Eindexamens en werkgevers

Ieder jaar in mei maken duizenden scholieren hun eindexamens. Werkgevers van eindexamenkandidaten zullen zich flexibel op moeten stellen om hun afstuderende werknemers tegemoet te komen. Veel van hen zullen namelijk in de periode voor de examens liever niet, of wat minder, willen werken. Na de examens gaan de schoolverlaters vaak op vakantie óf willen ze juist extra werken. In het kader van goed werkgeverschap kun je een aantal zaken doen om je personeel te helpen tijdens hun examens én is het belangrijk om op bepaalde punten te letten.

Extra vrije dagen tijdens eindexamens

Flexibiliteit is dus geboden wanneer je werkt met eindexamenkandidaten. Je kunt je personeel extra vrij geven om te studeren. Het is dan wel verstandig om vooraf te bedenken of je werknemers hiervoor hun vakantiedagen wilt laten inzetten als het verlof valt op een werkdag, of dat je onbetaald verlof toekent.

Extra werken na de examens

Als je werknemers graag extra willen werken na de eindexamens dien je ook met een aantal zaken rekening te houden zoals de arbeidstijdenwet. Zo moeten werknemers van 16 en 17 jaar dagelijks minimaal 12 uur rusten en mogen ze maximaal 9 uur per dienst werken tot een maximum van gemiddeld 40 uur per week.

Beschikbaarheid tijdens eindexamens

Als meerdere werknemers tijdens de zomervakantie ineens vrij zijn na hun eindexamens en je het rooster moet opvullen kun je ook tijdelijke vakantiekrachten aannemen. Bijvoorbeeld middels een vakantiewerkerscontract.

Marloes Goossens Marketing en communicatie
Marloes Goossens

Meer gerelateerde artikelen

Succesvol personeel werven in 4 stappen

Personeel werven, hoe doe je dat? In dit kennisbankartikel doorlopen wij graag met jou de 4 essentiële stappen voor het...

Verder lezen

HR cyclus

Kortgezegd bevat een HR cyclus alle fases die een werknemer binnen een bedrijf doorloopt, van instroom naar doorstroom ...

Verder lezen

HR cyclus – Uitstroom

Uitstroom heeft alles te maken met het vertrek van een medewerker. Dit vertrek, om welke reden dan ook, wil je als ...

Verder lezen

HR cyclus – Doorstroom

Doorstroom staat in het teken van het behouden en ontwikkelen van medewerkers binnen je organisatie om de kennis en ...

Verder lezen

HR cyclus – Instroom

Instroom heeft alles te maken met het aannemen van de juiste medewerker. In dit artikel zoomen we in op een goede ...

Verder lezen

Employer branding

Letterlijk vertaald is employer branding je ‘werkgeversmerk’. Hoe sta jij als werkgever bekend? Waarom zouden ...

Verder lezen