Terug naar overzicht
Kennisbank

Grip op psychisch verzuim

17% van alle werknemers ervaart burn-outklachten. Heb je personeel in dienst? Dan is de kans groot dat jij ook te maken hebt gehad of nog krijgt met psychisch verzuim binnen jouw onderneming. Om grip te krijgen op psychisch verzuim kun je de volgende stappen zetten:

1. Ga in blijf in gesprek met je werknemers

Voorkomen is beter dan genezen. Door regelmatig in gesprek te gaan en te blijven weet je wat er speelt bij je werknemers. Zo kun je tijdig bijsturen mocht dat nodig zijn en voorkom je dat werknemers ongezien verder afglijden. Gebeurtenissen in de privésituatie van een werknemer, denk aan een scheiding, ziek familielid, schulden, et cetera, kunnen druk uitoefenen op zijn/haar belastbaarheid op het werk. Als een werknemer aangeeft dat er dergelijke zaken bij hem/haar spelen kun je bijvoorbeeld de belasting op het werk verminderen.

2. Bied preventieve consulten aan bij de bedrijfsarts

Het kan lastig zijn voor een werknemer om psychische klachten met jou, de werkgever, te bespreken. Psychische klachten zijn vaak moeilijk uit te leggen, met name als je werknemer al niet lekker in zijn/haar vel zit. Daarnaast kan de werknemer bang zijn om door jou op een zijspoor geplaatst te worden omdat hij/zij kampt met psychische klachten. Het is vaak gemakkelijker om deze klachten met een derde, onafhankelijke partij te bespreken, zoals een bedrijfsarts. Bied je werknemers (preventief) deze kans.

3. Investeer in werkgeluk op jouw werkvloer

Veel werkgevers zien geen nut in het investeren in het werkgeluk van werknemers, totdat het te laat is. Toch is het investeren in werkgeluk van je werknemers cruciaal in het terugdringen van psychisch verzuim op jouw werkvloer. Een werkgelukkige werknemer valt niet alleen minder snel uit met psychische klachten zoals een depressie of burn-out, maar presteert ook beter! Zorg dat je weet waarvan jouw werknemers ‘werkgelukkig’ worden en doe er wat mee!

4. Onderneem tijdig actie

Merk je een verandering in het gedrag van je werknemer dat kan duiden op psychische klachten. Bijvoorbeeld: de werknemer komt vaker te laat op het werk; de werknemer neemt minder vaak deel aan activiteiten zoals een bedrijfsfeestje of –uitje; de werknemer meldt zich vaker ziek; et cetera. Schakel dan direct de hulp in van je arbodienstverlener. Hoe sneller je erbij bent, hoe eerder je kunt werken aan herstel.

5. Houd je afzijdig van de medische problematiek

In verband met de privacy wetgeving is het niet toegestaan om te vragen naar de aard van het verzuim, ook niet wanneer het psychisch verzuim betreft. Laat dit soort vragen over aan de bedrijfsarts, casemanager en andere professionals. Vertrouw op de adviezen van de bedrijfsarts als het aankomt op het herstelplan en luister naar je werknemer. Werk samen aan spoedig herstel, maar forceer niets.

6. Toon voldoende empathie

Ondanks dat je niet op de hoogte bent van alle ins en outs omtrent het verzuim van je werknemer (wat overigens ook niet nodig is) is het belangrijk dat je voldoende empathie toont wanneer een werknemer psychische klachten ervaart. Een kaartje, bloemetje of persoonlijk bezoekje kan bijdragen aan het vertrouwen van de werknemer in zijn/haar terugkeer op de werkvloer.