbetaling op feestdagen niet verplicht, tenzij het bedrijf op deze dag gesloten is. Ben je gewoon geopend tijdens de feestdagen? Dan geef je de medewerker de gelegenheid om te werken en ben je niet verplicht om je medewerker door te betalen als hij niet werkt.

Desalniettemin is het vaak wel per cao vastgelegd of een medewerker recht heeft op een vrije dag tijdens een feestdag, zonder dat dit in mindering wordt gebracht op het verlofsaldo. Het is dus belangrijk dat je even de cao erop naslaat wanneer je de gewerkte uren van je personeel verwerkt.

Feestdagtoeslag

Het kán ook zijn dat je medewerkers recht hebben op een extra toeslag als zij werken tijdens een feestdag. Dit is bepaald door de branche cao die van toepassing is op jouw onderneming. Sla hiervoor de branche cao erop na of neem even contact met ons op.

Flexkrachten recht op loondoorbetaling tijdens feestdagen

Veel werkgevers weten dat hun vaste personeel recht heeft op loondoorbetaling bij feestdagen als deze feestdag op een doorgaans gewone werkdag valt. Maar het kan zijn dat je flexkrachten misschien ook recht hebben op loondoorbetaling. Voor uitzendkrachten geldt de zogenaamde 7/13-regeling. Indien je minimaal 7 van de direct voorgaande 13 weken hebt gewerkt op de dag van de feestdag heb je recht op loondoorbetaling. Voor payrollkrachten gelden andere regels, dit is afhankelijk van de branche.

Officiële feestdagen 2022

Nieuwjaarsdag – zaterdag 1 januari 2022
1e Paasdag – zondag 17 april 2022
2e Paasdag – maandag 18 april 2022
Koningsdag – woensdag 27 april 2022
Hemelvaartsdag – donderdag 26 mei 2022
1e Pinksterdag – zondag 5 juni 2022
2e Pinksterdag – maandag 6 juni 2022
1e Kerstdag – zondag 25 december 2022
2e Kerstdag – maandag 26 december 2022

Gerelateerde artikelen

6 tips om écht betrokken medewerkers te krijgen

Businesscase: De giga groei van Dabbawala’s

Reiskostenvergoeding | Please

Het klantverhaal van…Taxi Zwijndrechtse Waard

Werk | Please

Directeur Please over afschaffing sectorverloning

Het klantverhaal van… Holland Evenementen Groep