Terug naar overzicht
Kennisbank

Als ZZP’er pensioen opbouwen

Je bent ZZP’er of freelancer. Hoe zit het dan eigenlijk met pensioen opbouwen? Als ZZP’er of freelancer heb je minder mogelijkheden om pensioen op te bouwen in vergelijking met werknemers die ergens in dienst zijn. Je hebt er waarschijnlijk niet voor gekozen om hard te werken en na het stoppen van je bedrijf nauwelijks rond te kunnen komen. Dus wil je er voor zorgen dat je op je 67e niet alleen je AOW hebt om van te leven. Je bepaalt zelf of je nog een aanvullende oudedagsvoorziening wilt. Hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden. Er zijn opties met én opties zonder fiscale voorwaarden. We schetsen eerst de opties waarbij sprake is van fiscale voorwaarden.

 1. Collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen
  Speciaal voor zzp’ers bestaan er initiatieven voor collectieve pensioenregelingen. Het gaat hierbij om regelingen waarbij je jezelf als zelfstandige aansluit.Let op! Er zijn beroepen waarbij je als zzp’er verplicht dient deel te nemen aan een collectieve pensioenregeling bij een pensioenfonds. Vraag bij een eventuele vakvereniging na of dat jouw beroep geldt.
 2.  Fiscale Oudedagsreserve (FOR)
  Als je een oudedagsvoorziening op wilt bouwen, dan reserveer je een deel van je winst voor een fiscale oudedagsreserve. Je betaalt over dit deel van de winst pas later belasting. Het is mogelijk om de fiscale oudedagsreserve om te zetten in een lijfrente wanneer je bijvoorbeeld met pensioen gaat. Dit wil zeggen dat de belastingheffing dan in lijfrentetermijnen plaatsvindt.Voor de opbouw van een fiscale oudedagsreserve gelden natuurlijk ook voorwaarden:
  – het urencriterium; je hebt minimaal 1225 uren per jaar voor je onderneming gewerkt;
  – aan het begin van het kalenderjaar, waarover de aangifte voor de inkomstenbelasting doet, heb je de AOW leeftijd niet bereikt;
  – je bent een ondernemer voor de inkomstenbelasting.
 3. Lijfrente bij verzekeraar, bank of beleggingsinstelling
  Het is ook mogelijk om te kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Lijfrente wil zeggen dat je spaart voor een kapitaal dat je, zodra je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Deze uitkeringen van de lijfrente ontvang je dan naast je AOW. Voor de lijfrente betaal je een premie, deze is fiscaal aftrekbaar van je box 1-inkomen. Benieuwd naar de voorwaarden voor de aftrek, lees hier dan verder.
 4. Oude pensioenregeling voortzetten
  Heb je niet altijd als zzp’er gewerkt en ben je dus ook een ex-werknemer? In sommige gevallen is het mogelijk om de pensioenregeling van je voormalige werkgever door te zetten. Zo ben je gedekt voor het risico van overlijden en arbeidsongeschiktheid, mits dit is opgenomen in de pensioenregeling die bij jouw ex-werkgever van toepassing was.
 5. Je bedrijf verkopen
  Wellicht is het pensioen ook een moment waarop jij besluit om te stoppen met je bedrijf. In dit geval is het mogelijk om de stakingswinst om te zetten in een lijfrente. Stakingswinst is het verschil tussen de boekwaarde van je onderneming en de werkelijke waarde op het moment van overdracht of bedrijfsbeëindiging. Zo voorkom je dat je direct af moet rekenen met de Belastingdienst.

Naast de mogelijkheden met fiscaal voordeel, zoals de vijf hierboven, zijn er ook nog 3 alternatieven waarbij er geen sprake is van fiscale voordeel. Maar ze hebben wel invloed op hoeveel pensioen je nodig hebt.

 1. Zelf sparen of beleggen
  Uiteraard is het zelf opbouwen van vermogen door geld te sparen of te beleggen een verstandige keuze. Het vraagt van jou als zzp’er een ijzeren discipline en beleggen vergt kennis. Het voordeel van zelf sparen of beleggen is dat je op elk moment dat je het nodig hebt, aan geld kunt komen. Daar hoort ook een nadeel bij; het is fiscaal minder aantrekkelijk.
 2. Je hypotheek aflossen
  Het voordeel van het aflossen van je hypotheek is dat je ten tijde van je pensioen lagere woonlasten hebt. Dat geeft een gevoel van vrijheid, maar er zijn ook nadelen te benoemen. Door het aflossen van je hypotheek los je af van je netto inkomen waardoor je minder hypotheekaftrek hebt. Daardoor is het financieel misschien minder aantrekkelijk dan je dacht.Het is hierbij belangrijk om het volgende te realiseren: de overwaarde van je huis staat niet veilig voor de bijstandstoets én als je huis aflossen het enige is dat je voor je pensioen doet is dat behoorlijk risicovol. Jouw volledige pensioeninvestering zit dan namelijk in één stuk vastgoed.
 3. Blijven werken zolang je kunt
  Als het goed is doe je je werk met veel plezier en haal je er energie uit. Misschien is het voor jou wel een optie om zo lang mogelijk te blijven ondernemen. Stel jezelf als doel dat je ook na de AOW leeftijd blijft werken. Natuurlijk hoeft dit niet fulltime, want je betaalt sowieso minder belasting als je de AOW leeftijd hebt bereikt. Met minder werken is het goed mogelijk om een behoorlijk inkomen te vergaren J

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op je pensioen zodat jij nog lekker kunt genieten van je oude dag!