Hitteplan maken

Wat is een hitteplan?

In een hitteplan, of hitteprotocol, leg je de belangrijkste afspraken en maatregelen vast omtrent het werken bij warm weer. Denk aan aanpassing van de werktijden, werkzaamheden, extra (drink-) pauzes, enzovoorts.

Waarom een hitteplan?

Als onderdeel van het arbobesluit ben je als werkgever verplicht om te zorgen voor een gezonde werkomgeving. Een behaaglijk werkklimaat hoort hierbij. Doe je dat niet, dan kunnen werknemers last krijgen van hittestress omdat ze hun hitte niet goed kwijt kunnen. Hittestress kent verschillende gradaties en kan ernstige vormen aannemen. Zorg er daarom voor dat werknemers ook tijdens hete zomerdagen gezond en veilig kunnen werken. Een hitteplan helpt hierbij.

Wanneer is een hitteplan nodig?

Zorginstellingen die werken met ouderen, (chronisch) zieken en kinderen dienen zich te houden aan het Nationaal Hitteplan. Dit treedt in werking wanneer het kwik meer dan vier dagen 27 graden of meer aangeeft. Als ondernemer met personeel ben je niet verplicht om dit Nationaal Hitteplan te volgen als je niet met een kwetsbare doelgroep werkt, maar het is wel een goed uitgangspunt.

Wat is het Nationaal Hitteplan?

Het Nationaal Hitteplan wordt in gang gezet door het KNMI en het RIVM. Het hitteplan waarschuwt voor de risico’s van hitte en roept op om extra op elkaar te letten, met name op kwetsbare mensen. Wanneer het Nationaal Hitteplan actief is adviseert het RIVM om:

 • Voldoende te drinken;
 • Dunne kleding te dragen die bescherming biedt tegen de zon;
 • De schaduw op te zoeken;
 • Zonnebrand te smeren;
 • Lichamelijke inspanning ’s middag te beperken;
 • De woning te koelen door zonwering, een ventilator of airco;
 • Extra te letten op kwetsbare mensen in je omgeving.

Te warm om te werken

Het arbobesluit vermeldt niet wanneer het ‘te warm om te werken’ is. Wel geeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een indicatie van niet-werkbare temperaturen van de werkomgeving.

 • Licht fysiek werk op kantoor: max. 28 ˚C
 • Zwaar fysiek werk: max. 26 ˚C (mits er een voelbare luchtstroom is, anders max. 25 ˚C)
 • Zeer zwaar fysiek werk: max. 25 ˚C (mits er een voelbare luchtstroom is, anders max. 23 ˚C)

Let op! Ook andere factoren spelen een rol in het creëren van een behaaglijk werkklimaat tijdens warme dagen. Denk aan: luchtvochtigheid, luchtsnelheid, warmtestraling, kleding en fysieke inspanning. Twijfel je of jouw werkvloer werkbaar is tijdens hete zomerdagen? Overleg dan met een arbeidsdeskundige.

Hoe maak je een hitteplan?

Een hitteplan hoeft niet uitgebreid te zijn en is eenvoudig te realiseren. Wij geven je 7 tips om een hitteplan te maken.

 1. Stel allereerst vast wanneer het hitteplan in werking treedt.
  Ga je uit van het nationaal hitteplan? Of wanneer de temperatuur op de werkvloer boven een vastgestelde grens stijgt (zie de indicatie van het Ministerie van SZW)?
 2. Inventariseer de situatie op jouw werkvloer.
  Wat voor soort werk verrichten je werknemers en in welke omstandigheden. Een kantooromgeving vereist andere maatregelen dan een fabriekshal of bouwplaats.
 3. Bedenk welke maatregelen bijdragen aan het creëren van een behaaglijk werkklimaat.
  Neem hiervoor de adviezen van het Nationaal Hitteplan als voorbeeld.
 4. Leg de maatregelen voor aan je werknemers.
  Betrokken medewerkers zorgen voor een betere naleving van de gemaakte afspraken.
 5. Leg het hitteplan eventueel voor aan een arbeidsdeskundige.
 6. Neem het hitteplan op in je RI&E.
 7. Deel het hitteplan met je werknemers, bijvoorbeeld in het personeelshandboek.

Dreigt het hitteplan in werking gesteld te worden, deel het dan nogmaals met je werknemers.

Maatregelen bij warm weer

Het is belangrijk om de maatregelen bij warm weer af te stemmen op de situatie van jouw werkvloer. Enkele algemene voorbeelden zijn:

 1. Aangepaste werkkleding
  Medewerkers mogen luchtigere kleding dragen. Stem wel af of open schoenen/korte broeken/jurkjes zijn toegestaan. Werken je medewerkers buiten? Zorg dan dat zij wel voldoende beschermd zijn tegen de zon.
 2. Extra drinken
  Las extra drinkpauzes in en moedig elkaar aan om voldoende te drinken, minimaal 2 liter per dag. Faciliteer voldoende koud drinkwater.
 3. Tropenrooster
  Medewerkers mogen hun werktijden aanpassen door eerder te beginnen en eerder te stoppen. Leg wel vast wat acceptabel is en wees coulant in het toekennen van verlofaanvragen i.v.m. de hitte.
 4. Koele ruimtes
  Zorg voor ventilatoren, airco of extra schaduw en zet zo min mogelijk apparaten of verlichting (onnodig) aan.
 5. Beperk zwaar fysiek werk
  Indien het zwaar fysiek werk niet vermeden kan worden, plan deze werkzaamheden dan aan het begin van de dag en geef medewerkers op het heetst van de dag extra pauzes of minder fysiek belastende werkzaamheden.

Tip! Bedenk een leuk extraatje voor je werknemers wanneer het extreem heet is, zoals een ijsje of een klein zwembadje/voetenbadje om af te koelen.

Hittevrij

Denk je erover om je bedrijf helemaal te sluiten in verband met de hitte? En mag dat eigenlijk wel? Lees hier alles over een collectieve bedrijfssluiting.

Gerelateerde artikelen

Succesfactoren familiebedrijf

Ontslag: administratief en emotioneel afscheid

Je gaat payrollen, hoe leg je dat je medewerker(s) uit?

Stijging minimumjeugdloon

Gebouw | Please

Vertrek commercieel directeur Please

Complexiteit wetgeving frustreert werkgevers en banengroei

Het nieuwste Please Magazine komt eraan